Τρι11122019

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 11 Νοε 2019 10pm

Πρέβεζα: Υλικές ζημιές από ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ τα χαράματα Τρίτης-Aνησυχούν οι κάτοικοι- Τι λένε οι σεισμολόγοι

seismos toixos katareysi

Αναστατώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι κάτοικοι της Πρέβεζας αλλά και άλλων παραλιακών χωριών από την ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ριχτερ., η οποία προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές.

Για περίπου τέσσερα λεπτά προκλήθηκε γενική διακοπή ρεύματος. Αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό λόγω ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης οι οποίες σταδιακά αποκαθίστανται.

Κλιμάκια του δήμου Πρέβεζας ξεκίνησαν τους ελέγχους από νωρίς το πρωί, πρώτα από τα σχολεία, ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες ζημιές σε παλιές κατοικίες και ρωγμές σε σπίτια. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

«Μας ταρακούνησε για τα καλά», τόνισε μιλώντας στο newsbomb.gr, ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐληςκαι πρόσθεσε ότι ο σεισμός «ήταν πολύ ισχυρός και το επίκεντρό του πολύ κοντά στην πόλη μας. Μας ταρακούνησε, όχι μόνο την πόλη αλλά και τα γύρω χωριά ακόμα και τα νησιά, όπως τη Λευκάδα».

«Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές. Έχω ήδη ζητήσει αυτοψία, όπου υπάρχουν μικροζημιές, με προτεραιότητα στα σχολικά κτήρια, προκειμένου οι μαθητές μας να είναι ασφαλείς. Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο Τεχνικό Λύκειο αλλά πουθενά δεν μου έχει αναφερθεί πρόβλημα στατικότητας κτηρίου», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.

«Η αποκατάσταση θα είναι άμεση» τόνισε ο κ. Μπαΐλης και συνέστησε «πάνω απ’ όλα ψυχραιμία»στους κατοίκους.

Σύμφωνα με το δημοτικό ραδιόφωνο της Πρέβεζας, με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκαν ρωγμές και πεσμένοι σοβάδες σε σχολικά κτήρια αλλά και σε κατοικίες κυρίως στην περιοχή των Λευκαδίτικων αλλά και στην Λ. Ειρήνης.

Η παραλιακή ζώνη (μέχρι το Κανάλι και την Καστροσυκιά) φαίνεται να επλήγησαν περισσότερο από την ισχυρή δόνηση και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δ.Ε Ζαλόγγου Κώστα Ματέρη σημειώθηκαν πτώσεις βράχων σε δρόμους και χρειάστηκε η συνδρομή μηχανημάτων για την απομάκρυνσή τους.

Μέσα στην Πρέβεζα σημειώθηκαν πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια ενώ κάποια μαγαζιά και σούπερ μαρκετ δεν έχουν ανοίξει αφού τα είδη που έχουν πέσει στο πάτωμα καθιστούν αδύνατη την είσοδο πελατών.

Ένα παλιό σπίτι στην οδό Μεσολογγίου (το οποίο ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα) κατέρρευσε ενώ πτώσεις σοβάδων σημειώθηκαν και σε νεότερες κατοικίες.ς Μονάδας Πρέβεζας του ΙΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν μέσα στην θάλασσα τονίζοντας ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμει όπου χρειαστεί.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση. Πρόσθεσε, πως πιστεύει ότι η σεισμική ακολουθία θα εξελιχθεί ομαλά.

Τσελέντης: Σε εξέλιξη η ακολουθία, άγνωστο εάν ήταν ο κύριος σεισμός

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ εξήγησε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο σε μία περιοχή γεμάτη ενεργά ρήγματα. "Είναι από τις πιο ενεργές στον κόσμο", υπογράμμισε.

Η περιοχή διεγέρθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου και τώρα το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Στο ερώτημα εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ο κ. Τσελέντης είπε πως "είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε". 

Ωστόσο, τόνισε ότι μετά το σεισμό Ζακύνθου τόσο ο ίδιος όσο και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας είχαν κάνει καταγραφές στην περιοχή του Ιονίου ως την Πελοπόννησο (Δυτική Ελλάδα), καταγραφές οι οποίες έδειξαν ότι "στην περιοχή έχει μαζευτεί πολλή ενέργεια".  

Έκανε επίσης γνωστό πως ενημερώθηκε για τα στοιχεία η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και κατέληξε ο καθηγητής:

"Στους επόμενους 2-3 μήνες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τη Δυτική Ελλάδα".

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Χρειάζεται προσοχή στην εξελισσόμενη σεισμική δράση στην Πρέβεζα

Η ανάρτησή του για τη σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ.

"Πρέβεζα σεισμός 5,4. Έγινε στις 4.26, απόσταση ~15 km Δ της Πρέβεζας στο Ιόνιο. Από 15.12.2019 προηγήθηκαν προσεισμοί. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης" έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλοςσχετικά με τον σεισμό στην Πρέβεζα.