Κυρ03242019

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 24 Μαρ 2019 3am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση 5 ερωτήματα προς την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την "τοξική βόμβα" του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

5 ερωτήματα προς την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για την "τοξική βόμβα" του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής

rena dourou xyta filis

Δελτίο τύπου με 4+1 ερωτήματα προς την Περιφερειάρχη Αττικής εξέδωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ σχετικά με τον ΧΥΤΑ της Φυλής και την απάντηση που έδωσε ο EΔΣΝΑ για την «τοξική βόμβα».

Η ΠΟΕ ΟΤΑ αναφέρει ότι η ομολογία στο Δελτίο Τύπου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής αποτελεί «τοξική βόμβα» για την Δημόσια υγεία και το περιβάλλον, μας προκαλεί διπλή ανησυχία. 

Πρώτον, για τις σοβαρότατες επιπτώσεις που έχει η συνέχιση της λειτουργίας του στην υγεία των εργαζομένων και δεύτερον, για την προκλητική έως εγκληματική ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν αυτό το τόσο σοβαρό θέμα οι ιθύνοντες στον Σύνδεσμο και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου.

Διότι την ίδια ώρα που κάποιοι και κάποιες απολαμβάνουν σε καθαρές πόλεις τους παχυλούς μισθούς τους, αναπαυμένοι στις «γραφειάρες» τους προγραμματίζοντας τις διακοπές του Πάσχα, εκατοντάδες εργαζόμενοι του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και των Δήμων στην καθαριότητα, όχι μόνο εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά εκτίθενται και θα συνεχίσουν να εκτίθενται σε επικίνδυνους για την υγεία τους ρύπους, γεγονός που ήδη προκαλεί έκδηλη ανησυχία στις οικογένειές τους, αλλά και σε όλους εμάς στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

Μετά από αυτή την πρωτοφανή ομολογία-αδιαφορία και εφόσον η Ανακοίνωση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και τα συμπεράσματα της μελέτης, όπως δημοσιεύθηκαν, ευσταθούν, προκύπτουν τα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα:

1.    Γιατί η κα Ρένα Δούρου δεν έδωσε εντολή να κλείσει ο Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής για να προστατέψει την υγεία των εργαζομένων; Εάν οι εργαζόμενοι καθημερινά κινδυνεύουν, αφού εργάζονται σε «τοξική βόμβα», τι ακριβώς περιμένει; 

2.    Γιατί αφού, όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου, η συγκεκριμένη είδηση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία (άρα γνώριζαν τη μελέτη;) δεν ενημέρωσαν έγκαιρα την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., τους εργαζόμενους στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και στην καθαριότητα;

3.    Γνωρίζουν, εφόσον ισχύουν η Ανακοίνωση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α και τα συμπεράσματα της μελέτης, ότι με την πολιτική τους παραβιάζουν κάθε άρθρο και παράγραφο της Κοινοτικής Νομοθεσίας, του Συντάγματος, της Εργατικής Νομοθεσίας, της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων; 

4.    Γιατί δεν ενημέρωσαν το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τους κινδύνους που υπάρχουν; Και τι προτίθενται να πράξουν από δω και πέρα;

5.    Γιατί η επιδημιολογική έρευνα, με το - προκλητικό - κόστος των 680.000 € που θα τελειώσει σε δέκα πέντε (15) μήνες ανατέθηκε στο τέλος του 2017, δηλαδή 3,5 χρόνια μετά την ανάληψη της Προεδρίας του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. από την κα Ρένα Δούρου;Και το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ ΟΤΑ καταλήγει:

«Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Υγείας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, να σταματήσουν εδώ και τώρα τα παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων.

xyta fylis

Τους καλούμε να ενημερώσουν επιτέλους ΑΜΕΣΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Καλούμε την Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να δώσει άμεσα απάντηση στο αίτημα του Σωματείου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. που σε συνεργασία με την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έθεσε στην Εκτελεστική Επιτροπή στις 28 Μαρτίου 2017. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να εκτίθενται οι εργαζόμενοι που εργάζονται ή επισκέπτονται καθημερινά τον Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής σε τόσο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους… Αυτό ας το καταλάβουν πολύ καλά!!!»