Σαβ10202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 20 Οκτ 2018 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση Από τον πρώτο γύρο εκλογή του Δήμαρχου συζητάει ο ΥΠΕΣ Π. Σκουρλέτης

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Από τον πρώτο γύρο εκλογή του Δήμαρχου συζητάει ο ΥΠΕΣ Π. Σκουρλέτης

skourletissyenpekede

Τι κόκκινες γραμμές έθεσε στο κοινό Συνέδριο της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης βάζοντας και τα ζητήματα που έχουν θέσει οι αιρετοί και τα οποία όπως είπε τα συζητάει και είναι ανοιχτός στον διάλογο.

Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν συζητάει την αναλογική εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επεσήμανε ότι ακόμη και το ζήτημα της εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή που έθεσε η ΚΕΔΕ, μπορεί να μπει στο τραπέζι. 

Να θυμίσουμε ότι η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ έθεσαν στις ανακοινώσεις τους το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να υπάρχει απλή αναλογική για το δημοτικό συμβούλιο που θα εκλέγεται την πρώτη Κυριακή και ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης να εκλέγονται απαιτώντας ενισχυμένη πλειοψηφία; Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «αν το εννοείτε πραγματικά να το συζητήσουμε».

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι συζητάει το θέμα της μονοσταυρίας στις ενδοπεριφεριακές, το θέμα του ελάχιστου ορίου δημοτικών συμβούλων, το θέμα του ανταποδοτικού τέλους της υπηρεσίας πρασίνου, επεσήμανε όμως ότι αρκετοί δήμαρχοι μεγάλων δήμων το ζητήσανε, αλλά αν δημιουργεί πρόβλημα στους μικρότερους να το συζητήσει, τέλος είπε ότι συζητάει την περαιτέρω θωράκιση των παρατάξεων καθώς όπως τόνισε είναι στην αντίληψή της κυβέρνησης η συλλογικότητα.

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων είπε ότι οι προτάσεις που έκανε η ΕΝΠΕ αποτελούν ένα πολύ καλό υλικό πρέπει όμως να πειστούν τα άλλα κόμματα να προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που προτείνει η ΕΝΠΕ απάντησε ότι είναι ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που θα οδηγήσει στην βουλγαροποίηση και στο τέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Γενικά ο κ. Σκουρλέτης έδωσε το μήνυμα ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο και ότι συζητάει πολλά θέματα του νομοσχεδίου όπως άφησε να εννοηθεί και ότι λαμβάνει μηνύματα από αιρετούς και τοπικές κοινωνίες εκτός ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που έχουν μπει στο διάλογο και έχουν μπολιάσει κατά πολύ το νομοσχέδιο που βγήκε στη δημοσιότητα και το οποίο συνεχώς διαμορφώνεται. 

Σε πολλά σημεία του λόγου του ανέφερε ότι «εσείς το ζητήσατε, γιατί δεν συζητάτε μεταξύ σας, ρωτήστε του δημάρχους τι λένε»

Αγοραστός: Φέρτε καινούργιο νομοσχέδιο με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης

«Το Σχέδιο Νόμου είναι ένα φοβικό, άτολμο, άχρωμο κείμενο. Είναι ένα βαθύτατα συντηρητικό κείμενο γραμμένο από μια κρατική γραφειοκρατία που αγωνιά να διατηρήσει τα κεκτημένα της και να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της και από μια κομματική στενή γραφειοκρατία που αγωνιά να βρει νέους ρόλους, καινούργια αξιώματα και διατήρηση των ανθρώπων της στα κέντρα εξουσίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, μιλώντας στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Ο κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν φέρνει νέες λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα, αλλά, αντίθετα, εγγυάται καινούργια προβλήματα ακόμη κι εκεί που εφαρμόζονται δοκιμασμένες λύσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ ζήτησε μια καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, «μια τολμηρή και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, την πατρίδα μας, την Αυτοδιοίκηση, το συνάνθρωπό μας.

Ο κ. Αγοραστός κάλεσε τον υπουργό να εκμεταλλευτεί τη μοναδική ευκαιρία που έχει και να αφήσει το αποτύπωμά του στο υπουργείο Εσωτερικών και να μεταφέρει το σύνολο των αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, διασφαλίζοντας τη διοικητική και οικονομική της αυτονομία, θεσμοθετώντας τη δυνατότητά της να νομοθετεί για τα τοπικά και περιφερειακά ζητήματα, αναθέτοντάς της συνολικά την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

«Δώστε τη δυνατότητα της συλλογικής ηγεσίας: να αποφασίζουν εκείνοι οι οποίοι καλούνται να υλοποιήσουν. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε τον τροχό. Κάνετε ό,τι ισχύει σε όλες τις ώριμες Δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, τις χώρες εκείνες στις οποίες οι πολίτες έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα.

Δείτε τη μεγάλη εικόνα της χώρας, όχι τη μικρή εικόνα του στενού κομματικού μικρόκοσμου» ανέφερε ο κ. Αγοραστός

Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού-Αργυρούπολης: Εκρίθηκε το Ψήφισμα της ΚΕΔΕ για τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ1
.