Δευ09252017

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 25 Σεπ 2017 3pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ειδησεις Κυπρος

Έγγραφο Αναστασιάδη στο Γ. Γ. του ΟΗΕ Για τη λήψη μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

anastasiadis

Λεπτομερές έγγραφο με τις απόψεις του για συνέχιση της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού υπέβαλε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην χθεσινή συνάντηση του με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

Αυτό δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης και επεσήμανε ότι υπάρχει «σωρεία εκκρεμοτήτων, οι οποίες θα πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν προκειμένου να εξευρεθεί μια συνολική λύση, η οποία θα είναι οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη, λειτουργική και διαρκής».

Επίσης, ανέφερε ότι διαβίβασε στον γενικό γραμματέα την άποψη για την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας προ της όποιας νέας πρωτοβουλίας, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Σ' αυτήν, είπε, καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ή και συλλογικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης.

«Στο πλαίσιο αυτό», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, «τόνισα πως καθίσταται αναγκαίο η τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια, εάν πρώτο υιοθετεί σαν βάση λύσης τα όσα καταγράφονται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, το εξίσου σημαντικό, το κατά πόσο αποδέχεται τις θέσεις αρχών, όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο του γενικού γραμματέα».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε προς τον γ.γ. ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη βελτίωση του κλίματος, μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, η λήψη μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους κάτοικους του και η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Επίσης, δήλωσε ότι έκανε σαφές προς τον κ. Γκουντέρες τη βασική αρχή πως τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα και το ότι οι προτάσεις, που υπέβαλε στο Κραν Μοντανά δεν θεωρούνται ισχύουσες, εφόσον η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Η συζήτηση κάλυψε και την επικείμενη έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών που αναμένεται να κοινοποιηθεί σύντομα στα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων και για την υπό εξέλιξη αναθεώρηση που αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπό την προστασία του 6ου Στόλου

kypros aoz polemika
Οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις προς ανεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αυτό αποτελεί κρίσιμη εξέλιξη σε ότι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί πλέον η τουρκική παραβατικότητα: Συγκεκριμένα δύο γεωτρήσεις στο βυθο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ θα πραγματοποιήσει η αμερικάνικη εταιρεία ExxonΜobil, το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ως μέλος της κοινοπραξίας Exxon Mobil – Qatar Petroleum που έχει κερδίσει τα δικαιώματα του βυθοτεμαχίου.

Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Τρίσταν Άσπρεϊ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν λίγο στη Λευκωσία.
Η δήλωση του Τρίσταν Άσπρεϊ έγινε στην παρουσία των υπουργών Μεταφορών και Ενέργειας της Κύπρου, αλλά και πρεσβευτών αρκετών χωρών και αυτό έχει την σημασία του. Να πούμε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρ.Τίλερσον, ήταν στέλεχος της ExxonΜobil μέχρι πριν αναλάβει το υπουργείο.

Επίσης, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ενδείξεις είναι "Πολύ ενθαρρυντικές".

"Οι έρευνες θα γίνουν υπό την προστασία του 6ου αμερικανικού Στόλου, αν χρειαστεί να παρέμβει", δηλώθηκε από αμερικανικής πλευράς.

 Το πιο πολυπόθητο οικόπεδο ήταν το «10», καθώς «υπόσχεται την ύπαρξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος.

Για την απόκτησή του ανταγωνίστηκαν τρεις πλευρές: Οι Exxon Mobil – Qatar Petroleum, η ΕΝΙ – Total και η Νορβηγική Statoil.

Το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.

ΗΠΑ για Κυπριακό: Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν

kypros flag

«Ως αμερικανική κυβέρνηση πιστεύουμε σθεναρά σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (στην Κύπρο) και ελπίζουμε ότι κατά κάποιο τρόπο θα καταφέρουμε να επανέλθουν οι συνομιλίες σε τροχιά», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κάθλιν Ντόχερτι, μιλώντας στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ είπε ότι η χώρα της συνεχίζει να συζητά για την Κύπρο με την ΕΕ, το Λονδίνο, την Αθήνα και την Άγκυρα, τονίζοντας τη σημασία της Κύπρου στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Επίσης, υπογράμμισε ότι εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα και σημείωσε ότι υπάρχει συνοχή όσον αφορά την αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό από την κυβέρνηση Ομπάμα στην κυβέρνηση Τραμπ.

Αναφερόμενη στον τομέα της ενέργειας, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Exxon Mobil έλαβε την άδεια για διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη, λέγοντας ότι το τεμάχιο που έλαβε η Exxon Mobil είναι το πιο κοντινό στο κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής, Μάθιου Κιντ, αναφέρθηκε στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας και είπε ότι ο σκοπός των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά ήταν ο εκσυγχρονισμός του συστήματος του 1960 για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των δύο κοινοτήτων.

Είπε ότι η θέση του Λονδίνου στις συνομιλίες εκείνες ήταν πολύ ξεκάθαρη, ότι δηλαδή «μια στρατιωτική απάντηση δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των ανησυχιών που εκφράζουν οι δύο κοινότητες».

Ο κ. Κιντ απέρριψε την άποψη ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να πιέσει, στη διάρκεια των συνομιλιών στην Ελβετία, την κυβέρνηση της Κύπρου να αποδεχθεί την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο.

matrix24

Κύπρος: Η κυβέρνηση κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους ...να αντιδράσουν στις ενέργειες της Τουρκίας

kypros flag

Μήνυμα προς τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις που επιθυμούν την επανένωση της Κύπρου, να αντιδράσουν στις ενέργειες της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές απηύθυνε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σχολιάζοντάς τους προκλητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στα κατεχόμενα, αλλά και σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτές αποτελούν «ένδειξη της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η τουρκική πλευρά σε σχέση με το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων». 

«Οδηγηθήκαμε στο αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά λόγω των θέσεων της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 'Αρα και αυτή τη στιγμή, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από την προσέγγιση της Τουρκίας και μόνο», ανέφερε. 

Όσον αφορά τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση τις παρακολουθεί πολύ στενά και αξιολογεί καθημερινά χωρίς δημόσιες δηλώσεις.

«Ένα μήνυμα που στέλνουμε στις τουρκοκυπριακές δυνάμεις που επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας μας είναι ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουν σε όλες αυτές τις ενέργειες που γίνονται στις κατεχόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της λειτουργίας στον 'Αγιο Μάμα, κινήσεις που αποσκοπούν στο να απομακρύνουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους». 

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα αντιδράσει στην επίσκεψη Τουρκοκυπρίων στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα στις 5 Σεπτεμβρίου, σε αντίδραση της απαγόρευσης της λειτουργίας τον Αγιο Μάμα Μόρφου, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. 

«Εμείς δεν είμαστε ψευδοκυβέρνηση, εμείς είμαστε Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της ΕΕ και δεν θα ακολουθήσουμε τακτικές που στόχο έχουν την απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων από τους Ελληνοκύπριους», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

«Η απόλαυση των θρησκευτικών δικαιωμάτων είναι μια από τις πιο βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμείς πάντοτε σεβόμαστε την απόλαυση των θρησκευτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Θα κινηθούμε ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε. 

Τέλος κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων επιθυμούν ένα μέλλον σε μια επανενωμένη πατρίδα, κράτος μέλος της ΕΕ, και όχι ένα μέλλον μαζί με την Τουρκία με όλα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονική χώρα...


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναστασιάδης: H Κύπρος δεν θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας

anastasiadisKiprou

«Είναι αδιανόητο κάποιοι να πιστεύουν ότι η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας».

Αυτό διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε και πάλι ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει στον λαό λύση, η οποία δεν θα θεωρεί ότι είναι προς όφελός του.

Σε ομιλία του στο Στρουμπί της Πάφου ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε ετοιμότητα για συμβιβασμό υπό την προϋπόθεση, όπως δήλωσε, ότι η Κύπρος θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δεν θα ελέγχεται από την Τουρκία και θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι της όποιας τρίτης χώρας.

Δεν είναι δυνατόν τόνισε, «να γίνει αποδεκτή μια μορφή λύσης, η οποία θα κατέρρεε την επομένη και θα εξυπηρετούσε μόνο όσους ήθελαν μόνιμη στρατιωτική παρουσία, εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα».

Κάτι τέτοιο, κατέληξε, είναι αντίθετο με την ευρωπαϊκή ιδιότητα και ταυτότητα της Κύπρου.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ