Τετ04242019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 24 Απρ 2019 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση Ελληνογερμανική Συνέλευση: Κόντρα Τσίπρα-Δούρου –«Αδειάζουν» την περιφερειάρχη αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Ελληνογερμανική Συνέλευση: Κόντρα Τσίπρα-Δούρου –«Αδειάζουν» την περιφερειάρχη αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι

dourou psinakis

Εν μέσω του «κυκλώνα» 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση που πραγματοποιείται από σήμερα έως το Σάββατο 3 Νοεμβρίου βρίσκεται , σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Κι αυτό γιατί ενώ πρόσφατα η κ. Δούρου και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νόρμπερτ Μπάρτλε, (σ.σ. διάδοχος του γνωστού Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ) ορίστηκαν, με αποφάσεις του Α.Τσίπρα και της Α. Μέρκελ αντίστοιχα, να ηγηθούν (σ.σ. εντεταλμένοι) της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που αφορά συνεργασία στο επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την προσπάθεια να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών, η περιφερειάρχης Αττικής, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν, αρνείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραστεί στη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Χερσόνησο της Κρήτης (upd-18.30: Tελικώς, δεν πήγε).

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ενώ στο αρχικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Συνέλευσης εμφανιζόταν ως ομιλήτρια σήμερα το απόγευμα, στο τελικό το όνομά της εξαφανίστηκε!

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, για την μη παρουσία της στη Συνέλευση, επικαλούμενη αρχικά ταξίδι στο εξωτερικό και στη συνέχεια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (σ.σ. σήμερα στις 3.30, -upd-16.30: στο οποίο τελικώς δεν παρέστη) είχε έντονη κόντρα με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για την δεύτερη αντιπαράθεση που έχουν οι δυο τους το τελευταίο διάστημα, με την πρώτη, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, να αφορά τη νέα υποψηφιότητα της κ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Πάντως, παρ’ όλες τις πιέσεις η κ. Δούρου δεν φαίνεται να πείθεται να ταξιδεύει στην Κρήτη, ιδιαίτερα μετά την φυγάδευση του Γερμανού ομολόγου της κ. Μπάρτλε από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αλλά και των χιλιάδων διαδηλωτών (σ.σ. πρωτοστατεί η ΛΑΕ με τον ίδιο τον Π. Λαφαζάνη να βρίσκεται στην Κρήτη), που αναμένεται να πολιορκήσουν το απόγευμα το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Πόσω μάλλον όταν την ίδια ώρα τρεις αντιπεριφερειάρχες και δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης της κ. Δούρου «Δύναμης Ζωής», με κείμενο τους καταφέρονται με σκληρές εκφράσεις κατά της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και εμμέσως πλην σαφώς κατά της περιφερειάρχη Αττικής που, άσχετα με την σημερινή παρουσία της ή όχι, έχει οριστεί εντεταλμένη της Συνέλευσης. Ανάμεσα τους είναι και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Σπύρος Τζόκας, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, πρόκειται να ηγηθεί ανεξάρτητου αριστερού αυτοδιοικητικού συνδυασμού στην Περιφέρεια Αττικής κόντρα στην νυν περιφερειάρχη.

Αναλυτικά το κείμενο:

8η ελληνογερμανική

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, εκλεγμένοι στην Περιφέρεια Αττικής, συντασσόμαστε με τους δημοκρατικούς πολίτες, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1 Νοέμβρη στο Ηράκλειο Κρήτης και στην συνέχεια στη Χερσόνησο (περιοχή Ανάληψης) ενάντια στην «8 η Ελληνογερμανική Συνέλευση» και την παρουσία του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε.

Όπως και κατά το παρελθόν, έτσι και τώρα επιβεβαιώνουμε τη θέση μας υπέρ της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς και όλους τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Εξακολουθούμε, ωστόσο να θεωρούμε πως η « Ελληνογερμανική Συνέλευση» καθώς και το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας» δεν διαπνέονται από τις αρχές της ισότιμης φιλίας και συνεργασίας.

Είναι τρεις θεσμοί που προέρχονται από το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» που υπέγραψαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάιο του 2010. Είναι μια συμφωνία “νεοαποικιακού τύπου”, χωρίς θεσμικό προηγούμενο.

Οι αιρετοί της Τ.Α. έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μετατραπούν σε όχημα προώθησης και επιβολής των γερμανικών γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Γι’ αυτό εμείς συντασσόμαστε με όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην επιχείρηση εκμετάλλευσης και λεηλασίας της χώρας μας και καλούμε το σύνολο των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας να απέχουν από την 8η Σύνοδο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Τζόκας Σπύρος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής

Γαβρίλης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

Αθανασιάδης Παναγιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Περιφέρειας Αττικής

Τασούλη Γεωργιάδου Ελισσάβετ, Περιφερειακή Σύμβουλος Νότιου Τομέα Αττικής

Δημάκος Δημήτρης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικού Τομέα Αττικής

Παρών από ΚΕΔΕ, Πατούλη

Να σημειωθεί ότι στην 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα δώσει το παρών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης

Γ. Πατούλης: «Η απουσία της κας Δούρου αμαυρώνει την εικόνα της χώρας»

Τη μη παρουσία της Περιφερειάρχου Αττικής, Ρ. Δούρου, στην έναρξη των εργασιών της 8ης Συνδιάσκεψης, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης επικαλούμενη «προσωπικό κόλλημα», καυτηρίασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε το απόγευμα στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, με αφορμή την έναρξη της Συνδιάσκεψης.
Η Περιφερειάρχης Αττικής είχε οριστεί με πρόσφατη απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού ως εντεταλμένη της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Ο κ. Γ. Πατούλης, αφού υπογράμμισε ότι, πιστεύει στην Ευρώπη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Ευρώπη που αναδεικνύει ανθρώπινες αξίες και τη συνεργασία σημείωσε ότι «με βάση αυτές τις αρχές συνεργάζεται η Ελληνική Τοπική με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Γερμανίας και όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών οφείλουν να βρουν ένα κοινό σημείο αναφοράς προκειμένου να επιλυθούν, ανοικτά ζητήματα όπως είναι οι αποζημιώσεις. Η Ελληνική Κυβέρνηση με ισότιμο τρόπο οφείλει να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη θέση».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε «στο ατόπημα της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία επέλεξε να είναι απούσα από την Ελληνογερμανική Συνέλευση».

«Την ώρα όμως που εμείς βρισκόμαστε εδώ στη Χερσόνησο για να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση κρύβεται και επιλέγει το δρόμο του λαϊκισμού και της κοροϊδίας. Η εντεταλμένη της Ελληνικής Κυβέρνησης κυρία Δούρου όφειλε σήμερα να μην απουσιάζει από τις εργασίες της Συνέλευσης. Αντ΄ αυτού επέλεξε για άλλη μία φορά να κρυφτεί, φοβούμενη άραγε τι; Η απαξιωτική στάση της προσβάλλει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και αμαυρώνει την εικόνα της χώρας.

Η κα Δούρου όφειλε να βρίσκεται εδώ όπως το πράξαμε και εμείς διεκδικώντας αυτή η Συνδιάσκεψη να αποτελέσει μια ευκαιρία προκειμένου οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, μέσα από την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών να επιτύχουν τον κεντρικό στόχο της αλληλεγγύης, της συνοχής και της ανάπτυξης των οικονομιών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης»

Να σημειωθεί ότι κεντρικό θέμα της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία ξεκινάει απόψε τις εργασίες της στη Χερσόνησο της Κρήτης και τις ολοκληρώνει το Σάββατο 03 Νοεμβρίου, είναι «από τον μύθο της Ευρώπης στην Ευρώπη της πράξης».

Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Γερμανός επιτετραμμένος και Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Ν. Μπάρτλε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου επισήμανε ότι έχει έρθει η ώρα να διαμορφωθούν ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ δήμων και περιφερειών και υπογράμμισε ότι πρέπει να εστιάσουμε σωστά και να δημιουργήσουμε βιώσιμες δομές σε πεδία που θα έχουμε καθορίσει με σαφήνεια. Ο Τουρισμός, η ενέργεια και διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της Συνδιάσκεψης.

Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Jens Plonte κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σημείωσε ότι πρόκειται μία νέα αρχή με συγκεκριμένο περιεχόμενο που στόχο έχει τη βιωσιμότητα και την αειφόρα ανάπτυξη.

Την απουσία της Ρ. Δούρου ως εντεταλμένης της Ελληνικής Κυβέρνησης σχολίασε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα. «Η κυρία Δούρου όφειλε να βρίσκεται εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης αφού καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους εξέφρασε την ευχή από τη συνεργασία των αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών να βγουν κερδισμένοι οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες.

Αττικής Γιώργος Πατούλης, με την Κεντρική Ένωση Δήμων να έχει ήδη αποφασίσει να δώσει για τα έξοδα της Συνέλευσης 45.000 ευρώ.