Τετ12112019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 11 Δεκ 2019 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα Συνάντηση Δένδια–Πομπέο στις ΗΠΑ: Τι ζήτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ–Τι υποσχέθηκε ο Πομπέο

Συνάντηση Δένδια–Πομπέο στις ΗΠΑ: Τι ζήτησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ–Τι υποσχέθηκε ο Πομπέο

dendias pompeo

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Οι συνομιλίες των δύο υπουργών επικεντρώθηκαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

«Είμαι ευτυχής γιατί μία από τις πρώτες συναντήσεις μου ως υπουργού Εξωτερικών ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση.

Μιλήσαμε για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και για την εμβάθυνσή του. Επίσης, ζήτησα από τον κ. Πομπέο να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση αυτού του διαλόγου. Η αμερικανική κυβέρνηση θα το δει με πολύ θετικό τρόπο και είναι πιθανό αυτό να συμβεί το Φθινόπωρο.

Επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα αλλά κυρίαρχη σημασία έχει πάντα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Τόσο έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Συζητήσαμε παράλληλα τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα συνεργασίας με την Αίγυπτο. Τέλος, ζήτησα από τις ΗΠΑ να έχουν μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκικής επιθετικότητας».

Δηλώσεις Πομπέο:

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μετά τη συνάντησή του, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Μάλιστα, ο κ. Πομπέο, ανέφερε σε σχετικό tweet τα εξής:

«Είχα μία καλή συζήτηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε στείλει μήνυμα προς την Τουρκία να επιστρέψει στη λογική και να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον, καθώς και με τον Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας (Ministerial Conference to Advance Religious Freedom) που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, στις 17 και 18 Ιουλίου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Ουάσινγκτον ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας προκαλούν «βαθιές ανησυχίες» στην Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζοντας ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, στην οποία είχε καταδικάσει για δεύτερη φορά τις τουρκικές ενέργειες, η κ. Ορτέιγκους ανέφερε ότι «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή».