Πεμ05232019

Τελευταία ΕνημέρωσηΠεμ, 23 Μαϊ 2019 7pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική BLOGOSFAIRA Οκτώβριος: O μήνας που θα καθορίσει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις. Από τα σενάρια στην πράξη

Οκτώβριος: O μήνας που θα καθορίσει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις. Από τα σενάρια στην πράξη

maximou

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που θα καθορίσει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αύριο, 30 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ένα θετικό αποτέλεσμα εκκινεί ευθύς αμέσως και τις πολιτικές διαδικασίες για την κοινοβουλευτική αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της επίμαχης συμφωνίας, η οποία δυναμιτίζει τη συνοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε δύο ακριβώς εβδομάδες, στις 14 Οκτωβρίου, διεξάγονται εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο στη Βαυαρία.
Μια ενδυνάμωση των εκ δεξιών εταίρων της Άνγκελα Μέρκελ –όπως αναμένεται, καθιστά περισσότερο ευάλωτη την ήδη κλυδωνιζόμενη καγκελαρία στο Βερολίνο– αδυνατίζει και την όποια ευμενή προς την κυβέρνηση των Αθηνών πολιτική αντιμετώπιση του αιτήματος για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 από την πλευρά της Γερμανίας, την απόφαση της οποίας με αγωνία αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου.

Τούτων όλων δοθέντων, κατά τον μήνα Οκτώβριο, η κυβέρνηση περνά από το στάδιο των ασκήσεων επί χάρτου στο στάδιο της εφαρμοσμένης πολιτικής πράξης:

Το μεν δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ρίχνει αυτόματα στο τραπέζι το Μακεδονικό. Οι δε εκλογές στη Βαυαρία οριστικοποιούν την ευμενή ή δυσμενή απόφαση του Βερολίνου στο μέγα και λίαν καθοριστικό για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις αίτημα της κυβέρνησης για ματαίωση ή έστω πάγωμα των ήδη ψηφισθέντων μέτρων για μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αισιοδοξούν στο Μαξίμου

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δείχνουν πεπεισμένοι πως όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και σύμφωνα με τα αναμενόμενα. Όλες οι πηγές συγκλίνουν στην άποψη πως όλες οι αρνητικές δηλώσεις στη ματαίωση ή αναβολή του μέτρου της μείωσης στις συντάξεις απλά υπηρετούν προεκλογικούς στόχους της γερμανικής καγκελαρίας.

Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συγκλίνουν στην άποψη πως το Βερολίνο, αμέσως μετά τις κάλπες της 14ης Οκτωβρίου στη Βαυαρία, κι ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα, θα συναινέσει στη μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, πειθόμενο από την επιχειρηματολογία Τσακαλώτου και συμμεριζόμενο τον ρόλο στήριξης που παίζει η σύνταξη στη στήριξη του ελληνικού νοικοκυριού, μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας.

Πηγές των Βρυξελλών εκφράζουν την άποψη πως, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος υποστεί δεινή ήττα στις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας, δεν θα ριψοκινδυνεύσει μια εμπλοκή στην ομαλή διαδικασία επίλυσης του Μακεδονικού από μια ενδεχόμενη προσφυγή σε χειμωνιάτικες κάλπες στην Ελλάδα, στην περίπτωση ολικής κατάρρευσης του αφηγήματος του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο με τη σειρά του έχει δομηθεί πάνω στη μη μείωση των συντάξεων.

«Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας - Σκοπίων για το όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», σημειώνοντας ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ αποδίδουν εύσημα στον κ. Τσίπρα γιατί έδωσε λύση στο ζήτημα του ονόματος, παρομοιάζοντάς τον με τον Μέγα Αλέξανδρο που έκοψε τον γόρδιο δεσμό.

Με τις θετικές θέσεις κι απόψεις Βρυξελών και Ουάσινγκτον για τον Έλληνα πρωθυπουργό –ο οποίος, από σκληρός της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εξελίχθηκε σε έντιμο και σταθερό συνομιλητή–, όλοι συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο πνεύμα του «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), κι έχοντας στο τσεπάκι μια ευμενή εξέλιξη στο θέμα των συντάξεων –και με το σελοφάν «παλέψαμε και το κερδίσαμε»–, θα περάσει από τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια δημιουργήσει ή επίμαχη συμφωνία θα αντιπαλέψει μέσα σε πνεύμα ευφορίας για τις συντάξεις και με την παράλληλη μοιρασιά των όσων εξήγγειλε στη ΔΕΘ.

Με απλά λόγια, ο οδικός χάρτης του Μεγάρου Μαξίμου, έχοντας την ευμενή εξέλιξη στις συντάξεις, θα στοχεύει στο να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνησή, με το βλέμμα στραμμένο στις διπλές κάλπες (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές )..., και με μια εκλογική ανάσα του Μαΐου να προσβλέπει σε τελική επικράτηση στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Για την επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, ήδη στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσμετρούνται και αρκετοί βουλευτές από το Ποτάμι, τους ανεξάρτητους αλλά κι από τους ΑΝΕΛ.

Μυστικές δημοσκοπήσεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ένα κλίμα συγκρατημένης ευφορίας. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που αναλύονται από τον Χριστόφορο Βερναδάκη και το επιτελείο του σε κάθε λεπτομέρειά τους δείχνουν το συνεχιζόμενο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με μυστικές δημοσκοπήσεις, η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στις 4 με 6 μονάδες, ενώ καταρρέουν τα μικρά κόμματα και ενισχύεται και πάλι ο δικομματισμός. Πάντα τα εν λόγω πείθουν τους επιτελείς του Μαξίμου πως πρέπει να «έχουμε χρόνο να πείσουμε για την αριστερή μας πολιτική», κάτι το οποίο μεταφράζεται με εκλογές το Οκτώβριο του 2019. Κι αν τελικά δεν καταστεί δυνατή η εκλογική επικράτηση στο τέλος της τετραετίας, θα έχει επιτευχθεί μια «ήττα στο νήμα», κάτι το οποίο θα επαληθεύει το σλόγκαν «ο Τσίπρας ήρθε για να μείνει» και θα παραμείνει και πολιτικά κυρίαρχος.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, και δη μετά τις εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας και συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά διαφοροποίησης της ψαλίδας τον τελευταίο ενά με ενάμισι χρόνο, ανάλογα με το πότε δημοσίευσαν δημοσκοπήσεις οι εταιρείες, είναι τα εξής:
* Prorata (από Σεπτέμβριο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -45%.
* Kαπα Research (από Ιούνιο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -30%.
* Pulse (από Μάιο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -27%.
* MRB (από Ιούνιο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -26,1%.
* Alco (από Σεπτέμβριο 2017 μέχρι σήμερα): Μείωση -25,8%.

Πάνω στα παραπάνω στοιχεία στηρίζεται και η ανάλυση πως σε όλες τις μετρήσεις μειώθηκε η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων και σε καμία δεν καταγράφεται αύξηση της διαφοράς.

Ενα ακόμα συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι πως ναι μεν όλοι διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι διαμαρτυρόμενοι κατέληξαν στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας. Απλά, παρέμειναν στη μεγάλη ομάδα των αναποφάσιστων.

Επί του προκειμένου, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου συμπληρώνουν πως με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, τα οποία εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και αναμένεται άμεσα να εφαρμοστούν, διαπιστώνεται μία σταδιακή αλλά σταθερή επιστροφή της εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σπ. Παργινός, communenews