Κυρ05282017

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 28 Μαϊ 2017 1pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Ελλαδα

Συνελήφθη ο Γιώργος Φιλιππάκης της ΕΣΗΕΑ

filipakis

Ο Ειδικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Φιλιππάκης συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά την ανάρτησή του στο Facebook με την οποία εμφανίστηκε να επικροτεί την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και να δηλώνει ότι δεν θα τον ενοχλούσε μια ανάλογη ενέργεια κατά του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Τη σύλληψή του ανακοίνωσε ο ίδιος με ανάρτησή του ξανά στο Facebook, γράφοντας: "Μόλις με συνέλαβαν".

Η ανάρτηση του Γιώργου Φιλιππάκη, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών να παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως.

Ο γνωστός αστυνομικός συντάκτης, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, κάνει λόγο για ξεπουλημένους υπαλλήλους σημειώνοντας ότι “ο Παπαδήμος σήμερα είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ενός θεσμού που βρωμάει από απόσταση ενώ ο Στουρνάρας παίζει το ρόλο του Κεντρικού Τραπεζίτη για λογαριασμό Σόιμπλε και λοιπών καθαρμάτων στην Ευρώπη” και καταλήγει λέγοντας: “Για να είμαι ξεκάθαρος δεν θα με ενοχλούσε καθόλου άν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα”.

Ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης του Γ. Φιλιππάκη:

"Από τις 6 χτές το απόγευμα που ο Λουκάς Παπαδήμος τραυματίσθηκε από την αυτοσχέδια βόμβα μέσα στο αυτοκίνητό του έσπαγα το κεφάλι μου από που ερχόταν και που πήγαινε ο υπαλληλάκος αυτός της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας .

Την απάντηση την έδωσε ποιός νομίζετε? Ο Αντωνάκης ο Σαμαράς. Με ποιό τρόπο ? Ο Σαμαράς τηλεφώνησε στο άλλο ξεπουλημένο τομάρι τον Γιάννη Στουρνάρα γιατί κάτι προφανώς υποψιαζόταν. Και βέβαια ο Στουρνάρας του είπε την είδηση .

Νωρίτερα Στουρνάρας και Παπαδήμος είχαν μυστική συνάντηση άγνωστο πού και φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τί συζήτησαν αλλά και πού συναντήθηκαν. Και οι δύο ξεπουλημένοι υπάλληλοι των Τραπεζών ντόπιων και ξένων είναι τόσο ανακατεμένοι στο ξεπούλημα της χώρας αλλά και του εθνικού πλούτου και κυρίως ευθύνονται για το κατάντημα και την εξαθλίωση του Ελληνικού Λαού. Ο Παπαδήμος σήμερα είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ενός θεσμού που βρωμάει από απόσταση ενώ ο Στουρνάρας παίζει το ρόλο του Κεντρικού Τραπεζίτη για λογαριασμό Σόιμπλε και λοιπόν καθαρμάτων στην Ευρώπη . Για να είμαι ξεκάθαρος δεν θα με ενοχλούσε καθόλου άν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα".

Η αντίδραση του κ. Στουρνάρα ήταν άμεση με τον περιβάλλον του να αναφέρει στο News247, ότι από την πρώτη στιγμή παρενέβη ο αρμόδιος εισαγγελέας όπως άλλωστε ορίζει ο αντιτρομοκρατικός νόμος.

Για το θέμα αντέδρασε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ο οποίος έγραψε στο twitter πως πρόκειται για την “πιο θλιβερή ανάρτηση περί Παπαδήμου από όλο το διαδίκτυο".

Ανοίγει η ψαλίδα: ΝΔ στα όρια αυτοδυναμίας! Καλύτερος Πρωθυπουργός ο…κανένας, μετά Μητσοτάκης. Κάκιστη η συμφωνία με δανειστές

dimoskopisi

Σε νέα δημοσκόπηση της Μarc που έγινε για λογαριασμό της  εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 16,6 μονάδες  στην πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,3%,φτάνοντας στην αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7%.

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έχει ποσοστό 7,1% δίνοντας μάχη να κρατήσει την τρίτη θέση απέναντι στη Χρυσή Αυγή που παίρνει το ίδιο ποσοστό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παίρνει 5,8% ενώ η Ένωση Κεντρώων διασώζεται οριακά στο 3%.

Από τα υπάρχοντα κόμματα της βουλής, οι ΑΝΕΛ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση έχουν 2,4% και το Ποτάμι 2,3%.

Ωστόσο το 14,5% των ερωτηθέντων δήλωσε αναποφάσιστο. Οπότε, αν γίνει αναγωγή με βάση αυτά τα ποσοστά και η βουλή είναι εξακομματική, τότε η ΝΔ φτάνει σε ποσοστά αυτοδυναμίας με 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 55 ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή με 55 έδρες έκαστος, δημοκρατική συμπαράταξη 20 έδρες και ένωση κεντρώων 11.

Ωστόσο, αυτό το σενάριο είναι καθαρά υποθετικό γιατί κανείς δεν μπορεί να προδικάσει που θα πάει το 14,5 % των αναποφάσιστων αλλά και πόσα κόμματα θα μπουν στη βουλή.

Γεγονός πάντως που δείχνει συνολικά την αδυναμία του πολιτικού συστήματος είναι ότι παρόλο που προηγείται ο Κ. Μητσοτάκης στην προτίμηση των πολιτών για πρωθυπουργός με 35,6% έναντι του Α. Τσίπρα με 19,5%, το 44,9%  φαίνεται να μην προτιμά κανέναν από τους δύο.

Το 74% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ως ασήμαντα τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν.Ακόμη το 65% του ΣΥΡΙΖΑ το απορίπτει ένω το 49% πιστεύει ότι δεν θα εφαρμοστούν ποτέ .

Παράλληλα, ποσοστό 80% από τους ερωτηθέντες θεωρεί ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι κακή και θα σκοτώσει την οικονομία.

Αυξήσεις στις αποζημιώσεις υπερωριών για ενστόλους και δημόσιους υπαλλήλους

enstoloi

Τη σημαντική αύξηση των υπερωριακών αποζημιώσεων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται πέραν του κανονικού ωραρίου των υπηρεσιών τους, ακόμη και Κυριακές και αργίες, προβλέπει διάταξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

Βάσει της διάταξης αυτής, αυξάνονται κατά 25%-50%, αναδρομικά από την 1η-1-2017, τα ποσά της ωριαίας αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται για εργασία σε νυχτερινές ώρες ή στη διάρκεια Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου σε υπηρεσίες που λειτουργούν είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση.

Τι αλλάζει

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 102 του νόμου 4461/2017 για τη «Μεταρρύθµιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εµπειρογνωµοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσηµάτων, τροποποίηση συνταξιοδοτικών ρυθµίσεων του ν. 4387/2016 και άλλες διατάξεις», που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους:

* Η ωριαία αποζημίωση που χορηγείται για εργασία νυχτερινή εργάσιμων ημερών σε δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση αυξάνεται κατά 50%, από το 40% στο 60% του ωρομισθίου.

* Η ωριαία αποζημίωση που χορηγείται για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες σε δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση αυξάνεται κατά 25%, από το 60% στο 75% του ωρομισθίου.

Η διάταξη αυτή ισχύει αναδρομικά από την 1η-1-2017.

Το κόστος

Σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης εξέδωσε και απέστειλε μόλις χθες προς όλα τα υπουργεία, τα Αρχηγεία των Σωμάτων Ασφαλείας, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ, το ΓΕΑ, τις περιφέρειες της χώρας, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τη Βουλή, τα ανώτατα δικαστήρια, τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης!

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη είχε προστεθεί στις 13 Μαρτίου ως τροπολογία στο συζητούμενο τότε στη Βουλή νομοσχέδιο για τη «Μεταρρύθµιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εµπειρογνωµοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσηµάτων, τροποποίηση συνταξιοδοτικών ρυθµίσεων του ν. 4387/2016 και άλλες διατάξεις». Την τροπολογία υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καθώς επίσης και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Υγείας Παύλος Πολάκης.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε την τροπολογία δεν εκτιμάται το ύψος της δαπάνης που αναμένεται να προκληθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Διατυπώνεται μόνο μια εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα επιβαρύνει με επιπλέον δαπάνη 5 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η διάταξη αυτή ισχύει για όλα τα υπουργεία και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, είναι βέβαιο ότι η πρόσθετη δαπάνη που θα προκαλέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

eleftherostypos

Διεύθυνση αποστολής... το Κολωνάκι είχε ο τρομοφάκελος στον Λουκά Παπαδήμο

papadimos ekkrixi aytokin

Ο τρομοφάκελος που τραυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό Λούκα Παπαδήμο είχε ως διεύθυνση αποστολής την περιοχή του Κολωνακίου.

Όλα πια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο φάκελος είχε πάει πράγματι για έλεγχο στη Βουλή, χωρίς όμως, όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα, να γίνει ο έλεγχος που έπρεπε.

Από τον έλεγχο στις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας αλλά και στις κάμερες ασφαλείας της Βουλής, αργά το βράδυ της Παρασκευής διαπιστώθηκε ότι ο αστυνομικός φρουρός του Λουκά Παπαδήμου πήγε στη Βουλή για τον καθιερωμένο έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο αστυνομικός είχε περιγράψει νωρίτερα στους συναδέλφους του, με κάθε λεπτομέρεια, πώς είχε βάλει στη μπαγκαζιέρα του συνολικά τέσσερις φακέλους που ήταν για έλεγχο και τους πήγε στο μηχάνημα που είναι αριστερά της εισόδου του Κοινοβουλίου για έλεγχο.

Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί υπεύθυνοί ασφαλείας της Βουλής έλεγαν ότι ποτέ δεν είχαν ελέγξει αλληλογραφία που τους είχε φέρει ο φρουρός του κυρίου Παπαδήμου, τώρα η υπόθεση παίρνει νέα τροπή και όλοι προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιος ήταν ο χειριστής την επίμαχη ώρα στο μηχάνημα και τι έγινε λάθος.

Ξεκινούν τον Ιούνιο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Η ομπρέλα προστασίας και τα ποσά του χρέους

enfia

Μέσα στις πρώτες 15 μέρες του Ιουνίου θα ξεκινήσουν πιλοτικά οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και άλλων κινητών στοιχείων της περιουσίας οφειλετών με κόκκινα χρέη.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων έδωσε το πράσινο φως για τη μείωση του ορίου οφειλών που πρέπει να έχει ένας δανειολήπτης για να μπορούν οι τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η όλη διαδικασία της κατάσχεσης του περιουσιακού στοιχείου και του πλειστηριασμού του θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας που τίθεται σε εφαρμογή τον ερχόμενο μήνα.

Πάνω από ποιο ποσό χρέους θα επιτρέπεται η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός

Στις 300.000 ευρώ ορίστηκε, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, το όριο οφειλών πάνω από το οποίο θα μπορεί να βγαίνει σε πλειστηριασμό η κατοικία του οφειλέτη.

Το όριο αυτό ταυτίζεται με το όριο οφειλής που υπάρχει σήμερα για την ένταξη ενός οφειλέτη στην ομπρέλα προστασίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη.

Με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής στο σφυρί βγαίνουν 3.270 ακίνητα. Άγνωστο είναι αν στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών θα ενταχθούν οι πλειστηριασμοί που έχουν αναγγελθεί ήδη ή μόνον νέες περιπτώσεις κατασχέσεων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό μετά από μια τρίμηνη περίοδο πιλοτικής λειτουργίας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν κανονικά από τον Αύγουστο.

Οι τράπεζες πάντως έχουν ήδη ανακοινώσει πως οι κατασχέσεις θα γίνονται αναγκαστικά για όλες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν κηρυχθεί ως «μη συνεργάσιμοι». Οι τραπεζικοί όμιλοι πάντως σχεδιάζουν να αγοράζουν οι ίδιοι ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και τα οποία θεωρούνται εμπορεύσιμα.

 Άμεσος στόχος είναι 10.000 ακίνητα, τα οποία έχουν ήδη επιλεγεί και θα περάσουν στην κυριότητα των τραπεζών είτε μέσα από αναγκαστικά μέτρα είτε με τη συναίνεση των οφειλετών για την οικειοθελή παράδοσή τους, στο πλαίσιο συμφωνίας που θα προβλέπει την απαλλαγή τους από το βάρος της οφειλής τους.

Σε χρόνο εξπρές οι πλειστηριασμοί

Οι διατάξεις για την αυτόματη, ηλεκτρονική διαδικασία πλειστηριασμών περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Όπως προβλέπεται στο νέο νόμο, μόλις γίνει η κατάσχεση του ακινήτου, σε διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να δρομολογείται ο πλειστηριασμός και 12 μέρες μετά τον πλειστηριασμό θα πρέπει να αποδίδεται το περιουσιακό στοιχείο στον υπερθεματιστή που το κατοχύρωσε στον πλειστηριασμό.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου «ο δικαστικός επιμελητής οφείλει, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κατάσχεση, να καταθέσει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού τον εκτελεστό τίτλο, την έκθεση επίδοσης της επιταγής προς εκτέλεση, την κατασχετήρια έκθεση και τις εκθέσεις επίδοσής της στον οφειλέτη, τον τρίτο κύριο ή νομέα και τον υποθηκοφύλακα ή όποιον τηρεί το νηολόγιο ή το μητρώο, καθώς και το πιστοποιητικό βαρών, ο οποίος συντάσσει έκθεση για όλα αυτά».

Τα στοιχεία για τα «κόκκινα δάνεια»

Σήμερα, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται στο 44,7%, ενώ τα ποσοστά ανά κατηγορία δανείων, δηλ. για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά, διαμορφώνονται σε 41,5%, 44,4% και 54%, αντίστοιχα.

Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση, την καλύτερη εικόνα εμφανίζουν τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (26,6%) και χειρότερη τα δάνεια των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους (58,9%) και κυρίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (68,3%).

Υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφονται στην πλειονότητα των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο στους κλάδους του εμπορίου (59,6%), των κατασκευών (54,7%) και της μεταποίησης (46,4%).

madata