Τετ11212018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 21 Νοε 2018 12pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα Interfax: «Στον αέρα» η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Interfax: «Στον αέρα» η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

lavrovkotzias

«Στον αέρα» φαίνεται ότι βρίσκεται η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, έπειτα από το ζήτημα που έχει προκύψει με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Αξιωματούχος της ρωσικής διπλωματίας, δήλωσε στο πρακτορείο «Interfax», ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, αλλά οι προετοιμασίες έχουν σταματήσει.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν βλέπει πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει αν πρόκειται για οριστική ακύρωση.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε ότι «σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας»,

Η Ρωσίδα αξιωματούχος εξήγησε «ότι σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν προσφέρει τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπ´ όψιν ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν τη δική τους αξία διότι μιλάμε όχι για εικονικές σχέσεις αλλά για την πρακτική αμοιβαίας δράσης προς όφελος των δυο λαών».

Πάντως, η επίσημη ρωσική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους στο θέμα, παρά το γεγονός ότι το θέμα απασσχόλησε τα ρωσικά ΜΜΕ για δεύτερη μέρα.

Το θέμα συζητήθηκε στο Κρεμλίνο και απασχόλησε τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, ο οποίος έλαβε σχετική έκθεση τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από τις υπηρεσίας πληροφοριών για τις εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Την απόφαση για το εύρος και το είδος της απάντησης στην Αθήνα, θα το λάβει ο ίδιος ο Β.Πούτιν, αναφέρουν πηγές από την ρωσική πρωτεύουσα, αλλά δεν αναμένεται κλιμάκωση: «Ο Β.Πούτιν αρνήθηκε να κλιμακώσει όταν καταρρίφθηκε το μαχητικό της Αεροπορίας μας από τους Τούρκους και εν τέλει κέρδισε την παρτίδα. Δεν του αρέσει να κλιμακώνει. Του αρέσει να κερδίζει» ανέφερε Ρώσος δημοσιογράφος.

Ενόχληση Μόσχας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «με το ζόρι»

zaevvvvv

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε την Πέμπτη για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ εισήχθη, όπως είπε, «με το ζόρι» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Τετάρτη να προσκαλέσουν την ΠΓΔΜ να αρχίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Συμμαχία επεκτείνοντας την επιρροή της στα Βαλκάνια και αψηφώντας τη Ρωσία, στον απόηχο της συμφωνίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. 

«Η απορρόφηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το ζόρι επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των "ανοιχτών θυρών" έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.