Τρι12102019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 10 Δεκ 2019 7pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα Έντονο άρωμα ανανέωσης έχει η νέα Βουλή που ορκίσθηκε σήμερα Τετάρτη - Ο νέος «χάρτης» της

Έντονο άρωμα ανανέωσης έχει η νέα Βουλή που ορκίσθηκε σήμερα Τετάρτη - Ο νέος «χάρτης» της

vouli orkvmosia

Έντονο άρωμα ανανέωσης έχει η νέα Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και ορκίσθηκε σήμερα Τετάρτη (17/7).

Από τους 300 νέους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, που ορκίζονται σήμερα, 112 βουλευτές περνούν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας, με το ποσοστό της ανανέωσης να φτάνει το 43%.

Οι γυναίκες-βουλευτές φτάνουν τις 61, δηλαδή ποσοστό 21,6%, ενώ ανάμεσα στους βουλευτές είναι δύο «πρωτάκια» κάτω των 30 ετών: ο Ευάγγελος Λιάκος, στη Δυτική Αττική με τη ΝΔ, και η Μαρία Απατζίδη, στην Ανατολική Αττική με το ΜέΡΑ25. Αμφότεροι είναι 29 ετών.

Νέα Βουλή: Πώς κάθισαν στην αίθουσα οι βουλευτές των 6 κομμάτων

Σε ό,τι αφορά τη διαρρύθμιση των θέσεων που θα καταλάβουν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί, στη νέα Βουλή υπάρχουν αλλαγές.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη σειρά βρίσκονται, πλέον, τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί, ακολουθούμενοι από τους βουλευτές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής υπήρχαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην πρώτη σειρά.

Η ΝΔ καταλαμαβάνει τα έδρανα στην παραδοσιακή δεξιά πτέρυγα, ενώ δίπλα από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα καθίσουν οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά να βρίσκει θέση στην πρώτη σειρά.

Αριστερά του ΚΙΝΑΛ καθίσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στην πρώτη σειρά, ενώ ακόμη πιο αριστερά, στην παραδοσιακή του θέση, τοποθετήθηκαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας -που επίσης θα «βλέπει» από την πρώτη σειρά.

Σε ό,τι αφορά τους δέκα βουλευτές της Ελληνικής Λύσης καταλαμβάνουν  -περίπου- τις θέσεις που είχαν μέχρι πρότινος οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκαν στα έδρανα που κατείχε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Βουλής -η ΝΔ προτείνει τον Κώστα Τασούλα- θα γίνει αύριο, Πέμπτη.

Ο νέος «χάρτης» της Βουλής:

vouli xarths kommata