Παρ02222019

Τελευταία ΕνημέρωσηΠεμ, 21 Φεβ 2019 8pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Οι Δήμαρχοι στη Δικαιοσύνη για τα ταμειακά διαθέσιμα και ακύρωση της Υ.Α. Χουλιαράκη

dimarxeio

Με την προθεσμία των 30 ημερών για τις ενέργειες συμμόρφωσης των ΟΤΑ στην Απόφαση Χουλιαράκη περί σάρωσης των ταμειακών διαθεσίμων να εκπνέει, μετρώντας αντίστροφα από την 24η Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προχώρησε στην αποστολή Επιστολής σε όλους τους Δημάρχους της Χώρας.

Ο Γ. Πατούλης σημειώνει στους Συναδέλφους του ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την παράταση της έναρξης ισχύος της Απόφασης Χουλιαράκη έως την 1η Ιουλίου 2019.

Ιδίως, όμως, επισημαίνει ότι ανεξαρτήτως της προσωρινής παράτασης εκ μέρους της Κυβέρνησης, η προθεσμία για την άσκηση αίτησης ακύρωσης της Απόφασης στη Δικαιοσύνη λήγει την 24η Μαρτίου 2019.

Για το λόγο αυτό, βάσει και σχετικής Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, τους έστειλε σχέδιο αίτησης ακύρωσης για όσους Δήμους αποφασίσουν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εμπροθέσμως.

Επιπλέον δε και σχέδιο αναφορικά με το νόμιμο τρόπο λήψης της σχετικής Απόφασης από το αρμόδιο συλλογικό όργανο του Δήμου.

Μελετώντας την αίτηση ακύρωσης, προβάλλονται επτά μείζονος σημασίας λόγοι για την ακύρωση της Απόφασης της Κυβέρνησης εναντίον των ταμειακών διαθεσίμων της Αυτοδιοίκησης.

1ος λόγος ακύρωσης: Οι διατάξεις του αρ.69Α του ν.4270/2014, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του από το αρ.80 του ν. 4549/2018, και της Απόφασης Χουλιαράκη, κατά το μέρος που υποχρεώνουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), με την απειλή κυρώσεων, αντίκεινται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 παρ. 2, 4 και 5 Συντάγματος).

2ος : Οι διατάξεις του ανωτέρω νόμου και της Απόφασης έχουν τεθεί κατά παράβαση της αρχής της αναλογικής / διαφοροποιητικής ισότητας, κατά το μέρος που εξισώνουν τους Οργανισμούς που απολαύουν κατά το Σύνταγμα αυτοδιοίκησης και αυτοτέλειας, με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που δεν απολαύουν της αυτής συνταγματικής προστασίας.

3ος : Η εξουσιοδοτική διάταξη του ανωτέρω νόμου, σχετικά με την εισαγωγή εξαιρέσεων από την υποχρέωση μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ, πάσχει αοριστίας και ως εκ τούτου αντίκειται στο αρ.43 παρ. 2 εδ. β’ του Συντάγματος.

4ος : Παράβαση ουσιώδους τύπου, λόγω παράλειψης λήψης και διατύπωσης γνώμης από τους θιγομένους ΟΤΑ, κατά παράβαση των παρ. 2 & 5 του αρ.102 Συντάγματος.

5ος: Ο νόμος και η Απόφαση, κατά το μέρος που υποχρεώνουν τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ, αντίκεινται στην Οδηγία 2011/85/ΕΕ του Συμβουλίου της 8ης Νοεμβρίου 2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών.

6ος : Ο νόμος και η Απόφαση, κατά το μέρος που υποχρεώνουν τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ, αντίκεινται στο αρ.9 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος κυρώθηκε με το ν.1850/1989 και έχει αυξημένη κατά το αρ.28 παρ.1 του Συντάγματος.

7ος : Η απειλή ποινής «καθαιρέσεως» των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου αντίκειται στο αρ.102 παρ.4 του Συντάγματος, που ορίζει ότι πειθαρχικές ποινές στους Αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλονται μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από τακτικούς δικαστές.

airetos

Κλείνουν όλοι οι Δήμοι της Χώρας την Πέμπτη (21/2) – Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

dimarxeio alimou

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., στη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, «ως μία πρώτη αντίδραση, στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα την επερχόμενη κατάργηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, τα τεράστια προβλήματα στις Οικονομικές Υπηρεσίες που δημιούργησε η κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου και την χιονοστιβάδα ιδιωτικοποιήσεων Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.», αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, για όλους τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιήσει Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας, στις 11.00 το πρωί, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, 10562 Αθήνα).

«Μνημονιακά και αντεργατικά νομοθετήματα και διατάξεις που ψήφισε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν. Κύριο ζήτημα για το κλάδο αποτελεί η εξέλιξη που ουσιαστικά θα αφήσει χωρίς καταβολή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία των Δήμων.

Ουσιαστικά αποτελεί το προμήνυμα για την περικοπή του και την απένταξη ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος, αφού οι εντολές των θεσμών θέλουν τουλάχιστον κατά 32% περικοπή της συγκεκριμένης δαπάνης.

Σοβαρή επίσης εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή των διατάξεων του «Κλεισθένη Ι» με τις οποίες από 1η Ιανουαρίου 2019, καταργήθηκε ο Προληπτικός Έλεγχος των Δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μεταφέρθηκε το σύνολο της οικονομικής ευθύνης στους εργαζόμενους στις Οικονομικές Υπηρεσίες, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη τους αιρετούς.

Τέλος, συνεχίζεται με ένταση η «χιονοστιβάδα» ιδιωτικοποιήσεων Δημοτικών Υπηρεσιών σε μια σειρά από μικρούς αλλά και μεγάλους Δήμους σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την μεθοδευμένη κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα τους.

Παρά τις συνεχείς κλήσεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις ακόμη και Απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. όσο και της Ομοσπονδίας μας, η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις συντηρώντας και εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας και αναστάτωσης στους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών που πρόκειται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω των Νομοθετικών πρωτοβουλιών που ψήφισε η Κυβέρνηση».

Οι διεκδικήσεις 

  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την κατοχύρωση του και την επέκταση του και σε άλλες ειδικότητες.
  • Κατάργηση του συμψηφισμού του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με την προσωπική διαφορά.
  • Την άμεση κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 204 του Ν.4555/2018 με τις οποίες οι αιρετοί απαλλάσσονται κάθε ευθύνης των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και την έναρξη διαβούλευσης μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., για την δημιουργία, ρύθμιση και εφαρμογή ενός νέου, σύγχρονου και ουσιαστικά λειτουργικού και αποδοτικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
  • Την επαναφορά  του Προληπτικού Ελέγχου των δαπανών των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
  • Την πλήρη απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε Πειθαρχική ή Ποινική ευθύνη σχετική με την Οικονομική Διαχείριση, και την εφαρμογή της μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται Βαριά Αμέλεια ή Δόλος.
  • Την κατάργηση δημιουργίας και λειτουργίας των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου στους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.
  • Την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 και του άρθρου 43 του Ν.4257/2014.

«Φτάνουν πια οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις. Η υπομονή των εργαζομένων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει εξαντληθεί. Άμεσες λύσεις τώρα!

Συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών στις 11.00 π.μ.», ολοκληρώνει η Ομοσπονδία
.

Πρώτος με διαφορά ο Μπακογιάννης για το Δ. Αθήνας -Tα ποσοστά των άλλων υποψηφίων

 bakogiannis. ypopsifiotiata

Πρώτος και με διαφορά έρχεται ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη ΝΔ, Κώστας Μπακογιάννης, σε δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον δήμο της πρωτεύουσας.

Ο νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας συγκεντρώνει ποσοστό 33,8% στην πρόθεση ψήφου.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα απαντούν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιον υποψήφιο δήμαρχο θα ψηφίσουν, σε ποσοστό 25,7%. Το 8,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο με το ΚΙΝΑΛ Παύλο Γερουλάνο, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση των υποψηφίων ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, με ποσοστό 7,9%.

Ο εκλεκτός του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάσος Ηλιόπουλος καταλαμβάνει μόλις την πέμπτη θέση, με ποσοστό 6%.

Ο προερχόμενος από τη ΝΔ, με μακρά όμως πορεία στην αυτοδιοίκηση στον δήμο της Αθήνας Χρήστος Τεντόμας παίρνει ποσοσό 6,2%. Ακολουθεί ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ ,ε 4,2%, ενώ το 2,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα επέλεγε την αποχή από τις κάλπες.
Περίπου το 57% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι το 59,3% απαντά ότι δεν γνωρίζει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο! 

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 46,8% ζητούν από τον υποψήφιο δήμαρχο που θα επιλέξουν να έχει γνώση των προβλημάτων της πόλης, το 37,1% τον θέλει κοντά στους δημότες, ενώ την εμπειρία ιεραρχεί ψηλά στα κριτήρια επιλογής το 23,6%.

Ενας στους δέκα (9,5%) ιεραρχεί ως σημαντικό κριτήριο επιλογής να είναι ο υποψήφιος δήμαρχος αυτοδιοικητικό στέλεχος.

Στην έρευνα που διεξήχθη κατά το διάστημα από τις 25 έως τις 30 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 1.002 νοικοκυριών, το 65,8% ιεραρχεί ως σοβαρότερο πρόβλημα της Αθήνας την καθαριότητα, η εγκληματικότητα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,2%, τα προβλήματα του οδικού δικτύου ακολουθούν (ποσοστό 16,6%), ενώ το κυκλοφοριακό / έλλειψη πάρκινγκ παίρνει βραχεία κεφαλή στο μεταναστευτικό, αφού κατατάσσονται αντίστοιχα στην τέταρτη και πέμπτη θέση των σοβαρότερων προβλημάτων της Αθήνας με ποσοστά 13,8% και 13,1% αντίστοιχα.

Παράταση εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ

dimarxoi peda

Παράταση της έναρξης εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των αποθεματικών μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, μετά τη συνάντηση με τα Δ.Σ. των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, παρουσία του αν. Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, απόψε στο Υπ. Εσωτερικών.

«Πραγματοποιήθηκε μια πολύ καλή συζήτηση και καταλήξαμε σε μία απόφαση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν. Η απόφαση αφορά στην παράταση της έναρξης εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για τη μεταφορά των αποθεματικών μέχρι τις 30 Ιουνίου, έτσι ώστε να έχουμε το χρονικό περιθώριο να συζητήσουμε από κοινού με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν και είμαι βέβαιος ότι όπως έγινε και σήμερα, με πνεύμα συνεργασίας θα βρούμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα», δήλωσε ο Υπουργός.

Στη διάρκειας 2,5 ωρών σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκης και Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Κ. Σπηλιωτόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Δ. Τσάκωνας, ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Πατούλης και μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Γ. Πατούλης: «Θεωρώ ότι σήμερα υπήρξε μια νίκη της Aυτοδιοίκησης»

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κάνοντας λόγο για νίκη της Αυτοδιοίκησης υπογραμμίζοντας ότι «η Aυτοδιοίκηση με ενότητα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη διοικητική και συνταγματική αυτοτέλεια της».

«Θεωρώ ότι σήμερα υπήρξε μια νίκη της Aυτοδιοίκησης η οποία έδειξε ότι όταν υπάρχει συνεννόηση και διάλογος με τη Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς τότε μπορεί να προκύψει κάτι θετικό. Αυτός ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που μας απασχολούν. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα καλό δείγμα και αποδεικνύει ότι όταν γίνεται συζήτηση και διάλογος, αυτό μπορεί να είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Να σημειωθεί ότι, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι η Kεντρική Διοίκηση αποδεικνύει με τις αποφάσεις της ότι δεν εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση και καθημερινά επιδιώκει να περιορίσει την ανεξαρτησία της. Στη συνέχεια πρότεινε να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου προκειμένου μπορέσουν να υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και διευκρινήσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης διευκρινίστηκε ότι θα χρειαστεί να γίνει προετοιμασία και περεταίρω ανάλυση σε θέματα που αφορούν στην διοικητική υποστήριξη της διαδικασίας, στα άρθρα που ουσιαστικά αφορούν ελέγχους σκοπιμότητας καθώς και στις περιπτώσεις εξαίρεσης των ταμειακών διαθεσίμων που είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κ. Αγοραστός: «Διαθέσιμα 455 εκ. € από τις Περιφέρειες στην Τράπεζα της Ελλάδας»

«Η έναρξη εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων των φορέων της Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας μετατίθεται για μετά το τέλος Ιουνίου με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορισθούν από κοινού μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη.

«Ως Περιφέρειες θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα και ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπουργείων, στο τέλος του 2018 από συνολικά διαθέσιμα 1 δις 62 εκατομμυρίων ευρώ, οι Περιφέρειες είχαν τοποθετήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα 455 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, οι Περιφέρειες έχουν από μόνες τους αίσθηση του καθήκοντος κι έχουν κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουν για να βοηθήσουν την πατρίδα μας», συνέχισε για να ολοκληρώσει:

«Η χώρα θέλει να δείξει ότι έχει ταμειακά διαθέσιμα για να βγει στις αγορές πιο δυνατή και να έχει χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Εμείς στις Περιφέρειες θέλουμε απρόσκοπτα να κάνουμε τη δουλειά μας, να εκτελούμε τον προϋπολογισμό μας, να πληρώνουμε τα έργα και όλες τις υποχρεώσεις και να είμαστε έτοιμοι σε έκτακτες καταστάσεις για να μην έχουμε προβλήματα. Και φυσικά να μην έχουμε επιτροπεία και εποπτεία στη διαχείριση των οικονομικών μας θεμάτων και του προϋπολογισμού μας. Έχουμε βρει βηματισμό συνεργασίας και πιστεύω ότι θα φθάσουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα ώστε να μην φορτώνουμε συνεχώς βαρίδια στο σύστημα λειτουργίας του Ελληνικού Δημοσίου».

epoli

Απίστευτο! Ο Χαρίτσης ξανά-εξήγγειλε εκλογική αλλαγή που έχει ήδη ψηφιστεί

dimarxeio

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Documento” παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Σε αυτήν ξεχωρίζει η εξαγγελία πως σε νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτές τις μέρες αυξάνεται η ποσόστωση των φύλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές από 30% σε 40%.

Εάν φαίνεται απίστευτο, ελάχιστα πριν τις εκλογές, ο αρμόδιος Υπουργός να μην γνωρίζει την εκλογική νομοθεσία και να εξαγγέλλει το Φεβρουάριο του 2019 κάτι που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 στον Κλεισθένη1 (ΦΕΚ Α’ 133/19.7.2018), δείτε επί λέξει τι ακριβώς δήλωσε:

“ Όμως, επειδή συζητάμε για τα θέματα του Υπουργείου θα ήθελα να πω ότι έχουμε αναλάβει δύο ακόμα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων και της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Αυτές τις μέρες καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που ξεκινούν από την αύξηση της ποσόστωσης των φύλλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές από το 30% στο 40%, όπως γίνεται και στις εθνικές εκλογές για να υπάρχει πιο ισότιμη αντιμετώπιση, και φτάνουν στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και της κακοποίησης των γυναικών.”.

Όπως κάθε αυτοδιοικητικός γνωρίζει –ειδικά τώρα, στην κορύφωση της συγκρότησης Συνδυασμών- η αύξηση της ποσόστωσης νομοθετήθηκε το καλοκαίρι και συγκεκριμένα:

- Tο αρ.14 του ν.4555/2018 αντικατέστησε το αρ.18 του ν.3852/2010 και έτσι πλέον το τελευταίο εδάφιο της περ.γ’ της παρ.4 αυτού ορίζει: “ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού”.
- Αντιστοίχως, για τις εκλογές Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, το αρ.16 του Κλεισθένη1 πρόσθεσε άρθρο 18Α στον Καλλικράτη, το οποίο στο τελευταίο εδάφιο της παρ.5 προβλέπει ότι “ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού”.

- Ομοίως για τις περιφερειακές εκλογές, το αρ.51 του Κλεισθένη1 αντικατέστησε το αρ.120 του Καλλικράτη ώστε στο τελευταίο εδάφιο της περ.γ’ της παρ.5 να αναγράφεται πως “ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού”.

“Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού” λέει ο λαός...

Δεν είναι πρώτη φορά που ο πρώτος τη τάξει Υπουργός της Κυβέρνησης προβαίνει στην εξαγγελία της ψηφισμένης διάταξης.

Το ίδιο έπραξε και το Νοέμβριο 2018.

airetos