Δευ10232017

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 23 Οκτ 2017 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κοσμος

Σόιμπλε: Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολάντ, αλλά... ο Τσίπρας κράτησε την Ελλάδα στο Ευρώ

soible

 Με «παγωμένο αίμα», ο απερχόμενος Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναφέρει θέμα «Grexit», αποποιείται ευθύνες για το «τσεκούρι» στις συντάξεις, ενώ αποκαλύπτει ότι είχε ευχηθεί στον Αλέξη Τσίπρα, να χάσει τις εκλογές! 

Σε μία αναλυτική συνέντευξή του στην FrankfurterAllgemeineSonntagszeitung (FAS), ο κ. Σόιμπλε, προσπαθεί να διαμορφώσει την εικόνα του, καθώς αποχωρεί από το υπουργείο Οικονοπμικών, ρίχνοντας ευθύνες σε όλους τους άλλους, για τις δυσκολίες των προγραμμάτων, ακόμα και στην Καγκελάριό του Άγκελα Μέρκελ και τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ! 

Σύμφωνα με τον ίδιο το Grexitήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα, καθώς όπως είπε, οι ίδιοι οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν θέλουν να ανταποκριθούν στην προσπάθεια που απαιτείται για την παραμονή στο ευρώ ή αν προτιμούν να αποχωρήσουν, ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω συνεχών υποτιμήσεων. 

Απαντώντας σχετικά με το πότε σκέφτηκε να προτείνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, είπε ότι αυτό έγινε «αρκετά νωρίς» γιατί, όπως λέει,  πίστευε ότι «οι ίδιοι οι Έλληνες θα άντεχαν περισσότερο ένα ξαφνικό σοκ, παρά πολυετή προγράμματα περικοπών. Αλλά φυσικά αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες».

Σχετικά με το δύσκολο  καλοκαίρι του 2015 όταν το Grexit, έπεσε πραγματικά στο τραπέζι, ο κ. Σόιμπλε, απάντησε ότι «σχεδόν όλοι εμείς οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) είχαμε τη γνώμη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Αλλά και πάλι: μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες θα μπορούσαν να λάβουν μία τέτοια απόφαση». 

Ήταν τελικά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που συμφώνησαν να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη; ρώτησε ο Γερμανός δημμοσιογράφος τον κ. Σόιμπλε, για να πάρει την ξεκάθαρη απάντηση ότι «Όχι. Στο τέλος ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας. Ο οποίος αποδέχθηκε τότε το αντίθετο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους. Το θυμάμαι καλά: είχε έρθει ήδη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ, σε αυτό το γραφείο που μιλάμε κι εμείς». 

Ευχήθηκα στον Τσίπρα να… χάσει τις εκλογές! 

Για το δύσκολο κλίμα του καλοκαιριού του 2015  και τις εκλογές που ακολούθησαν, ο κύριος Σόιμπλε είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «εξήγγειλε έναν προεκλογικό αγώνα με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς όρους. Και τότε του απάντησα: Δεν μπορώ παρά να σας ευχηθώ να χάσετε τις εκλογές. Αυτή την υπόσχεση δεν θα καταφέρετε να την τηρήσετε. Κι έτσι έγινε. Όταν στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα ΑΤΜ δεν έβγαζαν χαρτονομίσματα, αναγκάστηκε να το αποδεχθεί και, ορθώς, να εκμαιεύσει εντολή για αλλαγή πολιτικής μέσω νέων εκλογών». 

Άλλοι φταίνε για τις περικοπές στις συντάξεις    

Ο ίδιος απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι υπαγόρευε περικοπές, στις συντάξεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις. Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας». 

Τώρα η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο 

Μετά την καταιγίδα, στην ελληνική Οικονομία έχει αρχίσει να φαίνεται μία χαραμάδα αισιοδοξίας και η εκτίμηση Σόιμπλε είναι ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η χώρα έχει σοβαρές πιθανότητες να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της στις αγορές. Γι αυτό δεν βοηθάει σήμερα μία συζήτηση για το αν θα ήταν καλύτερο το Grexit».

 «Κανείς δεν παίρνει σοβαρά τον κύριο Βαρουφάκη» 

Ο Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε και για τη σχέση του κ. Σόιμπλε, με τον Γάν(ν)η Βαρουφάκη. Σε αυτό το θέμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κρύβει καθλόλου τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι  «εκτός από μερικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον κύριο Βαρουφάκη. Έχει ήδη διηγηθεί τα πάντα. Και τα αντίθετά τους, επίσης. Και δεν ωφέλησε την ίδια του τη χώρα. Στις Βρυξέλλες είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών, και με τον σημερινό κάτοχο του αξιώματος, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αυτοαποκαλείται μαρξιστής. Μπορείς να μιλήσεις μαζί του, παίρνεις σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματά του». 

 Για την επί Βαρουφάκη εποχή, είπε ότι «όταν ήταν εδώ ο Βαρουφάκης καθόταν κάποιος δίπλα του, τον οποίο δεν γνωρίζαμε ακόμη. Μετά διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα είδος επόπτη. Όταν κόμπαζε ο Βαρουφάκης ότι δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο συνοδός του έλεγε εγώ όμως είμαι. Ήταν ο διάδοχός του, ο Τσακαλώτος. Ήταν καλύτερο για την Ελλάδα που αντικατέστησε τον Βαρουφάκης. 

Μάλιστα ο κ. Σόιμπλε ανέφερε και ένα παράδειγμα, για τις δύσκολες σχέσεις του κ. Βαρουφάκη με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών.  «Έπρεπε να δείτε πώς συμπεριφερόταν στους υπόλοιπους ο Βαρουφάκης. Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από μία μικρότερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, σοσιαλδημοκράτης μάλιστα, δεν κρατήθηκε. Του φώναξε: Γιάν(ν)η, σταμάτα, δεν αντέχω άλλο. Όλο γκρινιάζεις για τις κοινωνικές παροχές που κόβεις. Οι συντάξεις σας είναι διπλάσιες από τις δικές μας».

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ – Τι διδάσκουν στα σχολεία τους

alvania xartis

Την στιγμή που τα Τίρανα στρέφονται σταθερά εναντίον της ελληνικής μειονότητας και στοχοποιούν τον ελληνισμό της Χειμάρρας και το αλβανικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στην Ελλάδα και προκλητικά επικαλείται την ευρωπαϊκή κουλτούρα και αρχές, στο Αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα συνεχίζουν να διδάσκονται βιβλία που εμφανίζουν ως αλβανικά εδάφη όλη την Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα, αλλά και την Φλώρινα, την Καστοριά και τα Γρεβενά, μέρος της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Παραβιάζοντας συμφωνίες που έχουν υπάρξει μεταξύ των δυο χωρών η Αλβανία συνεχίζει να δηλητηριάζει τις νέες γενιές των Αλβανών με τα «οράματα» της Μεγάλης Αλβανίας και των «διαμελισμένων εδαφών» της και να υπονομεύει έτσι τις σχέσεις με τους γείτονες, την ασφάλεια στην περιοχή αλλά τελικά και την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Μετά τα βιβλία της Γεωγραφίας (που είχαμε παρουσιάσει πριν μερικές εβδομάδες), ένα ακόμη βιβλίο που διδάσκεται στα αλβανικά σχολεία, αποδεικνύει ότι τα Τίρανα επιμένουν στον Αλυτρωτισμό και στον Μεγαλοϊδεατισμό.

Ο «Γεωγραφικός Άτλας της Αλβανίας και των εδαφών» διδάσκεται στα 9ταξια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο προβάλλει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας παρουσιάζοντας ως αλβανικά εδάφη όχι μόνο την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία, αλλά όλη την δυτική περιοχή της ΠΓΔΜ τις νοτιοδυτικές επαρχίες της Σερβίας, και μέρος του Μαυροβουνίου ενώ φυσικά στον χάρτη αυτό έχει ενσωματωθεί και όλο το Κόσσοβο.

Στο Κεφάλαιο «Γεωγραφική Θέση / Αλβανικά Εδάφη» στην σελίδα 3 παρουσιάζεται ο πρώτος χάρτης όπου παρουσιάζεται το οδικό δίκτυο το υπάρχον και το υπό κατασκευή.

Στην σελίδα 4 όμως ο τίτλος είναι «Χάρτης του Διαμελισμού των Αλβανικών Εδαφών» και αποτελεί την πραγματική μπροσούρα του Αλβανικού Αλυτρωτισμού.

Με την διακεκομμένη κόκκινη γραμμή περιγράφεται το σύνορο το οποίο «ζήτησε η κυβέρνηση του Αυλώνα» και η άλλη (διακεκομμένη μαύρη) είναι αυτή που «προτάθηκε από την Αυστροουγγαρία». Με την επισήμανση μάλιστα ότι με κίτρινο σημειώνονται τα αλβανικά εδάφη που «πάρθηκαν από την Ελλάδα» και σε αυτά περιλαμβάνεται όλη η Ήπειρος μέχρι και την Άρτα αλλά και η Καστοριά και η Φλώρινα που αναφέρονται με τα αλβανικά ονόματα τους (Kosrtur και Follorine). Στον ίδιο χάρτη ως μέρος των «διαμελισμένων Αλβανικών εδαφών» εμφανίζεται όλη η δυτική ΠΓΔΜ, και το Τέτοβο, όλο το Κόσσοβο και μέρος της Σερβίας άλλα και μεγάλο μέρος του Μαυροβουνίου συμπεριλαμβανομένου και της πρωτεύουσας της χώρας Ποντγκορίτσα.

Στην επόμενη σελίδα 5, με τίτλο «Πολιτικός χάρτης των Αλβανικών Εδαφών» εμφανίζεται και πάλι ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας, ενώ στην σελίδα 14 εμφανίζεται ο «διοικητικός χάρτης των Αλβανικών εδαφών όπου βλέπουμε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν και τα... Γρεβενά (με την αλβανική ονομασία Grebena)

Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε αυτό το βιβλίο εμφανίζεται και αναλύεται εξαντλητικά ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας, ενώ φυσικά αποκρύπτεται συστηματικά ότι τα «διαμελισμένα αλβανικά εδάφη» δεν ήταν τίποτε περισσότερο από εδάφη που είχαν παραδοθεί σε αλβανική κατοχή για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.(βλ. Κανταρέ, Εκρέμ Τσαμπέι και το πρόσφατο βιβλίο του Π. Μπάρκα «Τα ταξίδια της Φηγού»).

Στα πρόθυρα χάους η Ισπανία - Η Μαδρίτη παίρνει τα ηνία της Καταλονίας;

ispania YPOURGIKO

Η Ισπανία βρίσκεται στα πρόθυρα του απόλυτου -πολιτικού- χάους και όλοι στην ιβηρική χώρα, αλλά και την Ε.Ε. κρατουν την ανάσα τους για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Ισπανία. 

Και δεν θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ, καθώς ο ισπανός πρωθυπουργός Mαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι το μεσημέρι θα ανακοινώσει όλα τα μέτρα για την υπαγωγή της πλούσιας περιφέρειας της Καταλονίας στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Ραχόι πρόσθεσε πως τα μέτρα, που θα ληφθούν βάσει του άρθρου 155 του Συντάγματος της Ισπανίας που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το 1978, θα έχουν την υποστήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και του κεντρώου κόμματος Ciudadanos.

Ο ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως «έχουμε φθάσει σε οριακή κατάσταση στην Καταλονία», δικαιολογώντας τα έκτακτα μέτρα που σκέπτεται να πάρει η Μαδρίτη για την άρση της αυτονομίας της περιοχής -μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου.

«Δοκιμάσαμε όλα τα μέσα για να μην φθάσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά θα αντιλαμβάνεστε πως είναι δύσκολο για μία χώρα, για μία κυβέρνηση της ΕΕ, όταν κάποιος ποδοπατά το κράτος δικαίου, διοργανώνοντας ένα δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία παρά την απαγόρευσή του από τη δικαιοσύνη.

Εκλογές στην Καταλονία, το πρώτο "μέτρο" της Μαδρίτης

Κι όλα αυτά την ώρα που το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι- συμφώνησε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και τους Ciudadanos, για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προσωρινής άρσης του καθεστώτος αυτονομίας και υπαγωγής της περιοχής στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο ηγέτης των Ciudadanos Aλβέρ Ριβέρα, δήλωσε ότι κατά την συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, συμφώνησαν να ζητήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία τον Ιανουάριο του 2018 με αντάλλαγμα την υποστήριξη των μελών του Ανώτατου Επιμελητηρίου για την εκτέλεση του περιβόητου άρθρου 155.

"Ενωτικός" Φελίπε: Η Καταλονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας

Μήνυμα για ενότητα της Ισπανίας έστειλε ο βασιλιάς Φελίπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή απονομής των βραβείων «Πριγκίπισσας των Αστουριών», στο Οβιέδο. 

Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «πίστη», ο Φελίπε απευθύνθηκε στο σύνολο των Ισπανών, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκηρύξουμε ε όλα όσα έχουμε χτίσει όλοι μαζί». 

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία «απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η «Καταλονία είναι και θα εξακολουθήσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας του 21ου αιώνα».  
«Όλοι πρέπει να σεβαστούν το Σύνταγμα και τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Το μήνυμα του Ισπανού βασιλιά έρχεται την ώρα που οι εντάσεις στη χώρα κλιμακώνονται μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. 

Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, να σταματήσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το δημοψήφισμα για την οποία κρίθηκε παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στο Οβιέδο ταξίδεψαν επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, προκειμένου να παραλάβουν το βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω βραβεία απονέμονται σε άτομα από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, με διακρίσεις στις επιστήμες, στον ανθρωπισμό και στα κοινά.

Τελεσίγραφα κι απειλές

Είχαν προηγηθεί τελεσίγραφα και τις απειλές εκατέρωθεν με τις δυο πλευρές να ανταλλάσσουν εριστικές και ειρωνικές ανακοινώσεις.

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουζδεμόν «απάντησε» το πρωί της Πέμπτης με απειλή στο ήδη εκπεφρασμένο τελεσίγραφο της Μαδρίτης.

Στην επιστολή του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας διεμήνυσε στην ισπανική κυβέρνηση ότι η Βουλή της Καταλονίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της, αν δεν γίνει διάλογος με τη Μαδρίτη. 

Και πως για την ώρα, η αναστολή της ανεξαρτησίας παραμένει. Αν όμως, η Μαδρίτη δεν δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του και να γίνει διάλογος, τότε, θα κηρύξει την ανεξαρτησία!

«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.  

Απειλή στην απειλή

Και ο Ραχόι αποφάσισε να «σηκώσει το γάντι» και να απειλήσει πως η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος αναστέλλοντας την αυτονομία της Καταλονίας!

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία», αναφέρει η ανακοίνωσης της ισπανικής κυβέρνησης. Και επισημαίνει «την άρνηση» του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουζδεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.

Αν και ο τόνος παραπέμπει σε ευθεία σύγκρουση, η ανακοίνωση αφήνει ωστόσο περιθώριο δύο ημερών για διαβουλεύσεις -μέχρι το υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου. 

Τι λέει το άρθρο 155

Τι προβλέπεται όμως στο συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού χάρτη του Βασιλείου της Ισπανίας;

Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους - τμήματα και έχει ως εξής:

«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.

Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν.

Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουζδεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή. 

Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «την διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου».

Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις - διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες εξ αυτών, όπως η Γαλικία, η Βασκική Χώρα και η Καταλονία, να απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών - πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων. Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης - απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Η Γερουσία είναι το άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, με 266 μέλη: 208 εκλέγονται απευθείας στις γενικές βουλευτικές εκλογές και 57 διορίζονται από τα τοπικά κοινοβούλια των Αυτόνομων Κοινοτήτων (Περιφερειών). Στο σώμα πλειοψηφεί απόλυτα το κυβερνών, κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με 149 γερουσιαστές, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκριση της πρότασης της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι σχεδόν βέβαιη.

Τι θα πράξει η Μαδρίτη

Η Μαδρίτη δείχνει αποφασισμένη με τη χρήση του άρθρου 155 του Συντάγματος να περιορίσει και όχι να ακυρώσει την Καταλανική αυτονομία. 

Ακούγεται ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται να κλείσει τις υπερπόντιες αντιπροσωπείες ή τις «πρεσβείες» της Καταλονίας.

Πιο δραματικά, ο Ραχόι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το άρθρο για να καλέσει νέες περιφερειακές εκλογές με την ελπίδα ότι θα παράσχουν μια διοίκηση πιο δεκτική σε παραμονή στην Ισπανία. 

Πολλά θα μπορούσαν επίσης να εξαρτηθούν από την αντίδραση της Καταλανικής αστυνομίας, του Mossos d’Esquadra. Τα ισπανικά αστυνομικά σωματεία κατηγόρησαν ότι η Μόσος απέτυχε να κάνει αρκετά για να αποτρέψει το δημοψήφισμα και ότι ο επικεφαλής της δύναμης, Γιόζεφ Λουίς Τραπέρο, διερευνάται επίσης για υποτιθέμενη ανατροπή.

Ο Πουζδεμόν υπό πίεση

Ο Πουζδεμόν, ο οποίος εξελέγη το 2016 υποσχόμενος την ανεξαρτησία τελεί υπό πίεση από όλες τις πλευρές. Οι σύμμαχοί του τον παρακινούν να μην υποχωρήσει.

Η σύλληψη και φυλάκιση δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για «στάση» προκάλεσε νέες εντάσεις.

Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Τρίτης για να υποστηρίξουν τους δύο «πολιτικούς κρατούμενους». Το CUP της άκρας αριστεράς και αναγκαίος εταίρος του Πουζδεμόν τον καλεί να κηρύξει τώρα την ανεξαρτησία.

Μία λύση για την άρση του αδιεξόδου θα ήταν, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, η προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών.

«Εάν ο Κάρλες Πουζδεμόν προκηρύξει εκλογές, και ανάλογα με τη διαδικασία, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστροφή στη νομιμότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ισπανική κυβερνητική πηγή.

«Η συλλογική αυτοκτονία δεν είναι λύση»

Λίγο πριν από την επιστολή Πουτζδεμόν, η έγκριτη καταλανική εφημερίδα Vanguardia, του είχε στείλει ένα μήνυμα: τον κάλεσε επιλέξει την οδό που του πρότεινε η κυβέρνηση, δηλαδή την προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών για μία εκκίνηση εκ του μηδενός.

«Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στη συλλογική αυτοκτονία, κυρίως εάν αυτόν αποτελεί απόφαση ενός, ενώ όλοι υποφέρουν», γράφει η εφημερίδα της Καταλονίας τονίζοντας πως η καταλανική κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη για το θέμα της ανεξαρτησίας.

Από την άλλη πλευρά οι οικονομικοί κύκλοι ασκούν ακραία πίεση στον Πουζδεμόν για να υποχωρήσει. Περισσότερες από 800 επιχειρήσεις , ανάμεσά τους και δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, μετέφεραν εκτός Καταλονίας τις έδρες τους.

Πάνω από όλα, η Μαδρίτη κρατά το πορτοφόλι: η καταλανική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση της οποίας εξαρτάται από την Μαδρίτη, μπορεί να βρεθεί με άδεια ταμεία στο τέλος του Οκτωβρίου.

Σχεδον 1.200 επιχειρήσεις μετέφεραν την εταιρική έδρα τους

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της καταλανικής κρίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας.

Το διάστημα μεταξύ 2ας Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και της 19ης Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.

Η κορύφωση του φαινομένου αυτού καταγράφηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, ανήμερα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης περί της πρόθεσής της να αναστείλει εν μέρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, μονάχα 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία. Η περιοχή απαριθμεί συνολικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Εταιρείες κάθε οικονομικού μεγέθους μετέφεραν τις έδρες τους: από τους κολοσσούς του Χρηματιστηρίου όπως τις τράπεζες CaixaBank και Banco Sabadell ή τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural, αλλά και επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους όπως η οινοπαραγωγική εταιρεία Codorniu και ο όμιλος τροφίμων Idilia Foods.

Μια έρευνα που διεξήγαγε η συνδικαλιστική ένωση εργοδοτών Pimec κατέδειξε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους αποφάσισαν να μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα, χωρίς να έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Περίπου το 35% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι η κρίση τους προκαλεί οικονομικό πλήγμα και το 19% επιβεβαιώνει ότι «πάγωσε» τις επενδύσεις του ή προτίθεται να το κάνει.

Περίπου το 2% των επιχειρήσεων, ήτοι 2.600 εταιρείες, εξηγεί ότι άλλαξε τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες.

Και την ώρα που προτροπές για επιβολή μποϊκοτάζ στα καταλανικά προϊόντα κυκλοφορούν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα τέτοιο φαινόμενο «δεν είναι επιθυμητό για κανέναν» διαβεβαίωνε χθες ο πρόεδρος της Pimec Χοσέπ Γκονθάλεθ στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

«Η Καταλονία προμηθεύει την Ισπανία, όμως η Ισπανία αγοράζει επίσης ή πουλάει στην Καταλονία. Στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Καταλονία, ένα μεγάλο ποσοστό των συστατικών τους αγοράζεται από άλλες περιοχές της Ισπανίας. Εάν εισέλθουμε σε μια τροχιά μποϊκοτάζ, αυτό θα έκανε κακό σε όλους μας» προειδοποίησε.

Κλιμακώνεται η καταλανική κρίση μετά την ανακοίνωση Ραχόι για αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Μεγάλες διαδηλώσεις

katalonia sygentrosi

Κλιμακώνεται η καταλανική κρίση αφού ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, την οργάνωση τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και την υπαγωγή στην κεντρική διοίκηση της Καταλονίας που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσχισης.

Επικαλούμενος το άρθρο 155 του Συντάγματος για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τη Γερουσία να του δώσει εξουσιοδότηση για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές και να διεξαχθούν εντός εξαμήνου.

Ο Ραχόι ζητεί επίσης η καταλανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζμντεμόν να απεκδυθεί των εξουσιών της, οι οποίες θα ασκούνται «κατ΄αρχήν από τα (εθνικά) υπουργεία για όσο χρόνο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση».

«Ούτε η καταλανική αυτονομία ούτε η αυτόνομη διακυβέρνηση ανακαλούνται», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Καταλανούς, που είναι πολύ προσηλωμένοι στην αυτονομία που απέκτησαν μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

Αλλά οι λεπτομέρειες των μέτρων, που δημοσιεύθηκαν αργότερα από τις υπηρεσίες του, δείχνουν ότι η Μαδρίτη θέλει να αναλάβει τα ηνία της διοίκησης της αυτόνομης κοινότητας, από την αστυνομία μέχρι τα δημόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και να θέσει υπό έλεγχο το τοπικό κοινοβούλιο.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου από τη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι έχει την πλειοψηφία. Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει επίσης την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των κεντρώων Ciudadanos.

Διαδηλώσεις

Η αντίδραση στην Καταλονία δεν άργησε να έλθει. Συναυλίες από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε πολλές συνοικίες της Βαρκελόνης.

Το απόγευμα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ετέθη επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης στη Βαρκελόνη, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας που κατηγορούνται για «στασιασμό».

Περί τις 450.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν πρόκειται να κάνει επίσημη ανακοίνωση στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος). Εχει απειλήσει με σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου και μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας, εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 155.

Η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να απαγγείλει εναντίον του κατηγορίες για «εξέγερση» εάν προχωρήσει στην πράξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δικαστική πηγή. Η κατηγορία επισείει ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Η FC Barcelona από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που έχουν επιλεγεί από τους πολίτες της». «Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας απέναντι σε όλους τους τομείς που έχουν πληγεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Χθες, ο βασιλιάς της Ισπανία Φελίπε δήλωσε ότι το Κράτος έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει «αυτήν την απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης...με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς του».

Ο Πουτζντεμόν δηλώνει ότι έχει εντολή για να κηρύξει ανεξαρτησία, αφού οργάνωσε ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους αυτονομιστές, πάνω από δύο εκατομμύρια Καταλανοί , το 43% των ψηφοφόρων, ψήφισαν την 1η Οκτωβρίου κατά 90% υπέρ της ανεξαρτησίας, παρά τις βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Η σκληρή πτέρυγα του συνασπισμού ωθεί τον Πουτζντεμόν προς την ρήξη με τη Μαδρίτη, όμως ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος διστάζει μπροστά στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και την έλλειψη υποστήριξης από το εξωτερικό.

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν κατηγορηματικά τις αποσχιστικές του ενέργειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία θα αποκλεισθεί αυτομάτως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΑΜΕ-ΜΠΕ

Η Αυστρία ψήφισε το νεότερο ηγέτη της ΕΕ - Θρίλερ για τη δεύτερη θέση

kourtz

Ξενοφοβικές και ευρωσκεπτικιστικές αναταράξεις απειλούν και πάλι την Ευρώπη, με τις εκλογές στην Αυστρία να πυροδοτούν νέες συζητήσεις σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην γηραιά ήπειρο.

Νέος αρχηγός της Αυστρίας εμφανίζεται ο 31χρονος υποψήφιος του Λαϊκού κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγάλων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που μεταδίδει η αυστριακή δημόσια τηλεόραση.Ο Κουρτς καταλαμβάνει τον τίτλο του νεότερου πολιτικού ηγέτη της Ευρώπης, όμως το νεαρό της ηλικίας του δεν κλέβει τις εντυπώσεις αφού το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μάχη για τη δεύτερη θέση που εξελίσσεται σε θρίλερ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,9 %, πίσω από το πρώτο Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 31,6%, αλλά μπροστά από το Κόμμα των Ελευθέρων 26%.

Σε σχέση με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης δυνατοί στη βάση της τελευταίας εκτίμησης εμφανίζονται ένας συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, που θεωρείται και ως πιθανότερη εκδοχή, ή ένας εκ νέου συνασπισμός ανάμεσα σε Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες, του οποίου θα ηγείται, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια το Λαϊκό Κόμμα.

Ένας συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Ελευθέρων θεωρείται μάλλον απίθανος, λόγω της απόρριψής του από τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν.

in