Τετ09262018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 25 Σεπ 2018 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κυπρος Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν την κατεχόμενη Κύπρο με καθεστώς τύπου… Μονακό

Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν την κατεχόμενη Κύπρο με καθεστώς τύπου… Μονακό

kypros prasini grammi

Την ιδέα για την υιοθέτηση ενός μοντέλου Αγγλίας-Γιβραλτάρ, ή Γαλλίας-Μονακό, σε περίπτωση που η «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου»(«ΤΔΒΚ») δεν εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση, «έριξε» την περασμένη βδομάδα ο «υπουργός» Εξωτερικών του παράνομου καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πλέον σε λύση του Κυπριακού.

Την ιδέα φαίνεται πια να ενστερνίζεται και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Άκνταγ, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, απάντησε: «Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο».

 Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος σημείωσε ότι αυτό το μοντέλο ανακοινώθηκε ως μια ιδέα. «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα καθήσει και θα συζητήσει αυτές, και παρόμοιες ιδέες, και θα αποφασίσει για μια πολιτική λύση» είπε.

Σημειώνεται ότι το μοντέλο Γιβραλτάρ ή Μονακό απασχολεί από καιρό τους κύκλους της τουρκοκυπριακής Δεξιάς. Σύμφωνα με αυτό, στο μέλλον, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παραχωρήσει τα χαρτοφυλάκια των εξωτερικών σχέσεων και Άμυνας στην Τουρκία. Στα άλλα πεδία της διακυβέρνησης, η τ/κ πλευρά θα διατηρήσει την αυτονομία των κινήσεών της.