Κυρ11192017

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 18 Νοε 2017 9pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Αυτοδιοικητικα Τοπικη Αυτοδιοικηση

Silvercity.gr | Τοπικη Αυτοδιοικηση

Υπήρχε έτοιμη μελέτη για τα ρέματα αλλά έμεινε στα συρτάρια της Περιφέρειας Aττικής για ...3,5 χρόνια

perifereia attikis

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τυπος, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμά του, υπήρχε έτοιμη μελέτη που θα μπορούσε να «αναχαιτίσει» τα δύο φονικά ρέματα της Μάνδρας, ωστόσο το σχέδιο έμεινε στα... χαρτιά. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εκλεγείσα το 2014 διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρήκε «ουσιαστικά έτοιμη τη μελέτη διευθέτησης των δύο χειμάρρων, αφού είχε πάρει την πρώτη έγκριση από το 2012, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Στα τρία χρόνια που πέρασαν το μόνο που έγινε ήταν ότι η μελέτη [...] προστέθηκε στα έργα υψηλής προτεραιότητας, με υψηλό μάλιστα βαθμό ωρίμανσης».

Την καταγγελία για τα 3 χρόνια αναμονής υπογράμμισε και η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη η οποία δήλωσε ότι «υπάρχει έτοιμη μελέτη για το έργο, είναι εγκεκριμένη και πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Μετά από 2-3 δεκαετίες έγινε η μελέτη και τρία χρόνια περιμένουμε. Να δούμε πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να γίνει το αντιπλημμυρικό έργο».

Τι προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου «τα αναγκαία έργα επικεντρώνονταν σε δύο σημεία:

-Για το ρέμα «Σούρες» απαιτούνταν διαπλατύνσεις, εκβάθυνση αλλά κυρίως κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων πάνω στο ρέμα, με πιο αναγκαίο το εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας στο οποίο φυλάσσονταν τα απορριμματοφόρα. Με αυτό τον τρόμο διευθέτησης, το ρέμα θα μπορούσε να μεταφέρει τους μεγάλους όγκους νερού που κατά διαστήματα κατεβαίνουν από τα γειτονικά βουνά χωρίς να υπάρχει υπερχείλιση.

-Για το ρέμα «Αγίας Αικατερίνης» αν και αρκετά μικρότερο ρέμα, οι μηχανικοί έκριναν αναγκαία τη μερική εκτροπή του και σύνδεση του με το ρέμα «Σούρες», ώστε ο μεγαλύτερος όγκος νερού που κατεβαίνει από το όρος Πατέρα να μη χρειαστεί καν να περάσει μέσα από την πόλη.

Σε δεύτερη φάση, για το νερό που θα περνούσε τελικά στο υπόγειο τμήμα του ρέματος, να υπήρχαν τα αναγκαία έργα που θα το ένωναν με τον ήδη υπάρχοντα αγωγό, καθώς αυτή τη στιγμή ο χείμαρρος δεν ενώνεται με τους ήδη υπάρχοντες αγωγούς της ΕΥΔΑΠ λόγω αστοχίας κατασκευής».

Ηταν μία προαναγγελθείσα τραγωδία με το κράτος απόν. Τι έλεγε η κα Δούρου το 2014 και τι η επιστημονική κοινότητα

KEΔΕ: «Η ανοχή μας τελείωσε. Η Αττική δεν αντέχει άλλη υποκρισία και ψέματα»

kede logo

Ευθύνες - θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα - επιρρίπτει στην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε συνέχεια των όσων δραματικών, τραγικών έχουν λάβει χώρα στη Δυτική Αττική, από τα ξημερώματα της Τετάρτης, με δήλωσή του:

«Η επόμενη μέρα της τραγωδίας από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική, βρίσκει τη χώρα σε σοκ. Οι μόνοι οι οποίοι όμως φαίνεται ότι δεν έχουν μάθει τίποτε από την επανάληψη παρόμοιων τραγικών περιστατικών, είναι όσοι πραγματικά ευθύνονται γι αυτά.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά βλέπουμε να περισσεύει η υποκρισία, η οποία αναδεικνύει την ανευθυνότητα κάποιων συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και υποκρύπτει έλλειψη σεβασμού, απέναντι στην κοινή λογική.

Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν αρκεί για να καλύψει και τις δικές της τεράστιες πολιτικές της ευθύνες για τη χθεσινή τραγωδία.

Οι ευθύνες αυτές έρχονται να προστεθούν στις ευθύνες των Κυβερνήσεων και των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών των τελευταίων 40 τουλάχιστον ετών, οι οποίες με τους νόμους που ψήφιζαν στη Βουλή, νομιμοποιούσαν διαχρονικά την πολεοδομική αυθαιρεσία και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Προκαλεί την κοινή λογική η ενέργεια της Περιφερειάρχου Αττικής να αναζητά ποινικές ευθύνες σε ένα έγκλημα που έχει κυρίως πολιτικό πρόσημο. Η κα Δούρου θα πρέπει να δώσει λογαριασμό στους πολίτες της Αττικής με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ολοκληρώσει στα 3 χρόνια θητείας της στη Δυτική Αττική αρχικά, και στην υπόλοιπη Αττική στη συνέχεια;
  • Πόσα χρήματα έχει προϋπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα, 16 Νοεμβρίου;
  • Πόσες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας από Δήμους της Αττικής και περιμένουν έγκριση για να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν;
  • Τι ενέργειες έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής για την αναδάσωση του όρους Πατέρα; Και ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για τις αναδασώσεις ειδικά και γενικά για την προστασία των δασών της Αττικής, που λειτουργούν ως φυσικό φράγμα στα πλημμυρικά φαινόμενα;
  • Πόσες ενέργειες και πρωτοβουλίες ανέλαβε και τι πιέσεις άσκησε τα τρία αυτά χρόνια προς την Κεντρική Εξουσία, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας μας;

Η χθεσινή τραγωδία αλλά και φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αναδεικνύουν τις ανεπάρκειες του εθνικού και περιφερειακού μηχανισμού. Κι αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια ριζική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Χρειάζεται να δοθούν στους Δήμους οι ευθύνες, οι αρμοδιότητες και οι πόροι για τη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων.

Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό, άλλοι να διαχειρίζονται τα χρήματά μας κι άλλοι να έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών.

Η ανοχή μας σε πρόσωπα και θεσμούς που η μόνη τους χρησιμότητα είναι να κάνουν τους ενδιάμεσους για την κατανομή των δικών μας χρημάτων, τελείωσε.

Η Αττική και οι τοπικές μας κοινωνίες δεν αντέχουν ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη υποκρισία

ΥΠΕΣ-ΑΣΕΠ: 9.000 προσλήψεις στους δήμους -Τον Μάρτιο οι προσωρινοί πίνακες

kathariotita dimoi

Περίπου στις 9.000 θα φτάσει ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων που θα προσληφθούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, μέσω ΑΣΕΠ.

Τόσο ο αριθμός των υπαλλήλων, όσο και η διαδικασία των προσλήψεων, «κλείδωσε», σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με την ηγεσία του ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα επισκέφθηκε το ΥΠΕΣ, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του ΑΣΕΠ και τη Διευθύντρια Προκηρύξεων, οι οποίοι και συναντήθηκαν με τον υπουργό. Στη διάρκεια της συνάντηση καθορίστηκαν οι χρόνοι και οι όροι για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού καθώς και ο χρόνος έκδοσης της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ.

Στη βάσει αυτή συμφωνήθηκε να σταλεί άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα εντός της εβδομάδας, το αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών, με το σύνολο των προσλήψεων, ώστε στην συνέχεια να εκδοθεί η σχετική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων που θα προσληφθούν αυξήθηκε κατά μεγάλο βαθμό, αφού εγκρίθηκαν όλα τα αιτήματα για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, που είχαν υποβάλλει το προηγούμενο διάστημα δήμοι της χώρας που δεν είχαν κάνει αιτήσεις αρχικά.

Στόχος του υπουργείου αλλά και του ΑΣΕΠ είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες του διαγωνισμού. Γι΄ αυτό το λόγο ορίστηκαν υπεύθυνοι τόσο από το υπουργείο, όσο και από το ΑΣΕΠ και καθορίστηκαν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ώστε να προωθήσουν τη διαδικασία και να ξεπερνούν τάχιστα, όποια πιθανά προβλήματα υπάρξουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018 και να έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων. Στους σχεδιασμούς τους υπουργείου είναι η προκήρυξη να βγει στον αέρα μέχρι τα τέλη του χρόνου ή ακόμα και στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε οι προσωρινοί πίνακες να έχουν δημοσιευθεί έως 31 Μαρτίου 2018, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις των “παρατασιούχων”.

Στόχος του ΥΠΕΣ είναι να μην υπάρξει κανένα κενό αφού τον Μάρτιο του 2018, λήγουν και οι ανανεώσεις των συμβάσεων που έγιναν στους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

24ωρη απεργία στους Δήμους στις 22 Νοεμβρίου. H ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

dimarxeio
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., στη συνεδρίασή της την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, βλέποντας την συνεχιζόμενη απάθεια και απραξία της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις πρόσφατες νέες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος που επιμένει στη διάλυση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και την απαξίωση του Παιδαγωγικού προσωπικού τους, αποφάσισε να προκηρύξει 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 για όλους τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ ΟΤΑ σημειώνει ότι παρά τις συνεχείς κλήσεις, διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις ακόμη και κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση «κωφεύει» επιδεικτικά! Είναι τουλάχιστον προκλητική η αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων απέναντι στην Ομοσπονδία μας και τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για τους λόγους αυτούς, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., απαιτώντας άμεσα λύσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και λαμβάνοντας υπόψη πως δεν αρκούν πια τα λόγια και οι δεσμεύσεις, αλλά χρειάζονται πράξεις, αποφάσισε:

  1.  Να προκηρύξει 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για την ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 για όλους τους εργαζόμενους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
  2.  Να πραγματοποιηθούν Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων στις 09.00 το πρωί της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2017 έξω από το Υπουργείο Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37-Μαρούσι) και στις 12.00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα).

Διεκδικούμε:
•    Την άμεση ανάκληση των εξαγγελιών του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και την ακύρωση του προγράμματος που έχει σχεδιάσει και μεθοδεύει να εφαρμόσει για κατάργηση της Σχολής Τ.Ε. Προσχολικής Αγωγής και την διετή υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στα Νηπιαγωγεία που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη κατάργηση του Δημόσιου, Κοινωνικού και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων Παιδαγωγών.
•    Την άμεση υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου.
•    Την άμεση έκδοση ολοκληρωμένης και σαφής διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της Ε.Σ.Σ.Ε. που υπεγράφη πρόσφατα από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
•    Την άμεση έκδοση οδηγιών και διευκρινήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών για την εφαρμογή των διατάξεων του Πολυνομοσχεδίου (Ν.4483/2017), καθώς έχει δημιουργηθεί σύγχυση και αναστάτωση στις Δημοτικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μένουν μέχρι σήμερα ανεφάρμοστες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους.
•    Την άμεση έκδοση και καταβολή της ΕΦΑΠΑΞ παροχής στους συνταξιούχους Δημοτικούς Υπαλλήλους. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη χορήγησή της, ιδιαίτερα για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, είναι αδικαιολόγητες, καθώς οι αποφάσεις για τους συνταξιούχους του Δημόσιου Τομέα προηγούνται κατά ένα χρόνο τουλάχιστον.
•    Την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 82 του Ν.4483/2017 που αφορά στους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π. και συνεχίζουν να εργάζονται για περισσότερα από επτά (7) έτη, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες των Δήμων και κυρίως εξυπηρετούν τις ανάγκες της Κοινωνίας οι οποίοι παραμένουν σε καθεστώς «ομηρίας» και ανασφάλειας με τη μη εφαρμογή του παραπάνω Νόμου.
•    Την άμεση έκδοση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πρόσληψη Μόνιμου Προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και το ξεκαθάρισμα των όρων και προϋποθέσεων του διαγωνισμού καθώς κατά καιρούς δημοσιεύματα στα Μ.Μ.Ε. σχετικά με την μοριοδότηση των συμβασιούχων έχουν δημιουργήσει αναστάτωση και ανασφάλεια στους εργαζόμενους.
•    Την άμεση καταβολή των αποδοχών-δεδουλευμένων στους συναδέλφους συμβασιούχους καθώς σε αρκετούς Δήμους, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. παραμένουν απλήρωτοι.        

 Η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί και δεν αρκούν πλέον οι υποσχέσεις. Μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων είναι η κινητοποίηση και η αγωνιστική-ενωτική παρέμβαση του κλάδου. Οι εργαζόμενοι ότι κέρδισαν το κέρδισαν με διαρκείς και ανυποχώρητους αγώνες ακόμη και τη δύσκολη μνημονιακή περίοδο. Γι΄ αυτό και ο αγώνας συνεχίζεται…

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναζητεί θέση, ενόψει της σχεδόν βεβαίας μη επανεκλογής της

dourou foties afanti

Στους παροικούντες την Περιφέρεια Αττικής, αν και η ίδια δεν ανοίγει τα χαρτιά της, είναι κοινό μυστικό ότι η Ρένα Δούρου δύσκολα θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, καθώς με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της μοιάζει απίθανο να την (ξανα)κερδίσει.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κ. Δούρου ήδη αναζητά την τύχη της μετά το 2019 αλλού.

Η ίδια φαίνεται να προτιμά τις Βρυξέλλες διεκδικόντας να είναι η διάδοχος του Δημήτρη Αβραμόπουλου αλλά αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, είναι ένα σενάριο που έχει πολλά ρίσκα. Κι αυτό γιατί ακόμη και να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση το 2019, ο Αλέξης Τσίπρας, δύσκολα θα την προκρίνει.

Υπάρχει, βεβαίως, η λύση της υποψήφιας ευρωβουλευτού τον Μάιο του 2019 αλλά συνταγματολόγοι λένε ότι στην περίπτωση αυτή είναι πιθανόν να την πάθει όπως η Φώφη (Γεννηματά) το 2007 όταν παραιτήθηκε από υπερνομάρχης για να είναι υποψήφια του ΠΑΣΟΚ και ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την υποψηφιότητά της.

Εξυπακούεται ότι το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που θελήσει να είναι υποψήφια βουλευτής. Έτσι, όπως πληροφορείται η aftodioikisi.gr, φαίνεται ότι προκύπτει και το σενάριο της υποψηφιότητας στο δήμο Αθηναίων ως αναγκαία λύση για την ίδια και ικανοποιητική για το κόμμα της. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, φαίνεται ότι θα προτιμηθεί από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, το όνομα του οποίου, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, συζητείται στην Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι για τον δήμο Αθηναίων προαλείφονται μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πατούλης, ενώ έχουν ακουστεί τα ονόματα των Ηλία Ψινάκη, Μιμή Ντενίση και Βάνα Μπάρμπα. Ερωτηματικό αποτελεί ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, μετά την υποψηφιότητά του για τη θέση του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστερά, θεωρείται βέβαιο ότι διανύει την τελευταία θητεία του.

Από την πλευρά της ΝΔ έχει ακουστεί και το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία ωστόσο θα προτιμήσει μία κυβερνητική θέση αν η ΝΔ έχει προηγουμένως γίνει κυβέρνηση.