Παρ07212017

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 21 Ιουλ 2017 2am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

250 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου -Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

kentra koinothtas
«Δημιουργούμε αυτή τη στιγμή ένα πρωτοβάθμιο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο βρίσκεται στους δήμους, σε όλη την Ελλάδα, κάνουμε 250 κέντρα -οι μικρότερο δήμοι συνδέονται σε ορισμένα μεγαλύτερα- και θα προχωρήσουμε και στα μικρότερα σε δεύτερη φάση.
Σήμερα λειτουργούν 80 κέντρα κοινότητας και ελπίζω ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν όλα. Είναι η βάση της πυραμίδας του νέου συστήματος της κοινωνικής πρόνοιας». Αυτό δήλωσε, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Θ. Φωτίου, με συνέντευξη της, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm».

Σε ότι αφορά την στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας, με υπαλλήλους, η κ. Φωτίου σημείωσε: «Σε κάθε Κέντρο Κοινότητας, δύο υπάλληλοι, που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και έχουν πολύ υψηλά προσόντα – έως τέσσερις ανάλογα με το εύρος του δήμου- θα πληροφορούν τους πολίτες και θα τους βοηθούν επιτόπου να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις».

Τα Κέντρα Κοινότητας, όπως εξήγησε, ή ίδια είναι διασυνδεδεμένα με τρία ηλεκτρονικά μητρώα.

Το πρώτο μητρώο, με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και μόνο, έχοντας πρόσβαση σε όλες τις κρατικές βάσεις δεδομένων, υπολογίζει ποιων κοινωνικών παροχών είναι δικαιούχος ο πολίτης.

Το δεύτερο μητρώο υποδεικνύει τις δομές του κοινωνικού κράτους που είναι κοντά στον δημότη και στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί εφόσον είναι δικαιούχος (π.χ. ΟΑΕΔ, γηροκομεία),

Το τρίτο μητρώο καταγράφονται όλα τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του δικαιούχου.

Ποια κόμματα θα ψηφίσουν “ναι” & ποια “όχι” στο Πολυνομομοσχέδιο για τους Δήμους

vouli epitropi

Από επιφυλακτικά έως καθαρά αρνητικά εμφανίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της σημερινή πρώτη ημέρας συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Από πλευράς ΝΔ ο Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε «πυρά» προς την κυβέρνηση, καυτηριάζοντας συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για “ρουσφέτια”.

Οι ΑΝΕΛ, δια στόματος του Κ. Κατσίκη πήραν το μέρος της κυβέρνησης εστιάζοντας στα «κακώς κείμενα» που διορθώνει το Πολυνομοσχέδιο για του ΟΤΑ.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε λόγο για νομοσχέδιο που εξυπηρετεί «μαυρογιαλούρικες μικροπολιτικές και πελατειακές επιδιώξεις».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, λέγοντας ότι “το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν βοηθά να αλλάξει προς το καλύτερο αυτή η εικόνα της δεινής κατάστασης στην Αυτοδιοίκηση”.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν καθαρά το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή ενώ η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της Αρχης στην Ολομέλεια δηλώνοντας ότι συμφωνεί με 14 άρθρα του πρώτου μέρους, 7 άρθρα του δεύτερου μέρους και τμήμα του τέταρτου μέρους.

Να σημειωθεί ότι η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου στις Επιτροπές θα γίνει την Πέμπτη.

«Κατώτερο των περιστάσεων το “πολυνομοσχέδιο” για τους Δήμους – Τα “πλην” και τα “συν”»

«Κατώτερο των περιστάσεων το “πολυνομοσχέδιο” για τους Δήμους – Τα “πλην” και τα “συν”»

patoulis skourletis

Πολυνομοσχέδιο «κατώτερων των περιστάσεων», χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που ρυθμίζει επί σειρά ετών εκκρεμή ζητήματα Δήμων και Περιφερειών, αλλά και εργαζομένων, παρουσιάζοντας, παράλληλα, τα "συν" και τα "πλην", ή επί το ορθότερο, τα... "πλην" και τα "συν"... αυτού.

«Νομοσχέδιο κατώτερων των περιστάσεων»... 

Με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Γ. Πατούλης, δήλωσε:

«Αν και πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα που η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής, ζήτησε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούσαν την καθημερινή λειτουργία των Δήμων, διαπιστώνουμε ότι το διάστημα που μεσολάβησε δεν επαρκούσε για να μας παρουσιαστεί ένα νομοσχέδιο, που πραγματικά θα μας δώσει λύσεις. Κατά την άποψη μου, το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε ο κ. Π. Σκουρλέτης είναι κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών που είχαμε οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Περιέχει αρκετά θετικά σημεία, κυρίως όσον αφορά ζητήματα που αφορούν το προσωπικό των ΟΤΑ.

Αλλά δυστυχώς δεν επιλύει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους κι επηρεάζουν την καθημερινή τους λειτουργία.

Αναφέρομαι σε ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των Δήμων, η καταστατική θέση των αιρετών της αυτοδιοίκησης, η αντιμετώπιση του πολιτικού προσωπικού των Δήμων ως πολιτικό προσωπικό β’ κατηγορίας, η συμβολή των Δήμων στην αναπτυξιακή προσπάθεια, κλπ.

Με το πολυνομοσχέδιο δεν λύνονται τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα που αφορούν τους Δήμους. Το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία την επίσπευση των διαδικασιών για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Η καθυστέρηση έχει κόστος στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Υπονομεύει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας, στην οποία η συμβολή της Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η παρουσίαση του νομοσχεδίου υπήρξε αφορμή για την εμφάνιση κάποιων σχολίων με έντονο το στοιχείο του λαϊκισμού.

Αναφέρομαι στα αρνητικά σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με την αποζημίωση των αντιδημάρχων ή με την αμοιβή των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Θα πρέπει ορισμένοι να αντιληφθούν, ότι η Δημοκρατία έχει κόστος και μάλιστα, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν έχουμε αντίρρηση να προσφέρουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας, αρκεί να ισχύει αυτό για όλους. Από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές, ως τον δημοτικό σύμβουλο του πιο μικρού Δήμου της χώρας».

«Δεν επιλύονται στρατηγικής σημασίας προβλήματα των Δήμων»

«Τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων, και τέθηκαν ως αιτήματα της ΚΕΔΕ στο διάλογο που προηγήθηκε, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με το Πολυνομοσχέδιο αυτό», παρατηρεί ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τεκμηριώνει, «με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 • Εξακολουθεί να μην προβλέπεται η απόδοση στους Δήμους του συνόλου των πόρων που ορίζει ο Ν.3852/2010. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης, απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας.
 • Δεν προβλέπεται η σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της περιόδου 2010-2016.
 • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απόδοση πόρων από το Πράσινο Ταμείο, για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους. Αλλά ούτε και για συμμετοχή των Δήμων στο ΕΣΠΑ.
 • Παραμένει σε ισχύ η απαράδεκτη διάταξη που θέτει σε αργία τους αιρετούς Δημάρχους από το αξίωμά τους απλά με αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη για κακουργηματική δίωξη, χωρίς να έχει υπάρξει  πρωτόδικη δικαστική απόφαση.
 • Δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΚΕΔΕ για την άρση καταλογισμού στους αιρετούς στην περίπτωση έκδοσης αποφάσεων για δαπάνες, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Κεντρικής Κυβέρνησης.
 • Επαναφέρεται με μίζερο τρόπο η πρόβλεψη για καταβολή αποζημίωσης των μελών του Δημοτικών Συμβουλίων που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. Αποκλείονται όμως το 80% σχεδόν των δημοτικών συμβούλων, αφού εξαιρούν τους δημοτικούς συμβούλους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης καθώς και όσους κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου.
 • Δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΚΕΔΕ για μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού στους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς Δήμους καθώς και για μόνιμη ενδο-αυτοδιοικητική κινητικότητα.
 • Δεν επιλύθηκε το πρόβλημα των συνταξιούχων με τροποποίηση του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δήμους, στους οποίους περικόπτεται σήμερα το σύνολο της σύνταξής τους».

«Οι θετικές προβλέψεις του Νομοσχεδίου»

«Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν κι αρκετά θετικά μέτρα, με πιο χαρακτηριστικά», συνεχίζει ο κ. Γιώργος Πατούλης:

 • «Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης και καταβολής των οφειλών προς τους Δήμους, με δόσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο θα δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, πολίτες κι επιχειρήσεις, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα θα τονωθεί και η ρευστότητα των Δήμων.
 • Ρυθμίστηκε το ζήτημα της αντιμισθίας των αντιδημάρχων.
 • Παρατείνεται για ένα χρόνο η προθεσμία για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Το αρχικό αίτημα της ΚΕΔΕ ήταν για πενταετή παράταση.
 • Επεκτάθηκε η παροχή του επιδόματος βαρέων κι ανθυγιεινών και σε άλλους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, πέραν όσων εργάζονται στην Καθαριότητα.
 • Προβλέπεται η παροχή κινήτρων από τους Δήμους (δωρεάν σίτιση και διαμονή) σε υπαλλήλους ορεινών και νησιωτικών Δήμων, για τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών (Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, αστυνομικό, λιμενικό, πυροσβεστικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό).
 • Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ .
 • Δημιουργείται το Μητρώο Πολιτών (τήρηση των στοιχείων του Εθνικού Δημοτολογίου και ληξιαρχικών πράξεων), για να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο»

Ελεγκτικό Συνέδριο: Ποιοι, πώς και γιατί θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι Καθαριότητας των Δήμων

dimarxeio

Στο λόγο, στις προϋποθέσεις, αλλά και στους Δήμους που θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι Καθαριότητάς τους, αναφέρθηκε η ΕΡΤ και η δημοσιογράφος Ντίνα Τσουκαλά, αναλύοντας σχετική απόφαση του 1ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κάνοντας, ταυτόχρονα, σημαντικές παρατηρήσεις, που έως σήμερα δεν είχαν παρουσιαστεί.

Το 1ο Τμήμα του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της Χώρας, λοιπόν, παρέχει τη νομική βάση για να μπορέσουν να πληρωθούν για τα “δεδουλευμένα” τους οι συμβασιούχοι Καθαριότητας.

Σύμφωνα με την ίδια νομική ανάλυση, η απόφαση ζητά να προχωρήσουν οι δαπάνες πληρωμής επικαλούμενη τη “συγγνωστή πλάνη”, «δηλαδή ότι οι Δήμαρχοι δεν είχαν σκοπιμότητα, δεν είχαν δόλο, αλλά πλανήθηκαν και δεν καταστρατήγησαν κάποια διάταξη του νόμου».

Μετά την απόφαση, το 10% των Δήμων που μέχρι τώρα δεν έχουν καταβάλει τα “δεδουλευμένα” στους συμβασιούχους, εφόσον δεν τους έχει κοινοποιηθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ολομέλειας, έχουν την δυνατότητα να τους πληρώσουν, «αν και οι δαπάνες αυτές επαναλαμβάνει και πάλι και το Τμήμα ότι είναι μη νόμιμες, ωστόσο οι Δήμαρχοι δεν έχουν πειθαρχικές ευθύνες εάν προχωρήσουν στην καταβολή των δεδουλευμένων», όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ.

Kατανομή 20 εκ. στους Δήμους για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων

dimarxeio

Με απόφαση του, το Υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει, από τον λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων (KAΠ)», ποσό ύψους 20.000.000,00 €, στους Δήμους της Χώρας αποκλειστικά για δράσεις επισκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων.

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΠΙΝΑΚΑΣ