Σαβ10202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 20 Οκτ 2018 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αρθρα Αρθρα Το χαμόγελο του Ερντογάν

Το χαμόγελο του Ερντογάν

erdog tsi

Ας δεχθούμε ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ Πάνου Καμμένου και Αλέξη Τσίπρα. Πρέπει να το δεχθούμε γιατί έτσι είναι.

Ας δεχθούμε επίσης ότι υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη. Πρέπει κι αυτό να το δεχθούμε, επειδή απλούστατα έτσι είναι.

Ας δεχθούμε και ότι Φώτης Κουβέλης και Αλέξης Τσίπρας συνεννοούνται, ως αριστεροί που είναι. Πρέπει κι αυτό να το δεχθούμε (αν και η αριστεροσύνη είναι συζητήσιμη…).

Όμως το φιάσκο με τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας έχει μία πολύ πιο σοβαρή και επικίνδυνη διάσταση από αυτή του κυβερνητικού νηπιαγωγείου και από το αν ο υπουργός αδειάζει τον αναπληρωτή του με τον Πρωθυπουργό να παρακολουθεί απαθής.

Πριν από τρεις ημέρες στην κυβέρνηση ήταν περίπου έτοιμοι να υποδεχθούν με σαμπάνιες δύο νέες φρεγάτες. Το είχε επιβεβαιώσει κατηγορηματικά, με ημερομηνίες και στοιχεία ο Κουβέλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Χθες, από την μία πληροφορούμαστε με μία συνέντευξη Τύπου του βαρύθυμου υπουργού, με σιωπηλό μάρτυρα τον αναπληρωτή του, ότι εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Πολεμικό Ναυτικό δεν υπάρχει.

Από την άλλη, μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών, η οποία είχε ανακοινωθεί προ μηνών από το προαύλιο του Λευκού Οίκου.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Ερντογάν παίζει το παιχνίδι του, αλωνίζει στο Αιγαίο και στην ουσία κάνει πλάκα στον Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση.

Μπορεί κανείς βασίμως να υποθέσει ότι από τον προηγούμενο Δεκέμβριο που επισκέφτηκε την Αθήνα κι έπειτα ο Τούρκος Πρόεδρος θα διασκεδάζει πολύ με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Θα πρέπει να χαμογελά με το πώς οι περισσότεροι «τσιμπάνε» αμέσως στα όσα εξωφρενικά έχει εκστομίσει, ενώ οι λεονταρισμοί εν κενώ από ελληνικής πλευράς έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Τώρα έρχεται και η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας να πει «συγγνώμη, λάθος» και «βλέποντας και κάνοντας».

Αν δεν το έχουν καταλάβει αυτοί που οφείλουν να το καταλάβουν, η επίπτωση αυτής της εικόνας μπορεί να αποβεί μοιραία. Μία ηγεσία, η οποία δεν είναι σε θέση ούτε διεκπεραιώσεις να κάνει, καθίσταται πολλαπλώς επικίνδυνη.

Η διαπίστωση της ανεπάρκειας μπορεί να επιβεβαιώνει την κριτική.

Όμως αυτό δεν προκαλεί παρά θλίψη και ανησυχία.

Αντ. Κωβαιος