Τετ07172019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 17 Ιουλ 2019 7pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γνωμες Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

dimoskopisi ravdoi ble

Aνεξαρτήτως του τι λέγεται ένθεν κακείθεν, η έκβαση της μάχης θα παιχτεί στο χώρο του Κέντρου. Από το Κέντρο, και το χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ, προέρχεται η πλειοψηφία των αναποφασίστων ακόμη και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Κέντρο θα παιχτούν οι διαφορές, η αυτοδυναμία, η διακυβέρνηση, το Σύνταγμα, η απλή αναλογική. Τα πάντα όλα, που θα έλεγε και ο Αλέφαντος. Γι' αυτό και η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ είναι τόσον έντονη και θορυβώδης.

Στη διαμάχη για τον έλεγχο του Κέντρου αποδίδουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη το πρόβλημα που προέκυψε αίφνης με τον Κώστα Σημίτη, το άνοιγμα των λογαριασμών του και την εκ νέου έρευνα για το σκάνδαλο με το C4I από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Όποιος κυριαρχήσει στο Κέντρο θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση όταν προκηρυχθούν και επισήμως οι εθνικές εκλογές. Και είναι μια μάχη που δεν αφορά μόνον τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ, αλλά και τη ΝΔ.

Η έστω μικρή δημοσκοπική ανάκαμψη που δείχνει στις τελευταίες έρευνες το ΚΙΝΑΛ οπωσδήποτε, λένε οι δημοσκόποι, συνδέεται με το ανέβασμα των τόνων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά στη Βουλή και στην αντίδραση που υπήρξε από παραδοσιακό κόσμο του ΠΑΣΟΚ για τη στοχοποίηση του Κώστα Σημίτη. Κάτι που παραδέχονται και αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι μετά το "θέμα Σημίτη" πάγωσε και η υποστηρικτική στον ΣΥΡΙΖΑ Κίνηση που ετοίμαζαν στο παρασκήνιο στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ (Μουζέλης, Λιάκος, Μπίστης, Χλωμούδης, Παναγιώτου κ.α.) και τα οποία έχουν αναφορά στον λεγόμενο σημιτικό εκσυγχρονισμό.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παραδέχονται ότι υπήρξε λάθος πολιτικός χειρισμός στο θέμα Σημίτη προσθέτουν ότι λάθη χειρισμών έγιναν και στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών και ιδιαίτερα η βιασύνη που επεδείχθη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να συνδέσει το θέμα των παπάδων με την πρόσληψη 10.000 νέων υπαλλήλων στο δημόσιο.

Επίσης, κάποιοι βουλευτές, ιδιαίτερα οι πασοκογενείς, θεωρούν λάθος και το γεγονός ότι εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να προφυλάσσει τον Κώστα Καραμανλή και τους καραμανλικούς βουλευτές στο θέμα του C4I. "Δεν μπορεί", λένε, "να εμφανιζόμαστε ότι αγνοούμε το πόρισμα και την ίδια στιγμή οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να υποβάλλουν, με βάση αυτό, διάβημα στη δικαιοσύνη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να παραδέχεται την ύπαρξη του πορίσματος και να διατάσσει έρευνα. Δίνουμε την εντύπωση ότι θέλουμε να προστατέψουμε τους καραμανλικούς που κατηγορούνται για ζημία του δημοσίου τη στιγμή που άλλους, όπως τον Σημίτη, τον Χρυσοχοϊδη και τον Μαλέσιο, τους έχουμε βάλει στη σέντρα για το ίδιο σκάνδαλο".

Αυτά τα λάθη χειρισμών φαίνεται πως ανέκοψαν τη δυναμική που θα μπορούσε να αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αδιαμφισβήτητη επιτυχία να μην περικοπούν οι συντάξεις και να εγκριθεί από τους δανειστές το σύνολο των θετικών μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Πάντως η πρωτοφανής στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ εκ των πραγμάτων τη διευκολύνουν στην προσπάθεια να αναστρέψει το εις βάρος της δυσμενές δημοσκοπικό κλίμα. Βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι πριν τις εκλογές του Μαΐου δεν θα τις τραβήξουν, γρήγορα και βίαια, το χαλί στο θέμα ειδικά των τραπεζών, οι οποίες, εξαιτίας και των υπέρογκων κόκκινων δανείων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ακόμη και ύπαρξης εάν δεν αναληφθούν σύντομα γενναίες και δομικού τύπου πρωτοβουλίες για το μέλλον τους.

Εκτός όμως από τους ξένους ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να ανακάμψει εκλογικά επειδή εμφανίζεται να απευθύνεται σε μεγαλύτερο ακροατήριο από τη ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εκτός των ραντάρ της πολιτικής της την λεγόμενη αντιπαραγωγική και κρατικοδίαιτη Ελλάδα καθώς και τα φτωχοποιημένα στρώματα του πληθυσμού.

Το βάρος η ΝΔ το ρίχνει στη μεσαία και ανώτερη τάξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεσοκατώτερη, τους δημοσίους υπαλλήλους και τα προλεταριοποιημένα στρώματα του πληθυσμού που εξαρτώνται άμεσα από τις επιδοματικές πολιτικές του κράτους.

Τα 2.500.000 των συνταξιούχων, οι 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι πλέον των 2.000.000 αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί μας που απολαμβάνουν δωρεάν ιατρονοσηλευτική φροντίδα, τα 300.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, οι εκατοντάδες χιλιάδες των αγροτών, οι άνω των 80.000 συμβασιούχοι, οι κοινωνικές μειονότητες, όλοι αυτοί συγκροτούν ένα πολυπληθές ακροατήριο και δυνάμει ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι οι μισοί, αλλά το 1/3 εξ αυτών εάν στις κάλπες εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ελπίδες να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του.

Επίλεκτο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ θεωρεί πως η προσπάθεια του Τσίπρα και των συνεργατών του θυμίζει τους "συφοριασμένους Τρώες" του Καβάφη, των οποίων "η πτώσις είναι βεβαία" και φέρνει ως παράδειγμα την υποχώρηση της δημοφιλίας του Τσίπρα στην έκτη θέση.

Ο αντίλογος από συνεργάτη του πρωθυπουργού είναι ότι "δεν η πρώτη φορά που η Public Issue φέρνει τον Τσίπρα να προηγείται σε δημοτικότητα μόνον του Καμμένου και του Μιχαλολιάκου. Το κάνει εδώ και καιρό. Τον Ιούλιο 2017 ο Μητσοτάκης είχε 42% καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και ο Τσίπρας 20%. Οι δε δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών τον Οκτώβριο του 2017 ήταν παραπλήσιες με τις σημερινές. Μητσοτάκης 42%, Γεννηματά 35%, Κουτσούμπας 32%, Θεοδωράκης 32%, Λεβέντης 28%, Τσίπρας 23% Καμμένος 18%, Μιχαλολιάκος 7%".

Η αλήθεια πάντως είναι, κάτι που παραδέχονται και οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού, ότι αν δεν ήταν ο Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε βυθιστεί και δημοσκοπικά και πολιτικά στα Τάρταρα...

Φελνεκος, Matrix24