Κυρ05282017

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 28 Μαϊ 2017 1pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κυπρος

Πυρά ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας για το Κυπριακό

ypex

Απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου ομόλογου του Χουσεΐν Μουφτούογλου, περί προσδοκίας της Άγκυρας να διασφαλιστεί μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς όρους, ο Σ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

«Τι πιστεύει η Τουρκία; Ότι το γεγονός ότι παρανόμως κατέχει την Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η ουσία και το αντικείμενο της λύσης της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Για ακόμη μια φορά, η Άγκυρα - για λόγους εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων - και ο κ. Ακιντζί οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, επικαλούμενοι  προσχηματικά μεθοδολογικούς λόγους και επιχειρώντας να τερματίσουν τη διαπραγμάτευση, επειδή είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος που είναι τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας».

Δεδομένο το ζήτημα της κατοχής

Αναφερόμενος στην «υφή» του Κυπριακού προβλήματος, τόνισε πως είναι ξεκάθαρο το θέμα παράνομης κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. «Τα παραπάνω ζητήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση του κυπριακού προβλήματος που είναι εξ ορισμού ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η στάση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. «Η Ελλάδα διαχρονικά και συστηματικά στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Γι' αυτό και εγκαίρως - εδώ και ενάμισι χρόνο - υπογράμμισε προς όλες τις πλευρές, των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβανομένων, τη σημασία ενδελεχούς και έγκαιρης διαπραγμάτευσης των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία».

Λύση, ποια λύση; Αμετακίνητη η Αγκυρα στο θέμα των εγγυήσεων, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου

tsavousoglou
Η Άγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω από τη θέση της για διατήρηση των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με γραπτό ερωτηματολόγιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι κατηγορηματικός για τη θέση αυτή της Άγκυρας και επικαλείται το παρελθόν και τα όσα διαδραματίσθηκαν, υποστηρίζοντας: «οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού».
Επίσης, λέει πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν θα δεχθεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις». Μάλιστα, παραπέμπει σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα.

Σε ερώτηση εάν η Άγκυρα αποδέχεται μία συμφωνία στο Κυπριακό που θα προβλέπει αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων, ο Τσαβούσογλου απαντά: «μία ουγκιά πρόληψης είναι καλύτερη από μία οκά θεραπείας». Συναφώς, προειδοποιεί πως «η Τουρκία θα επεμβαίνει όταν θα κρίνει πως αυτό επιβάλλεται».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά από την αρχή, διαφορετικά, προσθέτει, μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιδείνωση μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, «σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης, όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβούνται οι Ελληνοκύπριοι από την Τουρκία».

Επίσης, δηλώνει ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι γεμάτη προκλήσεις ασφάλειας, προσθέτοντας ότι «η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο θα παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για ολόκληρο το νησί από εξωτερικές απειλές».

Αναφερόμενος στις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τσαβούσογλου προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, κατά την έκφρασή του, ενήργησε ενάντια στις αρχές του διεθνούς δικαίου, καθορίζοντας «μονομερώς περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, κατά παράβαση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».

Ο Τσαβούσογλου διερωτάται εάν οι ελληνοκύπριοι ανέμεναν ότι η Τουρκία θα παρέμενε αδρανής να παρακολουθεί, «ενώ αμφισβητούνται τα ζωτικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι «μονομερείς πρωτοβουλίες, που μεταφράζονται ωσάν να μην έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι στους φυσικούς πόρους, δεν θα οδηγήσουν τους Ελληνοκυπρίους πουθενά».

Ο Τσαβούσογλου επιμένει και στην τουρκική αξίωση για εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ε.Ε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αγωνία και οι θέσεις του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιου για τη λύση του Κυπριακού

 

Στα έσχατα όρια παραλογισμού: Μαθήτριες στην Κύπρο μαχαιρώνονται.... για να δείξουν την αγάπη στα αγόρια τους!

maxairi kopella

Στα έσχατα όρια παραλογισμού έχει οδηγήσει τις ανήλικες μαθήτριες το ανατριχιαστικό και, κυρίως, επικίνδυνο «έθιμο» που επικρατεί σε δεκάδες σχολικά ιδρύματα της Κύπρου, σύμφωνα με το οποίο τα κορίτσια μαχαιρώνονται (!) για τα μάτια των αγοριών τους!

Ηδη μια μαθήτρια κατέληξε να νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο!

Την αποκάλυψη ότι σχεδόν καθημερινά τα ανήλικα κορίτσια κάνουν κακό στους εαυτούς τους για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο πίστη, αγάπη και αφοσίωση στα ταίρια τους έκανε ο πατέρας της τραυματισμένης μαθήτριας, που κατέφυγε στις αστυνομικές Αρχές πριν από λίγα 24ωρα και ζήτησε να μπει τέλος σε αυτή την παραφροσύνη, πριν να είναι πολύ αργά για κάποιο από τα ανήλικα κορίτσια.

Ο πατέρας δεν πίστευε και ο ίδιος στα αυτιά του, όταν άκουσε τη 13χρονη κόρη του να του εξιστορεί τον λόγο για τον οποίο έκοψε το χέρι της με μαχαίρι! Ετσι, πέρασε το κατώφλι του Αστυνομικού Σταθμού Ομορφίτας και ανέφερε όσα είχαν συμβεί στην τραυματισμένη κόρη του.

Στο νοσοκομείο

Οπως προέκυψε από την έρευνα, η 13χρονη προσπάθησε να χαράξει το χέρι της με τη βοήθεια της 12χρονης φίλης της, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές της Μεγαλονήσου, ο τραυματισμός της ανήλικης μαθήτριας δεν ήταν ο μοναδικός, καθώς έχουν σημειωθεί και άλλοι, βάσει του περίεργου τοπικού «σχολικού εθίμου», που θέλει τα κορίτσια του Γυμνασίου Παλλουριώτισσας στη Λευκωσία να χαράζουν τα αρχικά του ονόματος των αγοριών τους πάνω στο σώμα τους, είτε με μαχαίρι είτε με άλλο αιχμηρό αντικείμενο!

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν από τη μια σε όλους ότι είναι δεσμευμένες και από την άλλη την αγάπη τους για το αγόρι τους!!.

madata

EΛ.ΑΣ.: Προσοχή στην «Μπλε Φάλαινα»-Συναγερμός για το πολύ επικίνδυνο για τους εφήβους διαδικτυακό παιχνίδι

H αγωνία και οι θέσεις του Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιου για τη λύση του Κυπριακού

mitropolitis pafou

Στις 19/4/2017 παρακολούθησα στον Ιανό μια λίαν ενδιαφέρουσα συνομιλία του Γιώργου Καραμπελιά με τον μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο.

Το θέμα ήταν «Η ελληνική ταυτότητα και η Κύπρος» και ο Κύπριος ιεράρχης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού. Καταγράφω τις κυριότερες θέσεις του σεβασμιότατου, ο οποίος είναι χημικός και θεολόγος:

Οποιαδήποτε λύση πρέπει να προβλέπει τη διατήρηση της κρατικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν και ο Ακιντζί επιδιώκουν την κατάλυσή της και την υποκατάστασή της από ένα νέο κράτος, στο οποίο η τουρκοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία θα είναι ισότιμη με την ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία. Αν οι Τούρκοι προκαλέσουν τότε μια προβοκάτσια για να δικαιολογήσουν ένοπλη επέμβαση, δεν θα υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία για να ζητήσει την παρέμβαση του ΟΗΕ ή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Η Τουρκία από το 1956 έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Ακολουθούν συστηματικά το σχέδιο του καθηγητή και πολιτικού Νιχάτ Ερίμ. Πρώτα αναβάθμισαν τη μειονότητα των Τουρκοκυπρίων σε κοινότητα, μετά δημιούργησαν τεχνητά σύνορα με τα επεισόδια του 1963-1964. Το 1974 με την εισβολή διχοτόμησαν το νησί, το 1983 ανακήρυξαν το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα και τώρα θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο στον Βορρά και τον μερικό έλεγχο στον Νότο. Δεν πρέπει να τους παραχωρήσουμε αυτόν τον έλεγχο μέσω ενός σχεδίου τύπου Ανάν.

Η συζήτηση δεν γίνεται με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά με την Αγκυρα. Ο Ακιντζί εκτελεί εντολές. Στα Κατεχόμενα έχουν μείνει λίγοι Τουρκοκύπριοι και έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον 700.000 έποικοι από την Τουρκία. Δεν πρέπει να υπογράψουμε λύση η οποία θα επιτρέπει την παραμονή των εποίκων.

Εάν δεχθούμε μια κακή λύση, ο Ελληνισμός της Κύπρου θα κινδυνεύσει με φυσική και εθνική εξαφάνιση, όπως συνέβη με τους Αραβες της Αλεξανδρέττας. Η Συρία βρισκόταν υπό γαλλική διοίκηση από το 1923 μέχρι το 1944. Η περιοχή της Αλεξανδρέττας είχε ειδικό αυτόνομο καθεστώς και εκεί, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού που έκαναν οι Γάλλοι το 1936, οι Τούρκοι αποτελούσαν μόνο το 39% από έναν πληθυσμό 220.000 κατοίκων. Η πλειονότητα ήταν οι Αραβες, που μαζί με διάφορες χριστιανικές κοινότητες αποτελούσαν το υπόλοιπο 61%.

Οι Τούρκοι έπεισαν τους Γάλλους να έχουν από κοινού τη στρατιωτική ασφάλεια της περιοχής, για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Τούρκων κατοίκων. Οι μη Τούρκοι εξεδιώχθησαν και τελικά το 1938 η περιοχή ενσωματώθηκε στην Τουρκία! Η Εκκλησία της Κύπρου θα αγωνιστεί για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στη Μεγαλόνησο. Ηδη ξεκινά τη δημιουργία δικών της νηπιαγωγείων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία διαφυλάσσει τα ιερά και τα όσια του Γένους.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Τουρκικά παιχνίδια πολέμου στην κυπριακή ΑΟΖ

kypros aoz

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που περιλαμβάνουν τα οικόπεδα ένα, έξι και επτά, στην κυπριακή AOΖ, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο η Τουρκία, η οποία εξέδωσε παράνομες Navtex.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του για έκτη ημέρα ανοικτά της Καρπασίας μέχρι και την Αμμόχωστο.

Από σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιεί για την Κυπριακή Δημοκρατία σεισμογραφικές έρευνες το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion.

Όπως αναφέρει το ΡΙΚ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επέδωσε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, οι οποίες σχετίζονται με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες και απειλές.

Εξάλλου, οι τουρκικές παρεμβολές στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάσταση στην Τουρκία συζητήθηκαν σε συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τα μέλη του συμβουλίου γεωστρατηγικών μελετών. Επίσης, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δηλώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη

Για τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Οικόπεδο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου μίλησε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει σχέδιο για όλα και παράλληλα παρακολουθεί με νηφαλιότητα τις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ωστόσο δεν πρόκειται να συμμετέχει σε επικοινωνιακά παιχνίδια.

Διαβεβαιώνοντας ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν πρόκειται να προβούμε σε μία δημόσια αντιπαράθεση με την Άγκυρα», στον απόηχο του προκλητικού εγγράφου που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, αμφισβητώντας την ΑΟΖ της Κύπρου.

Η καλύτερη απάντηση στην Άγκυρα είναι, όπως είπε, τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες.

Ακόμα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως σε καμία περίπτωση δε θα επέλεγαν να επενδύσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστρώσει σχέδιο για να αντιμετωπίσει περαιτέρω προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.

Κοτζιάς: Η Τουρκία χτυπάει όταν νιώθει τον αντίπαλο σε αδυναμία

Αυστηρό μήνυμα στις χώρες που κάνουν «πλάτες» στην Τουρκία στέλνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως η Τουρκία «έχει το συνήθειο να χτυπά όταν νιώθει ότι η άλλη πλευρά έχει αδυναμία».

Στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πως το αν θα γίνει ευρωπαϊκό κράτος ή όχι, εξαρτάται από τους Τούρκους και πως ο ίδιος διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως δεν πρέπει να μεταθέσουν στην Ευρώπη το δίλημμα.

Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε επίσης, τις προκλητικές αξιώσεις που εγείρει η Τουρκία, για μειονότητα ακόμη και στα Δωδεκάνησα, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα στις χώρες που κάνουν «πλάτες» στην Τουρκία πως «θα απαντήσουμε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης».