Σαβ10202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 20 Οκτ 2018 2pm

Λέβιθα: Το κατοικημένο νησάκι των Δωδεκανήσων που... αγνοεί η Κυβέρνηση και ο Δ. Λέρου θεωρεί.... ακατοίκητη βραχονησίδα! Μοναδικος αρωγός οι Ε.Δ. (vid)

lebitha1

Τα Λέβιθα είναι ένα νησί του Αιγαίου που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων. Απέχει 8 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 6 ναυτικά μίλια από την Κίναρο.

Η επιφάνεια του νησιού είναι 9,121 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μήκος ακτών 34 χιλιόμετρα.[1] Ο πληθυσμός της ήταν 8 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001, σε αυτή του 2011 το νησί εμφανίζεται... ακατοίκητο κατά απίτηση του Δήμου Λέρου που σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Ε" ζητά να φύγουν όσοι είναι εκεί! Είναι απίστευτο..

Το νησί κατοικείται από μία μόνο τετρανελή οικογένεια που συντηρεί τους οικισμούς του, εκτρέφει ζώα και λειτουργεί ταβέρνα για τα θαλάσσια σκάφη που προσαράζουν στους όρμους του.[2] Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Λέρου. Έχει έντονα δαντελωτές ακτές στις οποίες σχηματίζονται βαθείς κόλποι, που μοιάζουν με μικρά φιορδ. Οι κολπίσκοι του νησιού παρέχουν ασφαλές αγκυροβόλιο σε διερχόμενα πλοιάρια.

Η Λέβιθα διαθέτει έναν μικρό οικισμό που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού. Οι λιγοστοί κάτοικοι της συντηρούν κάποιους χώρους διαμονής και εστιάσης καθώς το νησί δέχεται ολιγομελείς ομάδες τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Πάτμο, μία φορά την εβδομάδα.

Η Λέβιθα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με την βόρεια Αμοργό και την νησίδα Κίναρο.[3] Είναι επίσης μία από τις σημαντικές περιοχές για την προστασία των πουλιών και έχει ενταχθεί στις δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη. [1][4]

Μετά το 15ο αιώνα, η Λέβιθα αναδείχθηκε σε προσκυνηματικό τόπο των θρησκειών του αιγαιακού χώρου. Καθολικοί και ορθόδοξοι τιμούσαν εκεί τον Άγιο Γεώργιο, ενώ οι μουσουλμάνοι τον Koc Baba, άγιο που, σύμφωνα με την παράδοση, είχε φονεύσει μυθικά τέρατα, όπως και ο Άγιος Γεώργιος. 

Υπαρκτό νησί για σο στρατό, αλλά ανύπαρκτο για το Ελληνικό κράτος, που παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες των κατοίκων του, το θεωρεί .... βραχονησίδα (χ΄ρις ΑΟΖ βέβαια!!)

levitha2

Τι συμβάνει λοιπόν; Ποις είναι υπεύθυνος για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση  ειδικότερα σήμερα που υπάρχουν τόσα προλήμετα με τη γείτονα; , 

Αδιάφοροι πολιτικοί, ανίκανοι πολιτικοι, ή ... προδότες;