Τετ11212018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 21 Νοε 2018 12pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση Σκάνδαλο Energa: 72 Δήμοι αναμένουν υπουργική απόφαση για τα λεφτά που τους οφείλονται

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Σκάνδαλο Energa: 72 Δήμοι αναμένουν υπουργική απόφαση για τα λεφτά που τους οφείλονται

dimarxeio

Στους 72 ανέρχονται οι Δήμοι της χώρας που αναμένουν να εκδοθεί απόφαση από τους αρμόδιους υπουργούς για την επιστροφή χρημάτων που τους οφείλονται -όπως και σε άλλους φορείς του Δημοσίου- από την υπόθεση της Energa – Hellas Power.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr, από τα 110 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, τα 88 εκατ. προορίζονταν να αποδοθούν στο Δημόσιο και σε Δήμους.

Τα χρήματα, αναμενόταν να μεταφερθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αμέσως μόλις καθαρογραφόταν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Συνεδριάζοντας το δικαστήριο αναφορικά με τον τρόπο που θα διατεθούν τα χρήματα, είχε ορίσει μεταξύ άλλων ότι το Δημόσιο θα πρέπει να λάβει ποσό 52.206.263 ευρώ, το οποίο αποτελεί τον ΕΤΗΔΕ, φόρο που εισέπραξαν από πελάτες τους μέσω λογαριασμών ρεύματος οι δύο εταιρίες και δεν απέδωσαν.

Επίσης είχε ορίσει ότι στο Δημόσιο θα αποδοθεί ποσό περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, ενώ διέταξε την απόδοση στους Δήμους όλων των εισπρακτέων από τις δύο εταιρίες, απαιτήσεων τους, ποσά που φθάνουν τα 29,8 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, εφόσον εξοφληθούν Δημόσιο και Δήμοι το ποσό που θα απομείνει, θα παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών ώστε αφού προσκομίσουν τίτλους εκτελεστότητας ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να διατεθεί σε αυτούς.