Τετ10162019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 16 Οκτ 2019 7pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αρθρα Αρθρα

"Φιλίες και συμμαχίες - Το Κουρδικό Μάθημα"

simaies elladas usa
Η Ελλάδα εξακολουθεί - μόνη ίσως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - να μην διαθέτει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Την εν γένει θετική αποτίμηση της επίσκεψης του Υπέξ των ΗΠΑ κ. Μάϊκ Πομπέο διαδέχθηκε στην Αθήνα μεγαλύτερος του δημοσιοποιημένου προβληματισμός. Ανησυχία και αμηχανία είναι η ακριβής αποτύπωση της κατάστασης. Όχι εντελώς απρόβλεπτης πάντως.

Η Ουάσινγκτον δυστυχώς για τους φίλους και συμμάχους της είναι ένας προβλέψιμα ευμετάβλητος εταίρος. Ισχυρίζομαι εν τούτοις ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι συνεπής προς ευαυτόν.

Δεν αποτελεί πανάκεια. Ούτε είναι το αντίδοτο σε όλες τις δικές μας διαχρονικές αδυναμίες. Η Ελλάδα εξακολουθεί - μόνη ίσως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - να μην διαθέτει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας όπως το είχε ανακοινώσει προεκλογικά ο κ.Πρωθυπουργός. Ούτε καν μία επιτελική ομάδα για να υποστηρίξει τον καταξιωμένο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του.

Δημοσιοποίησα τις θέσεις μου ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Ισχύουν απόλυτα και σήμερα.

Σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας θα είμαστε μόνοι μας. Άρα ας κοιτάξουμε να ορθοποδήσουμε.

Να σταθούμε στα δικά μας πόδια, στις δικές μας δυνάμεις. Δεν είναι αποκλειστικά στρατιωτικού χαρακτήρα. Η Ουάσινγκτον ίσως παρεμβληθεί προληπτικά, μόνο αν κρίνει ότι απειλούνται δικά της συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Ποιος όμως τα ορίζει σήμερα και με ποια κριτήρια;

Για την ασθμαίνουσα Ευρωπαϊκή Ένωση ή μάλλον - ελλείψει κοινής εξωτερικής πολιτικής - για τα Κράτη-Μέλη της απόλυτη προτεραιότητα έχει το μεταναστευτικό/προσφυγικό και ο καταλυτικός προς κάθε κατεύθυνση ρόλος της Τουρκίας.

Σε όλα τα μέτωπα επικρατεί το δίκαιον της ισχύος και ηττάται η ισχύς του δικαίου.

Εδώ στην Αθήνα, θυμάται κανείς πότε και αν έχει γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τις σχέσεις μας με την Τουρκία;

Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς -Πρέσβης επί τιμή. Πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας σε Ουάσιγκτον, Σκόπια, Τίρανα

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ...

einstaein stubity

-Κατά το χαριτολόγημα του Σαμφόρ, ο βλάκας ζει απερίσκεπτα σε έναν κόσμο που δεν ξέρει, όπως οι μύγες δεν ξέρουν φυσική ιστορία.
-Η μήτρα της ευφυΐας και της βλακείας ήταν ανέκαθεν αντικείμενο σκυλοκαυγά: γεννήθηκαν ή έγιναν;

Έτσι βγήκαν από τα γεννοφάσκια τους ή τους γάνωσε το μυαλό ο κόσμος όπου φύτρωσαν;
Με δύο λόγια, η νόηση είναι κληρονομική (γονίδιο) ή επίκτητη; (περιβάλλον).
Νοητικά ο καθένας μας κληρονομεί ένα ορισμένο οικόπεδο, μικρό ή μεγάλο.
Αν σου αναλογούν 200 τετραγωνικά, ανάλογα με το περιβάλλον μπορείς να κτίσεις παράγκα ή να φτιάξεις μια χαρά μεζονέτα, αλλά είναι αδύνατον να σηκώσεις πυραμίδα.

-Ένας ικανοποιητικός (και συνάμα πολύ γενικός) ορισμός για την ευφυΐα διατυπώθηκε από τον Μπερξόν και είναι ότι ευφυΐα θεωρείται η «ισορροπία ενστίκτων, συναισθημάτων και νόησης».
Αντίθετα, η ανισορροπία των ανωτέρω ιδιοτήτων, ορίζει τη βλακεία.

-Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι αισθαντικοί, έχουν μία αδιόρατη θλίψη πάνω τους.
Το αντίθετο ισχύει με τον ηλίθιο, που είναι λίγο αδιάβροχος σε αυτά, αφού όσα λιγότερα εννοεί, τόσα λιγότερα νοιώθει.
Είναι όπως λέμε «χοντρόπετσος» δεν «συν-αισθάνεται».
Συνήθως αντιλαμβάνεται και θαυμάζει ποσότητες, απτά μεγέθη, χειροπιαστά: ώρες δουλειάς και όχι αποτέλεσμα, μεγάλη ορχήστρα και όχι άκουσμα, πολλά λεφτά, μεγάλο σπίτι, πολύ φαΐ, μεγάλα.... βυζιά.

-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι υποτιμούμε τον αριθμό των βλακών ανάμεσα μας, αφού το κρίσιμο ποσοστό που όλοι γνωρίζουμε ότι υφίσταται σε κάθε τυχαία πληθυσμιακή ομάδα παραμένει ως σήμερα απροσδιόριστο.

Σύμφωνα με την καμπύλη του Gauss η οποία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση διάφορων χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού, έχουμε το λιγότερο ένα ποσοστό 25% βλακών, 25% έξυπνων και 50% μέσης νοημοσύνης.
Ο ένας στους τέσσερις είναι βλάκας.

-Το πτυχίο δεν είναι πιστοποιητικό ευφυΐας.
Αν το μυαλό κάποιου φτάνει για να πάρει δίπλωμα οδήγησης, κατά πάσα πιθανότητα φτάνει και για πάρει ένα δίπλωμα σπουδών.
Τα νοητικά απαιτούμενα είναι περίπου ισοδύναμα.
Άπαξ και μπορεί να απομνημονεύσει το ΚΟΚ και τα σήματα, το μόνο που χρειάζεται για το «χαρτί» είναι να στρώσει τον κ@λο του κάτω, να μουλαρώσει δεόντως και αμέτι μουχαμέτι, έστω και «νύχτα», θα το πάρει το στραβόχαρτο.

-Το έχουν γράψει ο Κανέτι και παλιότερα ο Λεμπόν: «Οι άνθρωποι που ανήκουν σε μάζες, τείνουν προς τη διανοητική τους εξίσωση».
Οι πρώτοι που θα τρέξουν να ενταχθούν σε σωματεία, συλλόγους, οργανώσεις, κυκλώματα, είναι οι βλάκες και οι ατάλαντοι.

Οι έξυπνοι και ταλαντούχοι τα βγάζουν πέρα μόνοι τους, δεν θέλουν κεχαγιά στο κεφάλι τους.
Και επειδή όπως λένε οι Γάλλοι, «οι βλάκες κινούνται μαζί», πολύ γρήγορα ορδές βλακών πνίγουν ελπιδοφόρες συσπειρώσεις και κινήματα και η ανθρώπινη ανάγκη για συλλογικότητα, νεκρώνεται.

-Οι απλοί άνθρωποι πρέπει να αμφιβάλουν για τη γελοία κάστα των διανοούμενων που, ενώ θεωρούν ότι ζουν σε ένα πνευματικά ανώτερο σύμπαν, μας εκπλήσσουν κάθε τόσο με τις αρλούμπες που εκτοξεύουν.

Ο λόγος είναι ότι εκτός του ποσοστού ηλιθίων που αναλογεί στη συντεχνία τους, οι πριμαντόνες της διανόησης στην πλειονότητα τους έχουν αποκοπεί από την κοινωνία, περιφρονούν τον απλό λαό και αγνοούν ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής και ρεύματα πολιτισμού, που διαμορφώνονται ερήμην τους.

-Ο μικρονοϊκός που αισθάνεται ανήμπορος να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες και τα «θέλω» του, στρέφεται κατά των άλλων.

Αν από ιδιοσυγκρασία είναι άτολμος και εσωστρεφής θα γίνει μνησίκακος, σαν σκορπιός κάτω από την πέτρα που περιμένει να βάλεις το χέρι σου.

Αν είναι δυναμικός και εξωστρεφής θα γίνει αριβίστας, κάθαρμα έτοιμο για όλα, προκειμένου να αναπληρώσει την ανημποριά του.
-Η παρατήρηση του Λεμπέση έχει προηγηθεί: «Η ανηθικότητα είναι αποκλειστικό προνόμιο των βλακών».

Ο Θουκυδίδης έγραψε: «Η ανθρώπινη φύση μισεί καθετί που υπερέχει».
Ο Κίρκεγκορ έγραψε: «ο φθόνος είναι συντετριμμένος θαυμασμός».

-Ο βλάκας δεν χωράει στην πραγματικότητα.

Δεν μπορεί να δώσει ούτε να δεχτεί εξηγήσεις για το πεπερασμένο της ύπαρξης και συνήθως αγκιστρώνεται σε κάτι που υπερβαίνει την εγκόσμια τάξη.
Σε κάποιο θεό, σε μια ανώτερη δύναμη ή στο σύμπαν που συνωμοτεί για χάρη του.

Η ευπιστία του ηλίθιου είναι παροιμιώδης: γοητεύεται, αναπαράγει ή εφευρίσκει ο ίδιος θρησκευτικά θαύματα, οράματα, εξωγήινα όντα, μετεμψυχώσεις, μεταλλαγμένους, λείψανα αγίων, τσαγιέρες που περιστρέφονται στο Διάστημα, προϊστορικούς γίγαντες, νεράιδες, λυκάνθρωπους, ψυχές που βουρλίζονται γύρω μας.

-Η εξουσία είναι το αφροδισιακό της γελοιότητας.
Μια καλή αμερικάνικη κουβέντα λέει πως όποιον θέλει να κυβερνήσει πρέπει πρώτα να τον δει ψυχίατρος.
-Ο πολιτισμός ευνοεί τον βλάκα.

Στην πρωτόγονη κατάσταση τα πράγματα ήταν απολύτως ξεκαθαρισμένα.
Αυτόν που αργούσε να καταλάβει γιατί τρέχουν οι άλλοι, τον είχε αρπάξει η αρκούδα.

Στην εποχή μας ο κάθε καθυστερημένος μπορεί να είναι κυβερνητικό στέλεχος ή αυτός που σε έχει ναρκωμένο στο χειρουργικό κρεβάτι.

Από το «Εγχειρίδιο βλακείας» του Διονύση Χαριτόπουλου

Οι πρόσφυγες, τα ποντίκια και οι επαγγελματίες του ανθρωπισμού που έχτισαν καριέρες

prosf tositsio

Η Αστυνομία αποφασίζει να κάνει εκκένωση του Τοσίτσειου, ενός εμβληματικού σχολείου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη εδώ και τρία χρόνια.

Δεν θα μπω στη λογική να πω γιατί είχε καταληφθεί ένα κτίριο που είχε φτιάξει ο Τσίλερ και που θα μπορούσε να είναι μνημείο αρχιτεκτονικής.

Επρεπε να έχει ανακαινιστεί και να δοθεί στο δήμο ή όπου αλλού και να αξιοποιηθεί, για παιδευτικούς σκοπούς, για πολιτιστικούς για οτιδήποτε.

Σε μια ευνομούμενη κοινωνία αυτά είναι αυτονόητα…

Το πρόβλημα είναι ότι μερικές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες σ’ αυτό το κτίριο. Αν οι φωτογραφίες δεν είναι «στημένες», όπως θα σπεύσουν να πουν κάποιοι, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη ανθρωπιστικό έγκλημα.

Και σίγουρα δεν είναι το μόνο. Υπό κατάληψη κτίρια που μένουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες υπάρχουν και σε άλλα μέρη, χρόνια τώρα.

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Αυτοί οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι καλύτερα να είναι εκεί κι όχι σε οργανωμένες δομές;

Και αν δεν υπάρχουν τέτοιες δομές, μήπως θα έπρεπε να έχουν φτιαχτεί;

Πριν από μερικά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τη ΝΔ για το ελληνικό «Γκουαντάναμο». Ετσι χαρακτήριζε την Αμυγδαλέζα επειδή, όπως υποστήριζαν, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες. Είχε μαζευτεί πολύς κόσμος, χάλασαν και τα αιρ κοντίσιον, δεν ήταν και ό,τι καλύτερο…

 

Ηρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει μονοπώλιο στον ανθρωπισμό και την ευαισθησία, και τους άφησε όλους ελεύθερους.

Τι κι αν κοιμόντουσαν στα πάρκα και τα παγκάκια; Τι κι αν κατέλαβαν κτίρια (με τη βοήθεια των «πρόθυμων» ΜΚΟ); Τι κι αν κανείς δεν ήξερε που βρίσκονται, τι τρώνε, αν κρυώνουν ή αν πεινάνε; Πάνω απ’ όλα η εικόνα, να κλείσουν τα «Γκουαντάναμο».

Εδώ και τρία χρόνια, λοιπόν, στο Τοσίτσειο ζούσαν σε άθλια κατάσταση δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Το ίδιο είχε αποκαλυφθεί ότι συνέβαινε και στο κτίριο που εκκενώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στα Εξάρχεια.

Κάποιοι, επομένως, γνώριζαν και γνωρίζουν για τα κατειλημμένα κτίρια.

Γνώριζαν και γνωρίζουν για τις άθλιες συνθήκες.

Γνώριζαν και γνωρίζουν ότι οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι έπρεπε να βρίσκονται σε καλύτερες δομές και να φιλοξενούνται.

Και τι έκαναν; Τι άλλαξε από τους επαγγελματίες του ανθρωπισμού που έχτισαν καριέρες πουλώντας την ευαισθησία τους για τους πρόσφυγες;

Ποιες πρωτοβουλίες πήρε η κυβέρνηση της Αριστεράς ώστε να μην υπάρχουν κτίρια γεμάτα ανθρώπους που ποιος ξέρει πώς ζούσαν και ποιοι τους έδιναν ένα κομμάτι ψωμί;

Φθηνά κόλπα

Ακούσαμε από τη Θεσσαλονίκη τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει τη θεωρία της «μωρομάνας» που πρώτοι οι Παππάς και Τζανακόπουλος έφεραν στο δημόσιο διάλογο.

Δηλαδή πώς η ανάλγητη κυβέρνηση της δεξιάς στην πρώτη επιχείρηση εκκένωσης στα Εξάρχεια, έδιωξε τη μάνα με το παιδί.

Και πώς αυτό ήταν απάνθρωπο και δείχνει τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν έχω καμιά πρόθεση να δικαιολογήσω και την αμηχανία της παρούσας κυβέρνησης η οποία «καθαρίζει» τα Εξάρχεια ξεκινώντας από ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Αλλά είναι τόσο φτηνό και τόσο άθλιο να επιχειρείται σπέκουλα στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών.

Είναι τόσο ποταπό να παίζεις με τις μωρομάνες και να χρησιμοποιείς τις εικόνες τους για να την… πεις στον άλλον.

Που ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση όταν αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν σαν τα ποντίκια;

Τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, και μάλιστα της Αριστεράς, για το προσφυγικό;

Αν θυμόμαστε καλά παρέδωσε μια Μόρια (και πολλές άλλες μικρότερες) όπου αντί να μένουν 3.000 άνθρωποι, έχουν στοιβαχτεί 11.000.

Αν θυμόμαστε καλά είναι σε εξέλιξη έρευνες για το που πήγαν τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν για την ορθή διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Αν θυμόμαστε καλά υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς, πορνεία, απίστευτης έκτασης εγκληματικότητα στα κέντρα φιλοξενίας ή και σε ανεξέλεγκτους χώρους όπου βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες.

Τι παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άραγε στους επόμενους; Και τι θα μπορούσε να έχει κάνει ώστε να έχει δικαίωμα να ομιλεί αυτή τη στιγμή;

Ας αφήσουν λοιπόν όλοι τη σπέκουλα σε βάρος ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και που άγονται και φέρονται. Από την κυβέρνηση, από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τις ΜΚΟ, από τους «αλληλέγγυους», από καθένα που έχει άποψη για το πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι με όρους αξιοπρέπειας.

Στην Τουρκία υπάρχουν 3,5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες κι εμείς πνιγήκαμε με τους 65.000. Ελεος.

Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται αλήθειες, χρειάζονται πραγματικό ενδιαφέρον. Χρειάζονται λύσεις στην καθημερινότητά τους κι όχι να γίνονται μπαλάκι στα χέρια των πολιτικών και των πολιτικάντηδων.

Κι όσοι πουλάνε ανθρωπιά με την οκά, ας είναι έστω και μια φορά ειλικρινείς. Ας κοιταχτούν μια φορά στον καθρέπτη κι ας αναρωτηθούν πόσο αλληλέγγυοι είναι ή πόσο ψεύτες.

Bασ. Κανέλλης

Νέα επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε υπό κατάληψη από το 2016 κτίρια στο κεντρο της Αθήνας

Μπορεί να συμβιβαστεί ο Ερντογάν;

erdogan thronos

Η Τουρκία διακατέχεται από ανάμεικτα συναισθήματα για την Ελλάδα. Εχει την υπεροψία της χώρας που υπερτερεί σε πολλούς συντελεστές ισχύος, σε μέγεθος και διπλωματικό εκτόπισμα, από την άλλη θεωρεί την Ελλάδα ευνοημένη και χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, τρέφοντας ωστόσο σεβασμό στη διπλωματική μας αρτιότητα και την υψηλή αποτρεπτική μας ισχύ.

Η τουρκική ηγεσία ποντάρει πολλά στην έγκαιρη προσαρμογή της σε έναν κόσμο που αλλάζει, στον οποίο θεωρεί ότι η Δύση δεν θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο του παρελθόντος, με συνέπεια να αναζητά τρόπους να εδραιωθεί περιφερειακά. Φαίνεται να μην έχει κατασταλάξει ακόμη στον βαθμό δέσμευσής της έναντι της Ρωσίας και λιγότερο της Κίνας, χρησιμοποιώντας τες ως δυνάμει αντίβαρο στην κλονισμένη σχέση της με τη Δύση.

Εξάλλου, η διστακτικότητα / αναποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον που καταλήγει σε αντιφατικά μηνύματα προς την Αγκυρα, επιτρέπει στον Ερντογάν να αισιοδοξεί ότι ελισσόμενος μεταξύ των πρωταγωνιστών του διεθνούς συστήματος μπορεί στο τέλος να βγει ωφελημένος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η αμερικανική πρόταση για ολική επαναφορά της Τουρκίας, με την επιστροφή της στο πρόγραμμα των F-35, την εξαγορά Patriot, την άρση των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και η προοπτική συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα εκτοξεύσει τις συναλλαγές στα 100 δισ. $, ακόμη και αν δεν ευδοκιμήσουν, πιστοποιούν πως η τακτική Ερντογάν αποδίδει καρπούς.

Μάλιστα, αν αποφασίσει να «αδειάσει» τη Ρωσία, του προσφέρεται διέξοδος, αφού θα εμφανίσει τις ΗΠΑ να του προσφέρουν γη και ύδωρ.

Βέβαια, ούτε αυτή η επιλογή θα ήταν χωρίς κόστος, καθώς οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα αποτελούν προϋπόθεση διατήρησης της πολυπόθητης τουρκικής παρουσίας στη συριακή επικράτεια και ανάσχεσης του κουρδικού κινδύνου μέσα από τη συμμετοχή της Αγκυρας στις διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα στη Συρία (απ’ όπου θέλει να αποκλείσει εντελώς το κουρδικό στοιχείο). Ομοίως, αν αποτολμήσει την εισβολή ανατολικά του Ευφράτη, πολλαπλασιάζονται οι επισφάλειες, τόσο επιχειρησιακά όσο και διπλωματικά.

Τούτων δοθέντων και δεδομένης της αναγκαστικής στροφής του Ερντογάν στην ανάταξη της οικονομίας εν μέσω εγχώριας αμφισβήτησης, θα έπρεπε να επιδιώξει εξομάλυνση στα λιγότερο προβληματικά μέτωπα προκειμένου να μετριάσει την υπερέκθεσή της. Μια συνειδητοποιημένη τουρκική ηγεσία θα επεδίωκε τη σχετική αποκατάσταση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Μια λιγότερο αλαζονική Τουρκία θα προσέγγιζε διαφορετικά το Κυπριακό και όχι με όρους του 1959-1960. Βέβαια, οι ενεργειακές ανακαλύψεις έχουν αλλάξει τις ισορροπίες και το διακύβευμα. Πιο ρεαλιστικά και άμεσα, μπορεί να συνηγορήσει σε πρακτικά βήματα αποσυμπίεσης της έντασης στο Αιγαίο (π.χ. διερευνητικές συνομιλίες), ειδάλλως αυξάνεται ο κίνδυνος εμπλοκής, ενισχύονται οι ακραίες φωνές εκατέρωθεν και εδραιώνεται η πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατή η συνύπαρξή μας, άρα η επίλυση των διαφορών μας θα γίνει μόνο κατόπιν επεισοδίου ή πολεμικής αναμέτρησης. Αν εξ ανάγκης ο Ερντογάν αλλάξει στάση, τότε θα δοκιμαστεί η δυνατότητα επιβολής της στο εσωτερικό, όπου καιροφυλακτούν Μπαχτσελί και βαθύ κράτος.

Κωνσταντίνος Φίλης

Ερχεται πόλεμος των λεγόμενων "trolls" – Ο κομματικός «στρατός» του διαδικτύου σε νέες περιπέτειες

troll

Μπορεί το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό να χαρακτηρίζεται από ηπιότητα και να απουσιάζουν οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων, ωστόσο, ο διαδικτυακός πόλεμος συνεχίζεται.

Οι «ηλεκτρονικοί στρατοί» των δύο μεγάλων κομμάτων, τα επί πληρωμή ή εθελοντικά trolls, δίνουν καθημερινές μάχες στο πεδίο του twitter παραμένοντας πιστοί στο δόγμα που λέει ότι η αποδόμηση του αντιπάλου στα social media μπορεί να ρίξει μέχρι και κυβερνήσεις.

Αν πίστευε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχασε την εξουσία θα «αποστράτευε» τα δικά του troll είναι γελασμένος. Και φυσικά κανείς δεν θα περίμενε ότι και η Νέα Δημοκρατία θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα έβγαινε στην επίθεση. Ετσι, μετά από μια μικρή παύση πυρών, λόγω της θερινής ραστώνης o ηλεκτρονικός «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από παλαιούς και νέους λογαριασμούς στο twitter, από τους γνωστούς αλλά και από άγνωστους «καλικατζάρους» του διαδικτύου, από πληρωμένους με μηνιάτικο ή ακόμη και από πιστούς οπαδούς των κομμάτων.

Κουλτούρα του μίσους

Τα «ΝΕΑ» ρώτησαν ανθρώπους που γνωρίζουν τον συγκεκριμένο τομέα, για την μετά τις εκλογές συμπεριφορά των troll που κατά γενική ομολογία είναι οι φορείς μιας «κουλτούρας του μίσους» που φυσικά δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.

Ποιος ξεχνά τον πόλεμο που ξέσπασε στις ΗΠΑ για την εκλογή Τραμπ για την οποία έβαλαν το χεράκι τους στρατιές troll;

Οσοι γνωρίζουν, λοιπόν, λένε ότι μέσα στο 2019 «συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος που έσπευσε να βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία. Κάλπαζε προς την εξουσία άλλωστε και γι’ αυτό βρέθηκαν πολλοί να επιστρατευτούν. Όμως, η ΝΔ δεν είχε καθόλου χρήμα για να τους πληρώνει και πολλοί έφυγαν για να επανέλθουν μετά τις εκλογές.

Τώρα και η ΝΔ μπορεί να φτιάξει το δικό της «στρατό» για την καθημερινή αντιμετώπιση της επικαιρότητας. Αλλωστε, πλησιάζει η ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανασυνταχτεί και θα χτυπάει κατά βούληση...».

Ρωτήσαμε τι κάνει η Κουμουνδούρου γι’ αυτό. Αν δηλαδή τα παράτησε μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου. «Τρελός είσαι; Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει αντεπίθεση διαρκείας και τα troll του είναι σε θέση μάχης περιμένοντας το σύνθημα. Εχει πολύ κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορεί να τους πληρώνει. Δεν έχει άδεια ταμεία όπως η ΝΔ και γι’ αυτό ρίχνουν χρήμα. Το 31% στις εκλογές άλλωστε τους δίνει το θάρρος να λένε ΄΄είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα επανακάμψουμε δριμύτεροι΄΄».

Ερχεται μάχη

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι δεν ευνόησε τη δημιουργία νέων, ψεύτικων account αλλά ούτε και τη σύγκρουση των δύο στρατών. Οσο, όμως, το θερμόμετρο της πολιτικής επικαιρότητας ανεβαίνει, τόσο ξεκινά στο διαδίκτυο και η μάχη των troll. Για παράδειγμα όλες τις προηγούμενες ημέρες σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε για τη Λέρο και την κλοπή του πολεμικού υλικού.

Οι καλικάτζαροι της Κουμουνδούρου τρόλαραν την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αν αυτό γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε κρεμάλες», με τα γαλάζια troll να απαντούν: «Συριζαίοι, εσείς κάνατε ξέφραγο αμπέλι το στρατό».

Η παρουσία των αρχηγών στη ΔΕΘ, η Μαρέβα Μητσοτάκη, οι αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, τα χρέη των κομμάτων, η ΕΡΤ, οι στρατιές των μετακλητών ένθεν κακείθεν, τα Εξάρχεια, το μετρό Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό, οι «γαλάζιοι» και «κόκκινοι» επιχειρηματίες, είναι τα αγαπημένα θέματα των troll των δύο κομμάτων.

Κι αναμένεται... σφαγή καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει απόφαση να μετατρέψει το κόμμα σε e-ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που σημαίνει κι ότι θα ενισχύσει το στρατό του διαδικτύου καθώς δε βρίσκει (όπως παραπονείται) μέσα ενημέρωσης για να περάσει τη φωνή του.

Τα ευφάνταστα ονόματα

Παλαιότερες έρευνες που είχαν γίνει στο διαδίκτυο, ανέδειξαν τα βασικότερα troll. Αλλά άνηκαν στους πληρωμένους στρατούς των κομμάτων. Αλλά εθελοντικά «έπαιζαν ξύλο» στο twitter με μοναδικό σκοπό την αποδόμηση των επιχειρημάτων του αντιπάλου.

Η ουσία είναι ότι πλέον το άλλοτε «όπλο» της Νεοδεξιάς, όπως ξεκίνησε στις ΗΠΑ του Τραμπ, έχει γίνει βασικό εργαλείο επίθεσης στον αντίπαλο ή ελέγχου της κοινής γνώμης και από αριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ενδιαφέρον έχουν πολλά από τα ονόματα που από το 2012 και μετά έκανα το διαδίκτυο πολιτική «χωματερή μίσους».

Δεν είναι απαραίτητα fake λογαριασμοί, μπορεί να είναι υπαρκτά πρόσωπα που ασχολούνται επί ώρες στο twitter. Μπορεί να πληρώνονται από τα κόμματα, μπορεί και όχι.

«Οπου Τσάρος και η μοίρα του», λέγεται ο ένας. «Αμεσογιδοκρατία», ο άλλος.

Ιδιαίτερα ενεργός ο beatBoukowski, μαχητικός ο σύντροφος Χ αλλά και ο α λα Casa de Papel ήρωας, «El Professor». Αιχμηρός ο Potty mouth αλλά και ο Αλλέξης, ο Sυριζαίος φασίστας, η Αυτοδύναμη πίτσα, ο «pou_pas_re_karanika» και ο Greek Punisher με φωτογραφία του Τσαρλς Μπρόνσον.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει η «soultana xakousti», ο «Δραχμend», o «α-Χρηστος Φαταούλ-ας», ο corto maltese, ο «δραχμάνινοφ».

Βασίλης Σ. Κανέλλης