Παρ04202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 20 Απρ 2018 1am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Κ.Μητσοτάκης: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική. Δεν θα διαλύσουν και την Τ.Α.

mitsotakis1 kede synedri

Την θέση που είχε εκφράσει στην δήλωσή του στην aftodioikisi.gr την περασμένη Δευτέρα, ότι, δηλαδή, «οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική», επανέλαβε από το βήμα του κοινού συνεδρίου των ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει «παιχνίδια με τους θεσμούς....Η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία....

Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο

Παράλληλα προέβλεψε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ «θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο» και η ΝΔ ως κυβέρνηση «θα επαναφέρει το σημερινό εκλογικό νόμο και μέσα από διάλογο θα συναποφασίσει με τους αιρετούς το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Ωστόσο, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να κάνει τις αυτοδιοικητικές μαζί με τις εθνικές εκλογές: «Δεν μπορούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με εθνικές εκλογές, καθώς, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, μεταθέτει τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να μην γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και αλλοιωθεί το νόημα της ψήφου για τους δήμους και τις περιφέρειες. Αυτό ισχύει σε υπερθετικό βαθμό για τις εθνικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «είναι αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι εθνικές εκλογές θα έχουν διεξαχθεί πολύ νωρίτερα».

Ο Τσίπρας φοβάται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό για μικροκομματικά παιχνίδια με την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση αλλά και την ημερομηνία των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, τονίζοντας ότι «με τις κάλπες παίζει όποιος φοβάται την ετυμηγορία το ελληνικού λαού. Ούτε εγώ ούτε οι πολλοί καλοί αυτοδιοικητικοί που βρίσκονται εδώ φοβούνται. Μόνο ο κ. Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα άφησε αιχμές για τη μη παρουσία του πρωθυπουργού στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ:

«Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην είναι εδώ. Προφανώς δεν έχει κάτι σημαντικό να πει για την Αυτοδιοίκηση», τόνισε.

Πρόεδρος ΕΝ.Π.Ε, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας : Το τελευταίο που αφορά σήμερα τον πολίτη είναι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση

dimarxeio

«Η χώρα μας εξακολουθεί να δοκιμάζεται από παρατεταμένη κρίση. Το τελευταίο που αφορά σήμερα τον πολίτη είναι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

«Αυτά που αφορούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του – πρόσθεσε ο κ. Κ. Αγοραστός – είναι αν μπορεί να εξυπηρετηθεί με αξιοπρέπεια σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αν έχει σχολεία και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά του, αν έχει δρόμους και πεζοδρόμια για να μετακινηθεί με ασφάλεια και ταχύτητα, αν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι λειτουργικές και φιλικές προς τον πολίτη. 

Ας βάλουμε, λοιπόν, το άλογο μπροστά από το κάρο κι όχι το αντίστροφο όπως επιχειρεί η κυβέρνηση», σημείωσε με νόημα και υπογράμμισε ότι σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «έχουμε αναλογικό σύστημα συνδυασμένο με πλειοψηφική διάσταση».

Ο κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την άποψη ότι «η απλή αναλογική αρέσει σ’ όλους, στα λόγια. Ως άκουσμα. Ως ταμπέλα. Τι γίνεται όμως την επόμενη ημέρα; Όταν καλείσαι να προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και να προχωρήσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας;», διερωτήθη.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ χαρακτήρισε «εύγλωττη την ιστορική σιωπή των Συνταγμάτων ως προς το εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ» καθώς, όπως εξήγησε, «αν ήθελε ο συντακτικός νομοθέτης, τότε θα μπορούσε να καθιερώνει τον αναλογικό ή τον πλειοψηφικό χαρακτήρα της εκλογής. 

Δεν το έπραξε, διότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, μέσα στις οποίες καλείται να επιτελέσει τη λειτουργία της η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι πολιτικές περιστάσεις συνδέονται με αντικειμενικούς περιορισμούς του εκλογικού συστήματος και αυτό ακριβώς σημαίνει ότι οι νομοθετικές επιλογές δεν μπορούν να είναι αυθαίρετες ούτε να υπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των Δήμων με Π.Δ. - Αντίδραση της ΚΕΔΕ

dimarxeio

Την έντονη διαμαρτυρία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προκάλεσε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το νέο Προεδρικό Διάταγμα 31/2018 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν επιπλέον δαπάνες.

Μάλιστα η υποχρέωση των δήμων αφορά, όχι μόνο τις παραλίες που διαχειρίζονται οι ίδιοι αλλά και αυτές που παραχωρούνται σε τρίτους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλή ζητεί την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων.

Όπως υπογραμμίζει, «είναι μια ακόμη πολιτική πράξη κόντρα στην κοινή λογική, που αναδεικνύει τον αυταρχικό χαρακτήρα του συγκεντρωτικού σχεδιασμού με τον οποίο λειτουργεί το Κεντρικό Κράτος, αγνοώντας επιδεικτικά τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, του θεσμού που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και στις καθημερινές του ανάγκες του.

Θεωρούμε αδιανόητο το Κεντρικό Κράτος να μεταβιβάζει στους Δήμους νέες ευθύνες και αρμοδιότητες, χωρίς να προβλέπει και την αντίστοιχη μεταβίβαση των απαραίτητων πόρων. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που στόχο έχει αφενός να αφαιρέσει από τους Δήμους το αυτονόητο δικαίωμά τους να έχουν αυτοί τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση των παραλιών που βρίσκονται στα όρια τους.

Αφετέρου, να τους «φορτώσει» με νέα οικονομικά βάρη, για να μην μπορούν να ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις ευθύνες και υποχρεώσεις τους, ώστε μακροπρόθεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση τους από το Κεντρικό Κράτος.

Ο σχεδιασμός αυτός αποδεικνύεται άλλωστε και στις πρόσφατες δηλώσεις και ομιλίες της υφυπουργού Οικονομικών Α. Παπανάτσιου, η οποία ουσιαστικά προανήγγειλε τον αποκλεισμό των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών από το δικαίωμα να έχουν τον πρώτο λόγο στην αξιοποίηση των παραλιών τους. Ενώ αντίθετα προβλέπει ότι η αξιοποίηση θα γίνεται αποκλειστικά και μόνον με δημοσιονομικά κι όχι αναπτυξιακά κριτήρια, με στόχο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσθέτει ότι «ως συνέχεια αυτής της αντιαναπτυξιακής αντίληψης, έρχεται και το επίμαχο Π/Δ 31/2018, με το οποίο η Κυβέρνηση μετακυλύει στους Δήμους το σημαντικό οικονομικό κόστος της ναυαγοσωστικής ασφάλειας.

Από τη μια ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, μας αποκλείει από τη διαχείριση των παραλιών και από τα έσοδα που μπορεί να μας αποφέρει η εκμετάλλευσή τους και από την άλλη, μας «φορτώνεται» ο λογαριασμός ναυαγοσωστικής ασφάλειας ακόμα και για εκείνες τις παραλίες που δεν μας έχουν παραχωρηθεί».

«Πρόκειται για έναν παραλογισμό τον οποίο ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού δε θα δεχθούμε. Δε θα επιτρέψουμε άλλος να έχει την ευθύνη εκμετάλλευσης και άλλος την ευθύνη κάλυψης του κόστους ασφάλειας. Δε θα επιτρέψουμε το ναυάγιο των οικονομικών των δήμων. Τέτοιου είδους ενέργειες επιβεβαιώσουν με τον πλέον φανερό τρόπο ότι η Κυβέρνηση δεν προχωρεί σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, αλλά σε μια συντεταγμένη απορρύθμιση. Σε μια συστηματική αφαίρεση πόρων και προσθήκη υψηλού κόστους αρμοδιοτήτων κι υπηρεσιών».

Επίσης, με το νέο διάταγμα προβλέπεται η πρόσληψη από το Δήμο περισσότερων ναυαγοσωστών από εκείνων που αρχικά προβλεπόταν. Όπως ορίζει το νέο Π. Δ/γμα κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 200 μ. εκατέρωθεν του βάθρου και εφόσον ο υπόχρεος Δήμος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τρεις (3) ναυαγοσώστες και υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή - επόπτη ναυαγοσωστών.

Ρητά επίσης διευκρινίζεται ότι καθόσον αφορά το μηχανοκίνητο ταχύπλοο σκάφος θα πρέπει να οδηγεί χειριστής που θα είναι νέο πρόσωπο, πέραν των ναυαγοσωστών, και το οποίο επίσης θα προσλαμβάνει ο Δήμος.

Με δεδομένη την ύπαρξη πολλών παραλιών ιδίως σε νησιωτικούς Δήμους, από την εφαρμογή του άρθρ.7 του νέου προεδρικού διατάγματος 31/2018 θα προκύψει μεγάλη δαπάνη που θα αφορά προμήθεια ή εκμίσθωση ταχύπλοων σκαφών, πρόσληψη χειριστών, πρόσληψη ναυαγοσωστών και μάλιστα περισσότερων, αφού αφενός μεν μικραίνει η απόσταση από 300 στα 200 μέτρα που θα επιτηρείται από τους ναυαγοσώστες, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει και ο ορισμός της πολυσύχναστης παραλίας για την οποία ο Δήμος υπέχει την υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης (300 λουόμενοι/Km ακτογραμμής αντί των 500 λουόμενων/km που ίσχυε).

Επιπλέον, στην περίπτωση υλοποίησης της παρ. 3 του αρθρ. 7, δηλαδή της ανάθεσης σε σχολές ναυαγοσωστών της τήρησης όλων των υποχρεώσεων που αναφέρονται στις περ. α, β, γ, δ και ε της παρ. 1 του άρθρ. 7 και πάλι η ανάθεση με διαγωνιστική διαδικασία θα επιβαρύνει τους Δήμους σε μεγάλο βαθμό που θα αδυνατούν να καλύψουν το αντίστοιχο κόστος.

Τι ζητά η ΚΕΔΕ

Ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης αφού στοιχειοθετεί ότι στην ουσία, απονέμεται μία πρόσθετη αρμοδιότητα στους Δήμους για την ναυαγοσωστική κάλυψη όλων των ακτών, καταλήγει ότι δεν εκχωρούνται και οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι όπως επιβάλλεται και από το Σύνταγμα.

«Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Μετά από τα παραπάνω προκύπτει:

- η αναγκαιότητα τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου 7 προς την κατεύθυνσης της ρητής πρόβλεψης του ειδικού τρόπου και του ύψους της χρηματοδότησης των Δήμων για την επιπρόσθετη αρμοδιότητα που αναλαμβάνουν, αυτή της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών της διοικητικής τους επικράτειας.

- κρίνεται σκόπιμη η κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 7 του επίμαχου Π.Δ/γματος που ορίζει την υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης παραλιών που παραχωρούνται από τις Περ. Δ/νσεις ( Π.Δ.Δ.Π) και Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας, προκειμένου οι Δήμοι να υπέχουν την ευθύνη της νέας αυτής αρμοδιότητας αποκλειστικά και μόνο για τις παραλίες που παραχωρούν ή εκμισθώνουν και για καμία άλλη εκτός δικαιοδοσίας τους.

epoli

Τα περίεργα της βάπτισης του .... "Καλλικράτη junior"

kleisthenis gg dimon

Τελέσθηκε το Σάββατο 14/4 η βάπτιση του νέου Καλλικράτη από τον Υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη. Το γεγονός έλαβε χώρα σε συνέντευξή του (στην Εφημερίδα των Συντακτών) και παρουσιάζει σημαντικές “ιδιομορφίες”.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Σκουρλέτης παρέμεινε πιστός στην παράδοση ονοματοδοσίας που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χρησιμοποίησε ονόματα από ιστορικές προσωπικότητες της Ελλάδας στις αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε (Καποδίστριας, Καλλικράτης).

Μόνο που η ιστορική έμπνευση του νονού αποδείχθηκε εξαιρετικά περιορισμένη.Που χρόνος άλλωστε να ψάχνει κανείς την ελληνική Ιστορία για να βρει όνομα.
Αντέγραψε ή -πιο κομψά- εμπνεύστηκε από το όνομα της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (www.kleisthenis.org ).
“Κλεισθένης” ονομάζεται η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων ΟΤΑ, “Κλεισθένη” βάπτισε και ο Υπουργός το νομοσχέδιό του.

Ευτυχώς δηλαδή που η πανελλήνια ένωση Δημάρχων ονομάζεται απλά με το αρκτικόλεξο ΚΕΔΕ χωρίς ιστορικό όνομα και αποφύγαμε τα χειρότερα.

Σημειώνεται πάντως ότι την ιδέα του -τόσο πρωτότυπου στον αυτοδιοικητικό χώρο- ονόματος, δώρισε στο νονό η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, η οποία και στο πρόσφατο περιφερειακό Συνέδριο στο Λαύριο πρότεινε να ονομαστούν “Κλεισθένης” «οι απαραίτητες, για να θωρακιστεί το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος».

Δεύτερη “ιδιορρυθμία” της βάπτισης, επιπλέον της εμφανούς καινοτομίας του ονόματος, υπήρξε το γεγονός ότι είδαμε μεν το όνομα, αλλά όχι ...το βαπτιζόμενο.

Ο Υπουργός, αποδεικνύοντας ότι προέχει η ουσία και όχι η επικοινωνία, μπορεί να μην πρόλαβε πριν το κοινό Συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ να οριστικοποιήσει το ν/σ, μερίμνησε και πρόλαβε την οριστικοποίηση του ονόματος.

Τι και εάν ν/σ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, τι και εάν υπάρχουν μόνο διαρροές που αυτοαναιρούνται.Καθημερινά π.χ. διαρρέουν πληροφορίες για μείωση της θητείας Αιρετών, η οποία μπορεί και να μη μειωθεί.

Για μέγιστο αριθμό θητειών, που ίσως και να μην έχουν μέγιστο αριθμό.
Για νέα κριτήρια κατανομής των Κ.Α.Π., που ενδέχεται να είναι μόνο η σύσταση μιας νέας Επιτροπής που θα τα μελετήσει στο μέλλον.
Η δε απλή αναλογική τον τελευταίο καιρό θυμίζει περισσότερο ποτό σε άγνωστο μαγαζί παρά εκλογικό σύστημα, καθώς,όπως γράφεται, μπορεί να είναι ανόθευτη, μπορεί και ...νοθευμένη, με δικλείδες κυβερνησιμότητας.

Σημειώνεται ότι ιδιαίτερα κατατοπιστικό για τους Αιρετούς -που καταφθάνουν στην Αθήνα από όλη τη Χώρα με αγωνία για το μέλλον της T.A. και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών- είναι ότι ο νονός, για κάποιο λόγο, πρόσθεσε μετά το όνομα και ένα Νούμερο:“Κλεισθένης 1”.

Ίσως για να έχει και αυτός, εκτός από την κα Δούρου, Υπουργός γαρ, κάποια συμβολή στη βάπτιση.

Ενδεχομένως και ως δοκιμασία πολύχρονης ψυχολογικής προετοιμασίας των Αιρετών για το “σίκουελ” που ευελπιστεί ότι θα αναγκαστούν, όπως τώρα, να παρακολουθήσουν, έστω και εάν η προβολή του επιμελώς σπρώχτηκε ήδη στο απώτερο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης...

airettos

Δυο μήνες διαβούλευση για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, ζητούν οι Δήμαρχοι

dimarxeio

Παρά τις επανειλλημένες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα μας δοθεί προς διαβούλευση πριν το Πάσχα, το νομοσχέδιο για την αλλαγή του Καλλικράτη, αυτό τελικά δεν έγινε. Η Αυτοδιοίκηση όμως και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν μπορούν να εξαρτούν το μέλλον τους από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες", αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

" Η Ελλάδα βιάζεται και η Κυβέρνηση καθυστερεί. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε άλλο.

Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Να βάλουμε τις ισχυρές βάσεις για να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή, προωθώντας μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, μέσα από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης, που θα δίνει προτεραιότητα στον πολίτη και θα προωθεί την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Η Κ.Ε.Δ.Ε έχει ήδη καταθέσει από τον Οκτώβριο του 2016 , μετά τη διεξαγωγή του ειδικού θεματικού συνεδρίου του Βόλου, συγκεκριμένες θέσεις που αφορούν τόσο το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, όσο και του εκλογικού συστήματος. Οι θέσεις αυτές έχουν επικαιροποιηθεί και ψηφισθεί κι από τα δύο τακτικά μας συνέδρια.Της Θεσσαλονίκης το Δεκέμβριο του 2016 και των Ιωαννίνων, το Δεκέμβριο του 2017.

Την ολοκληρωμένη , κοινή μας πρόταση για την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση θα τη διαμορφώσουμε την επόμενη βδομάδα, μέσα από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Απριλίου, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Κάραβελ, αλλά και στο Κοινό Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο την Τετάρτη και Πέμπτη 18 και 19 Απριλίου.

Στις δύο κορυφαίες αυτές πολιτικές εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία οι αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού να διατυπώσουν τις απόψεις τους πάνω στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους αλλά και στην ανάγκη να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, που συνδέεται άμεσα με το εκλογικό σύστημα.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν τον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό κρύβοντας μέχρι την τελευταία στιγμή ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο υπό διαμόρφωση κι επεξεργασία, θα διαψευστούν.

Με αφετηρία τις δύο σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες της ερχόμενης εβδομάδας προχωράμε με αποφασιστικότητα στη συγκρότηση ενός ισχυρού κι ενιαίου αυτοδιοικητικού μετώπου, που θα διεκδικήσει με συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις, έχοντας τη
στήριξη των τοπικών μας κοινωνιών, την προώθηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης.

Μιας Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα δίνει προτεραιότητα στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό

1. Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη να παραστεί, εφόσον το επιθυμεί, στο Κοινό Συνέδριο Κ.Ε.Δ.Ε. – ΕΝ.Π.Ε. προκειμένου να ακούσει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης πάνω στο ζήτημα της μεταρρύθμισης και να τοποθετηθεί επ’ αυτών.

2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του Υπουργού ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης , πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή, τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να μπορέσουν να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της χώρας, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η
Κ.Ε.Δ.Ε. .