Τρι11122019

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 11 Νοε 2019 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γνωμες Eurasia Group: Ο,τι και να γίνει στην Ελληνική Βουλή, ο Τσίπρας στήνει κάλπες, το αργότερο, μέχρι τον Μάιο 2019...

Eurasia Group: Ο,τι και να γίνει στην Ελληνική Βουλή, ο Τσίπρας στήνει κάλπες, το αργότερο, μέχρι τον Μάιο 2019...

eurasia group office

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης αυτής της εβδομάδας (με πιθανότητα 60%), όπως εκτιμά η Eurasia Group, επισημαίνοντας πως η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση παρέχει την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου για να απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο στους κεντρώους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους πριν από τις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές, κάτι το οποίο θα γίνει κάνει πιθανότατα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, όπως εκτιμά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισπεύσει τις εκλογές του Οκτωβρίου στα τέλη Μαΐου, όπου η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται 151 από τους 300 βουλευτές για να επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης. Το κυβερνών κόμμα της ελέγχει 145 έδρες. Οι ΑΝΕΛ έχουν 7 βουλευτές, εκ των οποίων οι τρεις πιθανότατα θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πάνου Καμμένου, ενώ οι υπόλοιποι 4 βουλευτές της είναι πιθανό να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρης, Έλενα Κουντούρα και Βασίλης Κόκκαλης). Επιπλέον, ένας βουλευτής από το Ποτάμι έχει επίσης σηματοδοτήσει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση, με τον κόμμα του πιθανότατα να προχωρά στην διαγραφή του.

Η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Κατερίνα Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής που συνδέεται με τους ΑΝΕΛ, αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την κυβέρνηση. Αυτό φέρνει το σύνολο των 151 βουλευτών, αν και είναι πιθανό ότι κάποιοι βουλευτές θα αποφασίσουν να αλλάξουν πλευρές καθώς πλησιάζει η ψηφοφορία. Η Eurasia θεωρεί λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανό να επιβιώσει από την ψηφοφορία, αν και με στο όριο.

Παράλληλα, εξακολουθεί να αναμένει ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών να περάσει αργότερα αυτό το μήνα, επίσης οριακά αν και όχι με τον ίδιο συνδυασμό βουλευτών.

Η αποχώρηση πάντως των ΑΝΕΛ σύμφωνα με την Eurasia, αποτελεί ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να απαλλάξει την κυβέρνησή του από την εθνικιστική διάθεση του πρώην κόμματος της συγκυβέρνησης και να απευθύνει έτσι έκκληση σε μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους πριν από τις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές.

Τα αποτελέσματα της ψήφου εμπιστοσύνης θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για το χρονοδιάγραμμα των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το αργότερο στις 20 Οκτωβρίου του 2019. Εάν η ψήφος της εμπιστοσύνης αποτύχει, ο Τσίπρας δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει εκλογές, πιθανώς στα τέλη Μαΐου για να συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, αν όχι νωρίτερα, σημειώνει η Eurasia.

Ο Τσίπρας ανέφερε ότι ακόμα και μετά την απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης, οι εκλογές θα διεξαχθούν «εν ευθέτω χρόνω και με συντονισμένο τρόπο». Πρώτον, θα επιδιώξει την ολοκλήρωση ορισμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών προτού διαλυθεί το κοινοβούλιο. Εκτός από την ίδια την συμφωνία Πρεσπών, αυτές περιλαμβάνουν την εισαγωγή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ένα νέο καθεστώς πληρωμών για τις μη καταβληθείσες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτό το χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει επίσης ότι το τέλος Μαΐου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για πρόωρες εκλογές, εκτός και αν η δημόσια πίεση μετά από μία ενδεχόμενη απώλεια της εμπιστοσύνης στη Βουλή αναγκάσει τον Τσίπρα να παραιτηθεί νωρίτερα.

capital