Τετ12112019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 11 Δεκ 2019 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δίνη της εσωκομματικής κρίσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δίνη της εσωκομματικής κρίσης

syriza vouli

Κυκλοφόρησε σήμερα το τελικό κείμενο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στις 13 Ιουλίου.

Στο κείμενο αναλύονται τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται απολογισμός του κυβερνητικού έργου της περιόδου 2015-19, ασκείται κριτική στους άλλους κομματικούς σχηματισμούς και περιγράφεται ως «μαχητική, προγραμματική, κοινωνική» η αντιπολίτευση που θα ασκήσει η Κουμουνδούρου.

Τα δύο βασικά καθήκοντα που πρέπει να επιτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:

Η υπεράσπιση των κεκτημένων της προηγούμενης τετραετίας στην αγορά εργασίας, το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα, την εξωτερική πολιτική.

Η αναβάπτιση και ο μετασχηματισμού του κόμματός. «Χωρίς να υποστείλουμε τις σημαίες των ιδεών και των αξιών μας, έχουμε υποχρέωση και εντολή να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση και να εκκινήσουμε τις διαδικασίες για ένα πραγματικό άνοιγμα στους πολίτες που μας στήριξαν, ώστε να μπορέσουμε να αντιστοιχήσουμε την πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ με τα οργανωμένα του μέλη», αναφέρεται σχετικά.

Aνακοινώθηκαν επίσης οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόπον τινά «σκιώδης» κυβέρνηση της Κουμουνδούρου.

Στα ονόματα που ανακοινώθηκαν, ξεχωρίζουν η αναβάθμιση των Νίκου Παππά και Γιάννη Ραγκούση, η επιστροφή των Νίκου Φίλη και Θοδωρή Δρίτσα, η μετάθεση του Παύλου Πολάκη στο Εσωτερικών, η ανάδειξη νέων στελεχών όπως ο Γιάννης Μπουρνούς και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Πολεμικό κλίμα

Ωστόσο, η πραγματικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πόρρω απέχει από τα ωραία λόγια των κομματικών διακηρύξεων. Όλα δείχνουν ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει μπει στην δίνη της πιο σοβαρής κρίσης από το καλοκαίρι του 2015. Το κλίμα έχει γίνει πολεμικό μεταξύ των ηγετικών στελεχών.

Μετά το σοβαρά επεισόδια στη Κοινοβουλευτική Ομάδα (τα οποία διέρρευσαν στον Τύπο), είχαμε αλλεπάλληλους γύρους διαρροών εναντίον του «εσωτερικού εχθρού», συσκέψεις και τηλεφωνήματα συναντήσεις σε πολύ υψηλούς τόνους, διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ στελεχών .

Η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν είναι καθόλου τυχαία και χρονολογείται από την εποχή που «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας υπέγραφε το μνημόνιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας παράλληλα το “αριστερό” (;) του προφίλ έναντι των δανειστών κάτι που έκανε τότε πολλές φορές το Μέγαρο Μαξίμου να αναρωτιέται πού το πήγαινε και πού αποσκοπούσε ο ηγέτης των 53.

Τώρα, βασικό επίδικο της αντιπαράθεσης είναι το πώς θα γίνει η καμπάνια διεύρυνσης –επί της αρχής όλοι συμφωνούν για την ανάγκη εισόδου στον ΣΥΡΙΖΑ χιλιάδων νέων μελών. Η σύγκρουση όμως πάρει παραπέρα και παίρνει τη μορφή ενός γενικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που αφορά όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα στο μέλλον.

Το προφανές ερώτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αν η αντιπαράθεση οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταστεί απειλητική για τη συνοχή του κόμματος.

Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή. Τις επόμενες μέρες θα δούμε αν οι βασικοί «παίχτες» κάνουν βήματα πίσω ή επιμείνουν στην κλιμάκωση.

cnn, communenews