Τετ05242017

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 24 Μαϊ 2017 4pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γνωμες

Στις ΗΠΑ προσβλέπει πλέον η Αθήνα για «βοήθεια» στο μέτωπο του χρέους

ypex simees allad hpa ee

Βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εκτιμάται ότι θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι ΗΠΑ, στο παζάρι ΔΝΤ και Βερολίνου.

Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της αμερικανικής διοίκησης, αλλά και η έμφαση που δίνεται σε επενδύσεις στη χώρα, όπως πιστοποιείται κι από τις προτάσεις του ελληνοαμερικανικού σχήματος της EXIN για την Εθνική Ασφαλιστική και της Exxon Mobil (εταιρίας που θήτευσε ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον) για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αποτελούν πιστοποίηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι η Ουάσινγκτον βάζει ψηλά στην ατζέντα της τη χώρα.

Έστω κι αν βέβαια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Άντι Μπαρ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το ενδιαφέρον του σκληρού πυρήνα του αμερικανικού κατεστημένου είναι δεδομένο. Άλλωστε μεγάλοι οίκοι και  fund (π.χ. Paulson, Black rock, Prem Watsa) έχουν χτίσει θέσεις στην Ελλάδα ενώ ο εμβληματικός οίκος Rothchild είναι ο βασικός πυλώνας – σύμβουλος της Αθήνας για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
 
Πάντως την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup, αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των κρατών (ΕΕ, ΗΠΑ) που μετέχουν στο λεγόμενο Washington Group, ώστε να λειάνουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη συμφωνία τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη προσπάθεια που καταβλήθηκε πριν λίγες μέρες στο Μπάρι στο περιθώριο του G7 δε στέφθηκε από επιτυχία.
 
Το παζάρι αυτό αναμένεται να ενταχθεί στη συνολική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου για τη διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας. Η διοίκηση Τραμπ άλλωστε πιστεύει ότι το Βερολίνο οφείλει να δώσει περισσότερα τόσο σε επίπεδο άμυνας, όσο και σε επίπεδο στήριξης της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που για τις ΗΠΑ είναι κομβικής  - πέρα από ιστορικής - στρατηγικής σημασίας για την ανάσχεση της διείσδυσης των «ανατολικών δυνάμεων» Ρωσίας και Κίνας.
 
Ωστόσο τα επιχειρήματα του Βερολίνου είναι ιδιαίτερα ισχυρά καθώς άπτονται της οικονομικής του στρατηγικής αλλά και της γεωπολιτικής άσκησης που έχει εδώ και χρόνια σε εξέλιξη και αφορά  την εγκαθίδρυση μιας γερμανικής εκδοχής για την ευρωζώνη.
 
Την ώρα λοιπόν που τα μεγάλα «βουβάλια» θα κονταροχτυπιούνται η ελληνική αντιπροσωπεία θα προσπαθήσει να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα που θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στην επιβολή της σκληρής λιτότητας που αποφασίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη κι έχει ορίζοντα και πέρα των διακοσιοστών γενεθλίων του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
 
Από ελληνικής πλευράς μεταβαίνουν στη Βελγική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες θα είναι και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Στέλιος Παπαδόπουλος, που εδώ και πολλά χρόνια χειρίζεται τα θέμα του χρέους έχοντας βαθιά γνώση και απόλυτα διακριτική παρουσία.
 
Τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα πάντως η νύχτα αναμένεται να είναι μακριά καθώς τα ζητήματα είναι σύνθετα καθώς άπτονται σειράς τεχνικών ζητημάτων που εφόσον λυθούν μπορεί να οδηγήσουν σε ένταξη στο πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλά και της χώρας στο QE. Εναλλακτικά η υπόθεση πάει σε νέες συζητήσεις τον επόμενο μήνα με τη δόση να εκταμιεύεται σταδιακά.
 
reporter

 

Mιχ. Ιγνατίου: Τι θα… "πάρει" ο Ερντογάν από τον Πρόεδρο Τραμπ

trump erdogan

Ο Ταγίπ Ερντογάν φτάνει σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) στην Ουάσιγκτον έτοιμος για πόλεμο.

Και αυτοί που το λένε κυριολεκτούν. Η πληροφορία διακινείται από ανθρώπους της Τουρκικής Πρεσβείας, από υπαλλήλους των Τουρκοαμερικανικών Οργανώσεων, από στελέχη του ισλαμικού κόμματος του προέδρου της Τουρκίας που ήρθαν προπομποί του «Μεγάλου Ηγέτη», αλλά και από τους Γκιουλενιστές, που επίσης είναι πολλοί στην Αμερική.

Έρχεται για πόλεμο, λοιπόν: Και με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, από τον οποίο ΑΠΑΙΤΕΙ να ακυρώσει την απόφασή του για εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας (YPG). Αλλά και με τους αντιπάλους του. Έστειλε την περασμένη Δευτέρα τον υπουργό του της …Δικαιοσύνης, και ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του τη σύλληψη του Ιμάμη Γκιουλέν, πριν από την άφιξη του κ. Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο τελεσίγραφα του Σουλτάνου, ο οποίος ζητά να ταπεινώσει τον Πλανητάρχη, ακυρώνοντας μία πολύ σοβαρή απόφαση, που αφορά τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών και επίσης απαιτεί να επιβάλει και τους όρους του στην αμερικανική Δικαιοσύνη.

Ότι είναι ένας παράλογος άνθρωπος και ηγέτης το γνωρίζαμε…

Ότι έχει ψυχασθενικές τάσεις επίσης το ξέραμε…

Ότι είναι αυταρχικός μέχρις εκεί που δεν πάει άλλο… Το γνωρίζαμε και αυτό.

Αλλά δεν μας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι είναι τόσο, μα τόσο βλάκας.

Κανονικά, εάν οι αμερικανικές αρχές απορρίψουν τους δύο όρους του, όπως αναμένεται, και εάν είναι τόσο μάγκας όσο δείχνει, θα έπρεπε να αρνηθεί να πάει στο Λευκό Οίκο, να ολοκληρώσει το υπόλοιπο πρόγραμμά του, και να φύγει σαν κύριος, αλλά και ως ένας ηγέτης που σέβεται τον εαυτό του.

Ξεχάσατε τι έκανε στον τέως πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα η τότε πρόεδρος της Βραζιλίας. Απέρριψε την πρόσκλησή του όταν πληροφορήθηκε ότι την παρακολουθούσαν όλες οι αμερικανικές υπηρεσίες. Στο τέλος κατέληξε να παραιτηθεί, αλλά η διαφθορά δεν είχε σχέση ούτε με τις παρακολουθήσεις ούτε με το όχι στον Ομπάμα.

Ας είμαστε σοβαροί… Οι άνθρωποι του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον -και πιστέψτε με έχει πολλούς σε διατεταγμένη υπηρεσία- ενημέρωσαν χθες ότι «θα πάει στο Λευκό Οίκο για να τα …ψάλλει στον Πρόεδρο Τραμπ», τον οποίο υποτίθεται ότι θα κατηγορήσει και για προδοσία της τουρκοαμερικανικής φιλίας. Υποστήριξαν ότι θα είναι σκληρός με τον Αμερικανό πλανητάρχη και είπαν και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Αν και αποφεύγω τις προβλέψεις, θα επιχειρήσω αυτή τη φορά να υποθέσω τον τρόπο αντίδρασης του κ. Τραμπ και των στελεχών που θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο: 

Για το θέμα των Κούρδων η απάντηση θα είναι αρνητική, διότι τυχόν αλλαγή της απόφασης για ενίσχυσή τους εναντίον των Τζιχανιστών θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για τον Πρόεδρο Τραμπ, και θα προσθέσει ένα ακόμα πονοκέφαλο στους τόσους που τον ταλαιπωρούν. Για το θέμα του Ιμάμη Γκιουλέν, ο κ. Τραμπ δεν θα παρακάμψει τη Δικαιοσύνη. Αν το επιχειρήσει, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, μεγαλύτερη από τις υποθέσεις ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές.

Αυτό που ίσως προσπαθήσει να κάνει, χρησιμοποιώντας τον πρώην δήμαρχό της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, είναι να «καθαρίσει» τους δύο ταμίες του Ερντογάν και της οικογένειάς του, που βρίσκονται σε φυλακές στη Νέα Υόρκη. Ακόμα και αυτό, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Η πρόβλεψη μου είναι ότι ο Ερντογάν θα φύγει με άδεια χέρια και με το που θα φτάσει στην Άγκυρα θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Θα δοκιμαστούν πολύ και πιθανότατα δεν θα αντέξουν τις αναταράξεις που θα προκληθούν…

Ο πόλεμος Τραμπ – Σόιμπλε και το ελληνικό χρέος

eyro koukoubagia ergates koukles

Το ΔΝΤ βγαίνει από... αριστερά στον Σόιμπλε, μια διαρροή στην Handelsblatt γίνεται δυνάμει casus belli, και η ανοιχτή – και ευκρινώς πολιτική - πλέον αναμέτρηση Ουάσιγκτον και Βερολίνου διαμορφώνει νέα δεδομένα στην υπόθεση του ελληνικού χρέους 

Την τελική σπίθα αυτής της αναμέτρησης άναψε η χθεσινή διαρροή στην Handelsblatt της έκθεσης του ΔΝΤ για την γερμανική οικονομία που επισήμως δημοσιοποιείται τη Δευτέρα. Και το casus belli κρύβεται πίσω από αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της έκθεσης η οποία καταλογίζει στη Γερμανία οικονομική πολιτική κοινωνικών ανισοτήτων, υπέρογκων πλεονασμάτων και διόγκωσης των χρεών των πιο αδύναμων χωρών.

Η ίδια η Handelsblatt ερμήνευσε την έκθεση ως ευθεία πολιτική παρέμβαση στην γερμανική προεκλογική περίοδο και ως έμμεση στήριξη του Ταμείου στον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς.

Το μήνυμα του Τραμπ προς στο Βερολίνο

Όμως, υψηλόβαθμοι παράγοντες στις Βρυξέλλες, καθώς και πηγές με γνώση των εσωτερικών διεργασιών στο ΔΝΤ, βλέπουν στην υπόθεση πολύ μεγαλύτερο βάθος. Και θεωρούν ότι δεν πρόκειται απλώς για μήνυμα του Ταμείου προς το Βερολίνο αλλά για το καθαρό μήνυμα της κυβέρνησης Τραμπ προς τη Γερμανία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι από την πρώτη μέρα της θητείας του ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκαλέσει ανοιχτά το Βερολίνο ότι με τα υπέρογκα πλεονάσματα και την πριμοδότηση των εξαγωγών προκαλεί στρεβλώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Το γεγονός, δε, ότι το ΔΝΤ υιοθετεί επισήμως αυτή τη θέση ενδεχομένως σημαίνει πολλά και για την μελλοντική εμπλοκή του (;) στην Ευρώπη. Και σημαίνει επίσης ότι Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθούν σήμερα στο Μπάρι για την τριήμερη σύνοδο της G7 σε συνθήκες εμπολέμου.

Το ελληνικό χρέος

Πρόκειται για ένα εμπόλεμο που υπερβαίνει κατά πολύ το ελληνικό ζήτημα κι έχει να κάνει με τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ όπως τα ιεραρχεί η κυβέρνηση Τραμπ – είναι όμως κι ένα εμπόλεμο που θα επηρεάσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου.

Και τούτο γιατί οι υπαναχωρήσεις που θα κάνουν – ή δεν θα κάνουν – αμφότεροι σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα καθορίσει εν πολλοίς και τις νέες ισορροπίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου στο παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι.

Στην αφετηρία αυτής τη μάχη αναδιάταξης των ισορροπιών, ο Σόιμπλε ζητά τα πάντα και δεν δίνει τίποτα. Απαιτεί από το ΔΝΤ να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως ο ίδιος να αποδέχεται ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αποκρούει πίεση για χαλάρωση του δόγματος της λιτότητας, και λέει με το καλημέρα δύο «όχι» στις προτάσεις Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό και κοινό υπουργό Οικονομικών στην ευρωζώνη,.

Εν ολίγοις, υψώνει ως προεκλογική παντιέρα το λάβαρο της οικονομικής ηγεμονίας της Γερμανίας και κάνει επίδειξη του δικαίου της πυγμής.

Είναι ένα δόγμα που μέχρι στιγμής του βγαίνει σε προεκλογικό και δημοσκοπικό επίπεδο, όπως έδειξε και η χθεσινή δημοσκόπηση της Bild που δίνει νέο αέρα στα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών και πτώση των σοσιαλδημοκρατών του Σουλτς.

Ο «νέος κίνδυνος made in Germany»

Κατά τις εκτιμήσεις κοινοτικών πηγών όμως είναι ένα δόγμα στο οποίο δεν μπορεί να επιμείνει μέχρι τέλους: Διότι αφ’΄ενός η παραμονή του Ταμείου στην Ευρώπη και την Ελλάδα του δίνει το ιδανικό τεχνοκρατικό άλλοθι για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης, τιμωρητικής του πολιτικής. Και δεν θα ρισκάρει εύκολα να το χάσει – όχι τουλάχιστον πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Και αφ΄ετέρου – και κυρίως – διότι η Ουάσιγκτον διαπιστώνει πλέον στη γερμανική πολιτική σοβαρή απειλή για τα δικά της εξαγωγικά, εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα παγκοσμίως , έναν «νέο κίνδυνο made in Germany» όπως γράφει χαρακτηριστικά η TAZ του Βερολίνου επισημαίνοντας:

«Όχι μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος αλλά και έγκριτοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις των γερμανικών εξαγωγικών πλεονασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι άλλες χώρες ωθούνται να καταγράφουν ελλείμματα στις εξαγωγές τους ή να τυπώσουν νόμισμα ή ωθούνται σε νέα χρέη. Και τι κάνει την ίδια ώρα η Γερμανία; Καταγράφει νέο ρεκόρ πλεονάσματος τον Μάρτιο, με τις εξαγωγές των προϊόντων της να είναι περισσότερες κατά 25,4 δις ευρώ ευρώ περισσότερα από τις εισαγωγές της. Αυτός είναι ένας νέος κίνδυνος ‘made in Germany’»

Νικόλ Λειβαδάρη

Η "σφαγή" των Ελλήνων – Με διαδικασίες-εξπρές τα μέτρα 5,4 δισ. στη βουλή

tsipras ellada skitso

Τα μέτρα και η συμφωνία με τους θεσμούς πρωταγωνίστησαν στο σημερινό «Εν Αθήναις» του Γιώργου Τράγκα.

Ξεκίνησε τη σημερινή εκπομπή λέγοντας: «Όλος ο ελληνικός και ο ξένος τύπος γράφουν σήμερα ότι το 4ο μνημόνιο προκαλεί σοκ, δέος και τρόμο σε όσους το διαβάζουν, σε όσους το μελετούν. Οι περικοπές που φέρνει και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις σε φόρους είναι μεταξύ 4,9δις και 5,4δις.

Στα ψιλά γράμματα -σύμφωνα με τους ειδικούς που το μελετούν- φαίνεται ότι είναι το σκληρότερο πακέτο μέτρων που έφερε ελληνική κυβέρνηση στον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται για εξιτήριο από το μνημόνιο αλλά για εισιτήριο σε ένα φρενοκομείο, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μάταια όλοι οι κυβερνητικοί προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι αυτά είναι και τελειώσαμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Ποιος τον πιστεύει; Άλλωστε ο κος Μητσοτάκης όπου βρεθεί και όπου σταθεί, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι το κράτος έχει συνέχεια».

Αιματοκύλισμα…

Και συνέχισε στα Παραπολιτικά 90,1 FM: «Αυτή την εβδομάδα -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των οικονομικών αναλυτών και των εμπειρογνωμόνων- ψηφίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο, η μεγαλύτερη ληστεία συνταξιούχων και μισθωτών που συνέβη στα χρόνια του μνημονίου.

Μιλάμε για τσεκούρι στις συντάξεις έως 25%, για χαράτσια σε χαμηλόμισθους, για απώλειες – περικοπές στο εισόδημα των ενστόλων, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών.

Η αριστερή κυβέρνηση σύμφωνα με όσους αναλύουν τις 941 σελίδες του μνημονίου «σκοτώνει» εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, πραγματοποιεί επιδρομή στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, κουρεύει τα κοινωνικά επιδόματα και φέρνει επιβαρύνσεις και σε δικαστές – ακόμη και σε βουλευτές.

Στα ψιλά γράμματα του ανθρωποκτόνου μνημονίου ανιχνεύεται μια πραγματική λεηλασία του ελληνικού πληθυσμού.

Όλος ο τύπος σημειώνει ότι ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας φέρνει στη βουλή προς ψήφιση την πιο βαριά οικονομική κατοχή, την πιο βαριά λιτότητα. Η αντιπολίτευση μιλάει πλέον για τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας».

Πλήρης εξαπάτηση

Είπε ο γνωστός δημοσιογράφος: «Φίλες και φίλοι, η κυβέρνηση προσπαθεί να μιλήσει πάλι για τα αντίμετρα και είναι βέβαιο ότι αυτό θα κάνει από σήμερα μέχρι την Πέμπτη που θα ψηφιστεί το μνημόνιο. Ωστόσο, είναι αντιληπτό όπως επισημαίνουν εφημερίδες στα άρθρα τους ότι το εύρος του πόνου που προκαλεί το 4ο μνημόνιο αλλά και το εύρος της πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.

Όλα αυτά τα αντίμετρα για τα οποία μιλάνε στον ελληνικό λαό προκειμένου να εφαρμοστούν πρέπει να πιαστούν απίθανα, ασύλληπτα πλεονάσματα από μία κοινωνία, από μία χώρα που είναι σε δραματική, απελπιστική κατάσταση, θυμίζει πλέον υποσαχάρια περιοχή και όλες οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών διαπιστώνουν ότι δεν τηρούνται εδώ οι συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κος Τσίπρας είχε γερές συναντήσεις στο Πεκίνο με Λαγκάρντ, Πούτιν και Ερντογάν.

Στη συνάντησή του με τη Διευθύντρια του Ταμείου είπε ότι η χώρα μας δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα εάν προηγουμένως δεν κουρευτεί το χρέος. Και η Γαλλίδα από την πλευρά της δήλωσε ότι το Ταμείο θα αποσυρθεί από το πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει μείωση ή διευθέτηση του χρέους».

Χάθηκε η πίστη

Στη συνέχεια σημείωσε: «Πιστεύει κανείς στη δέσμευση του κου Τσίπρα; Πιστεύει κανείς σε όσα λέει η κα Λαγκάρντ; Που μέχρι σήμερα φροντίζει να πηγαίνει το καράβι εκεί που θέλει το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε; Πόσα χρόνια ακούμε ότι το Ταμείο θέλει κούρεμα του χρέους;

Είναι πλέον αντιληπτό ότι μέχρι σήμερα γίνεται αυτό που θέλουν οι Γερμανοί.

Και κάποιοι θεωρούν βέβαιο ότι όταν φτάσουμε στο 2019 ή λίγο πριν από τις ελληνικές εκλογές οι Γερμανοί, αφού πρώτα έχουν πιεί για τα καλά το αίμα του ελληνικού λαού, θα μιλήσουν για κάποια επιμήκυνση. Άλλωστε, μέχρι τότε θα έχει καεί από την πολιτική φθορά ο κος Τσίπρας και θα ανεβαίνει ο έτερος ελεγχόμενος ο κος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά πάντως των κυβερνητικών επιχειρείται να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι αυτό που έρχεται είναι περίπου ένα κουτί με σοκολατάκια Τζοκόντα, ότι είναι μια τούρτα με φράουλες ή με πορτοκάλι ή ένα τέλος μιας φυλάκισης.

Κι αυτό γίνεται χωρίς αιδώ, αυτό γίνεται ενώ η κοινωνία αισθάνεται ότι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, μια οικονομική Χούντα, την πιέζει στο λαιμό και την εξοντώνει.

Βέβαια, υπάρχουν και γκρίνιες, υπάρχουν και ομολογίες που λένε ότι το 2018 δεν πρόκειται η χώρα να πάρει κανένα εξιτήριο.

Η μνημονιακή αντιπολίτευση εξαπέλυσε χθες μια σειρά από ρουκέτες εναντίον του κου Τσίπρα ..ακούστηκαν κραυγές και καυστικά σχόλια από όλα τα κόμματα που πιστεύουν στο μνημονιακό δρόμο και υπακούουν πλήρως στα κελεύσματα του Βερολίνου αλλά πέραν αυτών των πυροτεχνημάτων τίποτα ουσιαστικό δεν γίνεται για να ξεσηκωθεί ο ελληνικός λαός, απέναντι σε αυτή την οικονομική δικτατορία, απέναντι σε όσα παράνομα συμβαίνουν εναντίον της χώρας.

Μόνο κραυγές… Τι κάνει η αντιπολίτευση;;;»

Γ. Τράγκας

Τι σημαίνει η νίκη του Εμ. Μακρόν για την Ελλάδα

makron opadoi

Ο θρίαμβος του Εμ. Μακρόν απέναντι στον ακροδεξιό εφιάλτη της Μ. Λεπέν σηματοδοτεί το άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τη Γαλλία αλλά και την Ευρώπη. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη μεγάλη μάχη για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα καθώς πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη και θα αποκαταστήσει τη συλλογική μας αξιοπιστία... δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για την Ελλάδα να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους».

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο Μακρόν στην τελευταία προεκλογική συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής θέλησε με τον πιο σαφή τρόπο να διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Ολάντ για ουσιαστική στήριξη της Αθήνας κυρίως απέναντι στο Βερολίνο, μια γραμμή που χάραξε ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος μετά τη δραματική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις αρχές Ιουλίου του 2015.

Οπως και ο Ολάντ επί δύο σχεδόν χρόνια, έτσι και ο Μακρόν δεν εκφράζουν απλά αλληλεγγύη και στήριξη προς την Αθήνα, αλλά με αφορμή τη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους θεσμούς στέλνουν ένα σαφές μήνυμα προς τη Γερμανία για την απαραίτητη εξισορρόπηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με μέτρα που να στηρίζουν σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη, που θα πρέπει να διέπει την Ευρωζώνη.

Χωρίς την καθοριστική παρέμβαση Ολάντ στη Σύνοδο του Ιουλίου του 2015 κινδύνευε να αναδειχθεί ως απόλυτη και μοναδική προϋπόθεση εύρυθμης λειτουργίας της Ευρωζώνης μόνο η τήρηση των συμφωνηθέντων, που αν για τη χώρα μας είναι το Μνημόνιο, για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας στη στενή και λογιστική του ερμηνεία.

Με άλλα λόγια, η στήριξη Ολάντ-Μακρόν στην Ελλάδα εντάσσεται στη συνολική στρατηγική για την Ευρωζώνη τόσο του απερχόμενου όσο και του νεοεκλεγέντος Γάλλου προέδρου: ναι σε μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημοσιονομική εξυγίανση, έναντι όμως διασφάλισης επιστροφής στην ανάπτυξη αλλά και εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με κύριο εργαλείο την πολιτική πλαισίωση της θεσμικά ημιτελούς Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα, μοιάζει να λέει ο Μακρόν, υλοποίησε μέτρα με υψηλό κοινωνικό αλλά και πολιτικό κόστος, τώρα πρέπει να στηριχθούν η σταθεροποίησή της και η επανεκκίνησή της που δεν είναι νοητές χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους. Η προσέγγιση με την οποία στηρίζει την Ελλάδα ο Μακρόν προαναγγέλλει και τη συνολική στρατηγική του στην Ευρωζώνη: Μια Γαλλία που θα έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι σε πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση απέναντι στη Γερμανία.

Οι τόνοι που διάλεξε ο Μακρόν είναι πιο σαφείς και ξεκάθαροι από τις τοποθετήσεις Ολάντ, ένα σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο ότι η Γαλλία ακριβώς για να εκτονώσει την κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια που οδήγησε στη διόγκωση της ψήφου διαμαρτυρίας όπως αυτή καταγράφηκε στην προεδρική εκλογή χρειάζεται ένα πιο ισορροπημένο μείγμα πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Μέσω της χωρίς επιφυλάξεις στήριξης στην Αθήνα στην προσπάθεια για αναδιάρθρωση του χρέους, ο Μακρόν διαμηνύει ότι η εκλογή του στην προεδρία απομακρύνει μεν τον κίνδυνο κλυδωνισμών, αλλά ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να συνεχίσει στην πεπατημένη της πορείας που έχει χαράξει στην Ευρωζώνη από το 2010 και μετά, και ακόμη χειρότερα να επιβάλει αυστηροποίηση του ελέγχου της δημοσιονομικής πειθαρχίας την οποία προωθεί ο Σόιμπλε από τον Ιούλιο του 2015 και μετά.

Η αναζήτηση νέων ισορροπιών Γαλλίας-Γερμανίας από τον Μακρόν θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του Σουλτς και των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι από την αρχή του χρόνου έχουν πάρει αποστάσεις από την πολιτική Σόιμπλε.

ethnos