Παρ07192019

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 19 Ιουλ 2019 12am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα «Μονομαχία» Τσίπρα-Μητσοτάκη για τις Ευρωεκλογές

«Μονομαχία» Τσίπρα-Μητσοτάκη για τις Ευρωεκλογές

tsipras mitsotakis maximou

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι δύο βασικοί «μονομάχοι» για την μάχη των Ευρωεκλογών, καθώς ο χρόνος περνά και η ευρωκάλπη πλησιάζει... επικίνδυνα. Έτσι, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζονται να αναλάβουν οι ίδιοι την προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να επηρεάσουν επ’ ωφελεία τους τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Εξάλλου, αν σε κάτι συμφωνούν και στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς και στην Κουμουνδούρου, αυτό είναι πως ανάλογα με το πώς θα αποτυπωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην ευρωκάλπη, θα σφραγιστούν οι εξελίξεις ως τις εθνικές κάλπες που θα ακολουθήσουν.

Με άλλα λόγια, οι Ευρωεκλογές αποτελούν τόσο για την ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ μία «πρόβα τζενεράλε» των εθνικών εκλογών, που θα επηρεάσει τις εξελίξεις.

Η στόχευση

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου έχουν ως δεδηλωμένο στόχο την πρωτιά, ωστόσο στο παρασκήνιο η στόχευση είναι άλλη: βασική επιδίωξη αποτελεί η «αξιοπρεπής ήττα», δηλαδή ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δε θα δείξει ούτε ότι η ΝΔ «πετάει», ούτε θα διαμορφώνει ένα ευρύτατο προβάδισμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, το καλύτερο σενάριο για την κυβερνητική παράταξη θα ήταν να μην δώσουν οι ψηφοφόροι προβάδισμα άνω των 5 μονάδων στη ΝΔ, καθώς στην περίπτωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να γυρίσει υπέρ του το αποτέλεσμα και τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας αφενός πως «δικαιώνεται» που αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις με τις διψήφιες διαφορές, αφετέρου πως μπορεί να «γυρίσει» το παιχνίδι ως τον Οκτώβριο, βοηθούσης της βελτίωσης της πραγματικής οικονομίας.

Στη ΝΔ, ευλόγως, η στόχευση είναι η ακριβώς αντίθετη: αυτό που θέλουν στην οδό Πειραιώς είναι μία «συντριπτική νίκη» -έτσι όπως το έθεσε χθες, μιλώντας στο Kontra, ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του κόμματος Τάκης Θεοδωρικάκος. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η γκρίνια ουδέποτε έλειψε στο εσωτερικό της ΝΔ, ο στόχος που έχει τεθεί στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διπλός: αφενός, η διαφορά να υπερβαίνει τις πέντε μονάδες, αφετέρου η ΝΔ θα αγγίζει ή και να ξεπεράσει το 30%, ώστε να δείξει ότι βρίσκεται σε φάση συσπείρωσης και τροχιάς προς την εξουσία.

Οι δύο μονομάχοι

Τόσο ο στόχος που έχει θέσει το Μαξίμου όσο και η διπλή στόχευση της ΝΔ δεν είναι εύκολες υποθέσεις. Έτσι, στην μάχη των Ευρωεκλογών μπαίνουν πλέον οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, παίρνοντας πάνω τους την εκλογική μάχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει περιοδείες και θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα στους ίδιους ρυθμούς. Μετά την Πάρο και την Νάξο, τις οποίες επισκέφθηκε χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ διοργανώνει μία πανηγυρική παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου την Κυριακή στον «Ελληνικό Κόσμο», προκειμένου να δώσει και επισήμως το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μάχη των Ευρωεκλογών.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πάνω του την μάχη με τις διαδοχικές εμφανίσεις του στις εκδηλώσεις διεύρυνσης του κυβερνώντος κόμματος. Η αρχή έγινε στο Μέγαρο Μουσικής με την πρωτοβουλία της «Γέφυρας» και συνεχίστηκε το περασμένο Σάββατο στην εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι.

Ο πρωθυπουργός, βεβαίως, δε θα μείνει εκεί, καθώς ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου καταρτίζεται πλήρες πρόγραμμα περιοδειών, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει «να πάρει σάρκα και οστά σε όλη τη χώρα» η Προοδευτική Συμμαχία», καθιστώντας σαφές ότι το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχει πλέον στρατηγικά χαρακτηριστικά.